Uskoro se proširuje kanalizaciona mreža na Paliću

Uskoro bi u neposrednoj blizini Palića mogla da započne izgradnja kanalizacione mreže u cilju zaštite jezera.

Planska dokumentacija za proširenje kanalizacione mreže je spremna, sada je na potezu nemačka banka da odobri finansiranje i da se raspiše javna nabavka – izjavio je Đerđ Šugar za Pannon RTV. Direktor javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija” je za investiciju na Paliću rekao i da je država Nemačka već za zaštitu jezera uputila 6 miliona evra, od čega je dva miliona evra upravo namenjeno za razvoj kanalizacione mreže.

Na Paliću ima oko 3 hiljade domaćinstava od kojih je oko hiljadu priključeno na kanalizacionu mrežu. U neposrednoj blizini jezera može da počne gradnja kanalizacije kako bi se zaštitilo jezero. U prvom redu bi se pored puta, kod zoološkog vrta i na istočnoj strani kod vikendica postavila odvodna mreža. Direktor subotočkog javnog komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Đerđ Šugar kaže da će biti raspisana javna nabavka i da će pobednik pružiti plan dinamike, gde da se započnu radovi, koliko je kilometara predvideo. Na osnovu toga će se ispunjavati plan čija je suština zaštita jezera i njegovo očuvanje.

Na Paliću će biti postavljena i pumpna stanica koja će otpadnu kanalizacionu vodu pumpati do prečistača. Banka KfV je nemačka državna razvojna finansijska institucija koja će da obavi međunarodni tender i obezbedi stručnu podršku za projekt. Paralelno sa izgradnjom mreže će se priključivati i domaćinstva na sistem. Priključak košta 27 hiljada dinara, može da se plati i na 24 mesečne rate, a oni koji plate u gotovini dobijaju 20 posto popusta. Ukupno treba da se priključi 700 novih korisnika, na čega lokalnu samoupravu odnosno “Vodovod” obavezuje sporazum sa Nemačkom.

Šef odeljenja Zavoda za javno zdravlje Vjekoslav Kezić kaže da palićka voda ima visok nivo pH vrednosti, ima mnogo organskih materija, azota, fosfora, zelenih algi, dakle ima previše hranljivih materija. Najveći problem je mulj. Vjekoslav Kezić dodaje da je u prvom sektoru voda bila odličnog kvaliteta jer takva izlazi iz prečistača, ali da tamo ima ogromnih laguna punih mulja i sve je to povezano sa površinskim vodama i podvodnim kanalima. Sve to čeka na razrešenje, uticaj deponije, otvoreni sistem kanalizacije, okolne lagune sa muljem i viškom kišnice – dodaje Kezić.

Drugi veliki projekat “Vodovoda” je izgradnja fabrike vode broj 2 između Palića i Subotice, koja će prvenstveno da obezbeđuje sigurnost mreže. Ovaj projekat se finansira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i koji treba da se završi do kraja sledeće godine.

RTV PannonKOMENTARI

 1. JaPaja kaže:

  To znaci da ce veci broj govanca da plivaju po Palicu a to znaci da cemo imati lekovitu vodu pa eto prilike za banjski turizam.

 2. Tarabetina kaže:

  A srpski sor? Koji je na manje od 2 km od centra?

 3. rax kaže:

  prije 2 godine su skupljali potpise, naravno da vecina stanovnika hoce kanalizaciju, tako smo dali nas potpis. proletos sam pisala mesnoj zajednici i pitala sta je sa kanalizacijom, naravno odgovor nikada nisam dobila, valjda vmsz celnik ne zna da koristi e-mail. nakon par meseci cekanja na odgovor, otisla sam licno, dobila sam odgovor, da nije sigurno da ce moja ulica dobiti kanalizaciju. cista prevara, kao i sve u ovoj drzavi. dobice sigurno ulice, gde su biznismeni izgradili nelegalno dvorce po palicu.

 4. Kenjereš Andraš kaže:

  Ponavljam, kuća se gradi od temelja. Početak izgradnje Aqva parka se planira krajem 2018 godine. Po vašem gde će stotinjak građevinskih radnika vršiti nuždu?
  Predlažem rešenje, zna se koje služio JNA.

 5. Aranka kaže:

  Andras ja ne branim nikoga ali nemoj mi reci da 300 radnika ce da kaki i piski gde stignu ?! Moraju im obezbediti hemijske wc-e …verovatno u ono vreme jna to nije imala .

 6. Gardijski pesadijski razvodnik kaže:

  @ Aranka,

  Da si sluzila bilo koju vojsku, razumela bi sta je Kenjeres hteo da kaze. Sve armije sveta u terenskim uslovima iskopaju svojim prirucnim ili formacijskim alatom jedan poduzi kanal i iznad njega pricvrste jednu gredu (motku) koja sluzi za improvizovano sedenje pri obavljanju nuzde. Uvek se nadje neki “smotani” zemljak koji nije savladao vestinu koriscenja takvog WC-a i onda bi ostavio svoj trag na gredi. Tu je nastao izraz koji se odnosi na nespretnjakovice -“usrao motku”.

OSTAVITE KOMENTAR