Uskoro skele na Sinagogi

Uskoro bi trebalo da se nastave radovi na sanaciji subotičke Sinagoge. Grad je za nastavak radova izdvojio 10 miliona dinara, a preko IPA fonda sa Mađarskom obezbeđeno je  100.000 evra.

 

Ideja je da se rekonstruiše fasada objekta i da se u narednom periodu obezbedi novac za nastavak radova unutar objekta, koji je isto tako poprilično ruiniran. Pre nekoliko godina renoviran je krov i centralna kupola, stim da je od ove godine krov počeo da propada.

Restauracija subotičke Sinagoge traje duže nego što su u jevrejskoj opštini očekivali, jer pored četiri kupole koje su rekonstruisane, radovi na fasadi i unutrašnjosti objekta kasne. Predsednik Fondacije SOS Sinagoga, dr Nenad Ivanišević, kaže da je ideja da se sav novac koji je prikupljen iz prošle i ove godine uloži u rekonstrukciju fasade sa svih strana objekta. Prošle godine je bilo neophodno da se obave pojedini radovi zbog propadanja objekata.

 

Subotička Sinagoga je jedan od najvrednih objekata koji odlikuje mađarska secesija, ukrasi od vitraža, dok  četiri manje kupole simbolišu četiri strane sveta i oslonjena je na  centralnu velika kupola, koja simbolizuje univerzum.

 

Objekat je izgrađen 1902.godine a 1974. proglašena za spomenik kulture. Gradili su je Marcel Komor i Jakab Deže. Do sada je u radove na rekonstrukciji objekta potrošeno oko pola miliona evra, a objekat se nalazi pod video nadzorom zbog čestih krađa.KOMENTARI

 1. freelancer kaže:

  Na žalost, parcijalno renoviranje, restauracija tipa “kol’ko para tol’ko muzike”, dovešće objekat u situaciju da kada se završi fasada (ili krov) opet će doći kupola na red pa tako u krug… Da ima i svetlijih primera govori Rajhlova palata. 

  Ono što mene malo čudi je druga stvar. OK je da je Sinagoga postala gradski spomenik kulture, ali… Pitam (samo pitam)? Da li je država IZRAEL dala neku kintu ili bar pitala, budući da je Sinagoga prevashodno bogomolja pa onda sve ostalo… Umesto što za*****aju CEO svet, zar ne bi mogli da reskiraju i malo para? Eto… ne moraju baš sve da utuku u Siriju (kao što nisu morali ni u Libiju), umesto 1000 aviona F-15-6 koje spremaju protiv Irana, eto neka prodaju jedan i daju pare za Sinagogu. Ne moraju ni to! Na podvesu (sa svake strane) na F_16 stane po 4 rakete, svaka po 80 – 100.000 dolara. Eto… Neka smanje malo. Neka kače po dve. Ostale neka prodaju, rashoduju ili ih NE KUPE (od ujka Sema) i… nek malo pomognu JEVREJSKU bogomolju…

 2. nekoime kaže:

  freelancer, vec x puta su dati novci za potpunu obnovu sinagoge…

   

  izgleda je samo pitanje vremena kada ce sinagogu docekati sudbina narodnog pozorista

 3. jedna od raketa na F 15-16 kaže:

  Izgleda da je stvarno samo jedna stvar beskrajna, za svaki slučaj da navedem- to je ljudka glupost! Možda da dodam da je tipičan način raspirivanja antisemitizma upravo ovaj koji koristi freelancer, tj. baratanje gomilom kvazi informacija, a koje su u stvari notorne gluposti,gomila baljezgarija i sramne izmišljotine! Ako jednog dana proradi kao navedena “bogomolja”, pomoliću se i za Vašu dušu, ko zna možda Vam  oprosti!

 4. Mamužić kaže:

  Skele za Sinagogu su kupljene davno, one su se i koristile, Kao dokaz sledi fotka.Iste skele se sada nalaze na zgradi Narodnog pozorišta. Smatram, da možemo smajiti trokove rekonsrkcije u slučaju da iskoristimo resurse koji već postoje.

 5. Von Salchichen kaže:

  Mamužić: ako imate jos slika o sinagogi, molimo Vas da posaljite nama na info@sinagoga.rs

  Puno hvala!
   
 6. gorki kaže:

  Možda se ovaj freelancer grubo izrazio i to je njihova stvar koga će da bombarduju dok nas nediraju,ali zaista barem bi tu trebali izraelci da se otvore sa lovom.Kao i kad je obećano za tri scene u pozorištu za srbe,hrvate i mađare.Da to nije nužno kao što se sada vidi ali ako ćemo se igrati međunacionalnim ljubavisanjima,onda su trebale Mađarska i Hrvatska da reše pojednu nepotrebnu salu.Da,gospodo oni su dužni  ne država Srbija da se bave skupim izmišljotinama predstavnika njihovih nacionalnih zajednica.Ajde jednom da iskoristimo bogatstvo nacionalnih različitosti a ne samo da to državu košta plaćanjem raznih zavoda i saveta koji suštinski služe za zapošljavanje partijskih kadrova predstavnika nacionalnih zajednica.Kad je Mađarska država ili Hrvatska pomogla nekom opštem problemu svih nas sugrađana ili bar da je zbrinula nekog beskućnika hrvata ili mađara?Ne,pomoć mogu očekivati samo vrhuške u tim nacionalnim savetima ili strankama.

