Uskoro zahtevi za mađarske pasoše

Novim državljanima Mađarske, koji su već iskoristitili mogućnost da po novom zakonu dobiju mađarsko državljanstvo po pojednostavljenom postupku, uskoro će biti omogućeno da svoje zahteve za dobijanje mađarskog pasoša podnesu i u subotičkom Generalnom konzulatu Mađarske – izjavio je komesar Vlade Mađarske za pitanja dvojnog državljanstva Tamaš Vetcel.

.

Vladin komesar je u intervjuu za „Mađar so“ pojasnio da će zbog obima posla u vezi sa zahtevima za dobijanje mađarskog državljanstva i mađarskih pasoša, subotički konzulat biti jedan od onih u kojima će, pored obezbeđenja tehničkih uslova, biti povećan i broj zaposlenih. Prema njegovim rečima, mađarski propisi omogućuju dobijanje pasoša svim, pa tako i „novim“ državljanima i uskoro će se i u stranim predstavništvima zemlje započeti sa izdavanjem novih biometrijskih mađarskih pasoša, za koje je, inače, potrebno platiti 7500 forinti. Ukoliko se molbe za izdavanje pasoša budu podnosile u stranim predstavništvima, ta suma će biti uvećana za minimalnu konzularnu taksu – naveo je Vencel.

Slika

Do sada je, inače, u subotičkom konzulatu primljeno preko deset hiljada molbi za dobijanje mađarskog državljanstva, a kako je naveo komesar, mađarskim vlastima je za sada ukupno stiglo 70000 takvih zahteva. Mnogi „novi“ mađarski državljani već su položili i odgovarajuće zakletve, a za 4. jun, kada se u Mađarskoj obeležava Dan nacionalnog zajedništva, planira se održavanje masovnijih i svečanijih takvih ceremonija.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR