Uskrsna poruka mons. dr. Ivana Pénzesa, subotičkog biskupa

Godina milosrđa

Kršćanska braćo i sestre!

Događa nam se da u života zalutamo u jadikovanje, da se izgubimo u ruševinama besmisla. Kad nam se dogode teške stvari u opasnosti smo zatvoriti se u kukanje. Ipak,Gospodin nam je blizu iako ga uvijek ne prepoznajemo. On nam progovara iako ga ne čujemo dobro, hoda uz nas, ali ga možda ne primjećujemo.

Papa Franjo u ovoj jubilarnoj godini naglašava da je Božje milosrđe srž evanđelja i naše vjere, jer milosrđe je snaga koja sve pobjeđuje.

Danas smo previše pod utjecajem medija, a znamo da za njih dobra vijest nije prava vijest. Dobre vijesti se slabo prodaju. Svakog dana teče rijeka tužnih i teških vijesti o ratovima, nesrećama, siromaštvu, izbjeglicama i izlijeva se u naše domove, u naša srca.

Umjesto da nas sve to smekša, samo okrenemo stranicu ili promijenimo program. Mediji pri tomu imaju veliku odgovornost. Nije opasnost da se zagadi samo zrak, zemlja i voda, nego i misao i smisao.

Uskrs nam donosi boje. Ne možemo živjeti u crno bijelom svijetu. Mi trebamo sve boje, trebamo i pozitivne strane života. Ono što je crno ne treba biti još crnje. Današnjem čovjeku izloženom medijskom sivilu potrebno je čudo, i to čudo uskrsnuća. Potrebna mu je ruka koja će ga umiti, suze mu obrisati, rane mu poviti, podići ga i povesti put svjetla. Da, mi trebamo promjenu. Čitavo naše biće i cijeli naš svijet čezne za preporođenjem. Sve smrtno i propadljivo želi ustati iz groba i stupiti u sveto i vječno.

Isus je uskrsnuo! To je najbolja vijest. Uskrs je najsvečaniji govor. Ne možemo o uzvišenim stvarima govoriti prožeti običnim osjećajima. Ne možeš reći, moj dragi prijatelju,ako tako ne osjećaš. Slavlje Kristovog uskrsnuća najbolja je prilika da kršćani u svagdašnjem životu dožive prijelaz iz smrti u život, iz ropstva u slobodu, iz tame u svjetlo. To je prilika da pružimo ruku ranjenom čovjeku, da otvorimo vrata svojih grobova, da upalimo svijeću u svome domu i da se radujemo Uskrsu. Aleluja znači hvalite Gospodina. To je hodočasnička,putnička pjesma. Nije to pjesma odmora, nego pjesma ohrabrenja i poticaja na pokret. Uskrs je blagdan koji ne prestaje, nego usmjerava našu pozornost prema blagdanu Uzašašća, prema očekivanju Duha, prema nebu. Zato slaveći Uskrs žarko molimo: Obnovi nas, Gospodine, da i mi uskrsnemo, da i drugi pored nas uskrsnu, da cijeli svijet uskrsne.

Neka nam Bog svima dade milost da možemo reći: Vidio sam Gospodina. Ne zato što sam imao viđenje, ne znam kako, ali vidio sam ga. Vidio sam ga u svom srcu. I zato što sam ga vidio, želim biti bolji. Dopustimo da nas ogrije uskrsno otajstvo. I radosna srca zahvalimo da imamo takvog Boga kao što je on.

Ovim mislima svima želim sretan Uskrs i obilje blagoslova od uskrslog Spasitelja!

+ Ivan

biskupKOMENTARI

  1. Alojzije kaže:

    Neka Bog podari dug život i dobro zdravlje našem dragom biskupu Penzešu.

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 5 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: