Uskoro se otvara Regionalni rehabilitacioni centra i Subotici

U narednih godinu dana Subotica dobija Regionalni rehabilitacioni centarza obolele od moždanog udara. Reč je IPA projekta Srbija-Hrvatska.

 

Direktor Gerontološkog centra u Subotici dr Nenad Ivanišević i direktor Udruženja penzionera iz Osijeka Drago Lončarević potpisali su u Subotici ugovor po kojem će ove dve ustanove započeti realizaciju projekta pod nazivom „Regionalni centar za edukaciju, prevenciju oboljenja i fizikalnu rehabilitaciju pacijenata obolelih od cerebrovaskularnog insulta i multipleks skleroze“.

 

 

Regionalni centar će se formirati kao organizaciona jedinica Gerontološkog centra, uz njegovo opremanje odgovarajućom medicinskom opremom za fizikalnu rehabilitaciju obolelih. Otvaranjem ovog centra će u Subotici biti zaokruženo lečenje obolelih od moždanog udara, s obzirom da i Opšta bolnica ima jedinicu za moždani udar.

 

Projekat će se realizovati u narednih 12 meseci, a njegova ukupna vrednost iznosiće 100.000 evra.

 

 

Moždani udar je veliki zdravstveni problem u svetu koji godišnje odnese preko 5,5 miliona ljudskih života. U svetu je moždani udar treći vodeći uzrok smrti i prvi uzrok invaliditeta. U okviru projekta realizovaće se i istraživanje uzroka i načina na koji se manifestacije moždani udar, kao i preduzimanja određenih radnji na prevenciji njihovih posledica. Ciljna grupa Projekta, između ostalog, obuhvata i osobe obolele od multipleks skleroze i cerebrovaskularnog insulta, posebno starije, kao i osobe sa invaliditetom; zatim porodice obololelih, ali i medicinsko i ostalo stručno osoblje koje je angažovano na tretmanu obolelih.

 

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i gradonačelnik Subotice Modest Dulić i konzul republike Hrvatske u Subotici, Dragan Đurić.KOMENTARI

 1. no name kaže:

  Ovaj je opet postao DIREKTOR GERONTOLOSKOG?!

 2. Čovek kaže:

  no name:

  Ovaj je opet postao DIREKTOR GERONTOLOSKOG?!

  Izgleda, nažalost…

 3. sneza kaže:

  Kako je moguce prijaviti se za posao u tom centru za rehabilitaciju?.

OSTAVITE KOMENTAR