Uspavanko, Tara i Histerija idu u Rumuniju

Uspavanko, Tara i Histerija, čija je majka ubijena u krivolovu, odlično napreduju.

 

Tri mečeta čija je majka ubijena u krivolovu sredinom marta, postali su glavna atrakcija Zoološkog vrta na Paliću i mezimci svih zaposlenih. Šestoro ljudi brine o njih troje, jer moraju da jedu na svaka četiri sata. Kao i sve bebe, jer imaju samo tri meseca, veoma su zahtevni.

MEDE-Uspavanko-i-Histerija-spopadavaju-timaritelja-Tihomira

– Dobili su i imena: Uspavanko, Tara i Histerija. Najlakše među njima, ženka Histerija je i najaktivnija, dobro napreduje i iako smo se u početku brinuli da li će se oporaviti, sada je u odličnom zdravstvenom stanju – objašnjava mr Milan Paunović, muzejski savetnik Prirodnjačkog muzeja i član Tima za medvede, koji je pre nekoliko dana posetio mečiće.

 

Dogovoren je i njihov premeštaj u prihvatilište za mladunce u Rumuniji, jedino takvo mesto u ovom kraju Evrope. Predviđeno je da 9. maja dođe ekipa iz bugarskog prihvatilišta Belica, koju će činiti vozač, veterinar i biolog, i da posebnim vozilom mečiće prevezu do najbližeg aerodroma u Rumuniji, gde će specijalnim avionom biti prebačeni u pomenuto prihvatilište. Do tada bi trebalo da bude završen i kompletan posao oko sređivanja dokumentacije neophodne da bi mladunci napustili teritoriju Srbije i život narednu godinu dana nastavili u Rumuniji.


 

Uspavanko je najtromiji, ali i najteži, sada već ima sedam kilograma, dok su njegove sestre teške 5,8 i pet kilograma.

 

– Najveći problem je što su se veoma vezali za hranitelje koji ih i dalje hrane na cuclu, mada pokušavaju i da im uključe druge obroke. Zbog toga će nadležni u rumunskom prihvatilištu imati dosta muke da ih naviknu na drugačiji način života. Veoma su halapljivi i primetno rastu – objašnjava Paunović.

 

Šest hranitelja – Tihomir, Marija, Erik, Norbert, Milan i Mirko sigurno će teško podneti odlazak mezimaca, ali za mečiće je bolje da odrastaju u okruženju najsličnijem njihovom staništu i da se navikavaju za život u prirodi. Nadležni očekuju da će u rumunskom prihvatilištu tri mladunčeta ostati najmanje godinu dana, kada će se doneti procena da li mogu da budu vraćeni u prirodu, na Mojstirsko-draške planine ili će život nastaviti u nekom od prihvatilišta za medvede u Evropi.

MEDE-Hraniteljka-Marija-i-mece-Tara

Podsećamo, mečići su pronađeni u drugoj polovini marta u jednom domaćinstvu jugoistočno od Tutina, a veruje se da im je majka ubijena iako njeno telo nije pronađeno. Prihvatio ih je šumar i brinuo o njima nekoliko dana, da bi ih Tim za medvede pregledao i prebacio u zoo-vrt na Paliću, gde i sada borave.

 

U Srbiji je lov na medvede izričito zabranjen, a kazna za usmrćivanje medvede kreće se do milion dinara po primerku, ali predviđen je i zatvor za krivolovce sa maksimalnom kaznom do pet godina. U našoj zemlji trenutno živi manje od sto medveda, procenjuju stručnjaci Tima za medvede i ističu da je ova vrsta veoma ugrožena. 

 

POLITIKAKOMENTARI

  1. stomina kaže:

    lepo bi bilo da kad se osamostale vrate u rodni kraj ….

     

OSTAVITE KOMENTAR