 7. adkersu kaže:

  Sinagoga  je  oskrnavljena bogomolja od kada je Ristić svojom vizijom pozorišta i režiranjima unutar bivše bogomolje uveo konja u sinagogu  a u predstavi “Šiptar II” javno mokrenje na sceni nagog glumca predstavio kao umetnički izraz. Ona je objekat od izuzetnog arhitektonskog značaja i samo  je bila bogomolja. A nije antisemitizam ako se osuđuje politika jedne vlade. Freelancer upravo to čini. A bilo bi idealno da sinagoga bude koncertna dvorana (akustika je fantastična). Primer za to je NS. Ovaj objekat je jedan od brendova (kako bi se to danas reklo) grada i naravno da to treba sačuvati. Jakab i Komor se verovatno prevrću u grobu šta se sve dešavalo sa njihovim ostvarenjem . Spasimo što se još spasiti može.

 8. freelancer kaže:

  @adkersu… TO JE TO! A i ono… šta sam mislio… s onim F ovaj F onaj…

 9. ivan kaže:

  freelancer:

  Prvo smo ih pobili ,onda onima koji su ostali u zivotu dozvolili smo da odu iz drzave sa jednom kesom ali opet pod uslovom da se odreknu svega sto im je ostalo ovde.Oni koji su slucajno ostali a imali su nesto ostali su bez toga kao i ostali.I sad da od njih trazimo da se vrate i jos malo ulozeu nas?I jos ako slucajno nesto i daju da minimum pola pokradu nasi politicari.Da imamo malo obraza nebi tako nesto ni trazili!

 10. freelancer kaže:

  ivan:

  freelancer:

  Prvo smo ih pobili ,onda onima koji su ostali u zivotu dozvolili smo da odu iz drzave sa jednom kesom ali opet pod uslovom da se odreknu svega sto im je ostalo ovde.Oni koji su slucajno ostali a imali su nesto ostali su bez toga kao i ostali.I sad da od njih trazimo da se vrate i jos malo ulozeu nas?I jos ako slucajno nesto i daju da minimum pola pokradu nasi politicari.Da imamo malo obraza nebi tako nesto ni trazili!

  Ok je, slažem se sa tobom, samo da ne bude zabune.

 11. Nezaboravak kaže:

  Marcela Komora su 1944. uhapsili Njilaši i deportovali u Austriju, gde je i ubijen. Subotičke Jevreje su deportovali Njilaši, a preživelima su imovinu oduzeli komunisti. Sinagoga više nije hram, već spomenik kulture i grad je dužan da je kao takvog i sačuva. Žalosno je što današnji Subotičani tako malo znaju o doprinosu naših nekadašnjih sugrađana Jevreja privrednom i kulturnom procvatu grada. Najmanje što možemo da učinimo nakon svih nepravdi koje su nanete tim nedužnim ljudima je da sačuvamo i obnovimo arhitektonsko remek delo koje nam je ostalo u nasleđe.

 12. Džabalebaroš kaže:

  Jasno je zašto su fašisti imali takav odnos prema Jevrejima kakav su imali,ali zašto su komunisti(i Tito i Staljin) također proganjali iste?O tome nema puno tekstova niti objašnjenja….

 13. Lansky kaže:

  Ni Tito ni nova komunistička vlast nisu progonili Jevreje. Oni su delili sudbinu svih onih koji su bili vlasnici sredstava za proizvodnju (fabrika) i viška stambenog prostora.

 14. freelancer kaže:

  Upravo tako (Lansky). Štaviše, mislim da su Jevreji (osim u samom Izraelu), najbezbedniji bili u ondašnjoj Jugoslaviji pod “diktatorskom” vlašću Tita & Co. Ko se nije trpao u politiku i ko nije drugome prebrojavao krvna zrnca, mogao je živeti sasvim pristojno. Da se razumemo, na svakih 100 ljudi našao se i poneki klero-fašističko-šovinistički kseno i homofob. Ali je bio manji od makovog zrna i nije se čuo.

  Sada su neka druga vremena. Od “budjenja nacionalne svesti” (svih podjednako na prostorima bivše SFRJ), do izražaja su došli onaj 1 od 100 i njemu slični. Sada se preostalih 99 ne čuju i manji su od makovog zrna. O kvalitetu života, neki drugi put…

  I dalje mislim da bi Izrael mogao da “pljune” neku kintu…

 15. zorandjala kaže:

  a vidi kako tole lepo zivi. neznam kakve to ima veze.

OSTAVITE KOMENTAR