Uskoro zdravi obroci u vrtićima?

U planu je da se deci koja pohađaju predšolsko obrazovanje serviraju obroci od organskih proizvoda. U početku bi to bile samo užine ili doručak, a ukoliko se deci dopadne možda celokupna ishrana u vrtiću mališanima bude sevirana u vidu organskih proizvoda. U planu je da se zbog toga ne povećaju usluge vrtića nego da se novac nabavi iz „gradske kase“. Tom povodom vaspitači i kuvari su danas obišli bio farmu „Mamužić“ u Ljutovu i učestvovali u manifestaciji  „Dani otvorenih farmi“. Manifestacija je realizovana u okviru projekta “ORGANICA.net” podržanog od strane Evropske unije, a sprovodi ga Udruženje TERRA’S u saradnji sa Udrugom Slap iz Osijeka u okviru IPA prekograničnog programa Hrvatske i Srbije.

 

Glavni cilj projekta je stvаrаnje novih mogućnosti zаpošljаvаnjа u sektoru orgаnske proizvodnje i uspostаvljanje progrаma podrške i prekogrаničnih mreža koje će eko-preduzetnika učiniti konkurentnijim nа domаćem, regionаlnom i EU tržištu. Manifestacija je praktični deo, odnosno nastavak seminara organizovanog u julu za vaspitače, kuvare i roditelje PU „Naša radost“, ali se poziva i celokupna javnost zainteresovana za ovu vrstu hrane.

 

Učesnicima su podeljene brošure „Hranom do zdravlja“ i ostali edukatino-informativni materijali koji odgovaraju na pitanja: zašto konzumirati i gde nabaviti organske proizvode. Sledeći korak u realizaciji projekta je da vaspiači i kuvari iz Subotice odu u Osijek kako bi razmenili iskustva.KOMENTARI

 1. mama kaže:

  Ja se nadam da ce ovo biti sprovedeno u delo. Mislim na obroke u obdanistima. Nije jeftino (pogotovo kod nas) hraniti se organskim proizvodima. Nije ih lako ni naci. Moram da priznam da, iako obecavam sebi da cu se pozabaviti ovom temom, nekako uvek ‘zaboravim’. Ali gledam da svom detetu dajem sto manje ocigledno losih proizvoda. U svakom slucaju svaka cast njima (ako se ovo i desi) ako vec mi, roditelji nismo u mogucnosti da ih hranimo u potpunosti zdravo, barem da pojedu tri zdrava obroka u obdanistu.

 2. rax kaže:

  hoce, hoce, dok je terras umesan u akciju. snjezana zna gde treba uzeti pare (najvise u njen dzep) od raznih organizacija, predpostavljam da isto rade i ti iz osijeka, tu je sigurno umesana i skola za organsku proizvodnju ili sl., verovatno i yueco ima svoj deo kolaca, a i oni sto su edukovali za kompostiranje, mozda im se u medjuvremenu pridruzio i gerontoloski. znaju dobro da se za decu uvek dobiju projekti, tako skola zarko zrenjanin uvek bude u nekom projektu. nasa mala mafija subotica, tj. dodjoska.

 3. mama kaže:

  Ako budu dobili zdrave obroke, zabole me ko ce uzeti pare!

 4. Korisnik kaže:

  Bilo bi dobro kada bi saznali ko je osoba koja u ustanovi „Naša radost“ sastavlja obroke za decu? Jelovnik nije menjan godinama, a upitajte roditelje šta im jedu deca u obdaništima? Kvalitet i raznovrsnost obroka ne može zadovoljiti ni osnovne kriterijume nutricionizma. Pasulj sa „čipetkama“ i testo s pekmezom je jela i moja ćerka koja ima gotovo 30 godina.

OSTAVITE KOMENTAR

1 + 8 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: