Uspeh Akošovog filma „Branka“ u Italiji

Film „Branka“ je dobio nagradu za najbolji kratki film u kategoriji ljudskih prava na međunarodnom festivalu LIFE AFTER OIL na Sardiniji, Italija.

Rad reditelja Akoša K. Kovača iz Subotice i scenariste Tamaša Olaha iz Kanjiže je već postigao uspeh na mnogim festivalima. Tokom leta je dobio dve nagrade takođe u Italiji: u Trstu je na smotri kratkih filmova dobio nagradu publike, a u Napulju nagradu najboljem operateru, Leventi Totu koju je dodelio žiri Social World Film Festivala.

Ranije je u Španiji, na festivalu kratkih filmova u Suriji, „Branka“ proglašena za najbolji film, a Dina Mušanović za najbolju glumcu. Prošle godine je u Berlinu u svojoj kategoriji takođe ušla u najuži izbor, a u Italiji je dobila nagradu publike, kao i nagradu za najbolju muziku. U Mađarskoj je film pobedio na smotri u Lakiteleku, a dobio je nagrade i na Budapest Short Film Festivalu. Film je do sada prikazan na festivalima od Indije preko Egipta do Portugalije.

Tema je delikatna, film obrađuje slučajeve krađe novorođenčadi u bivšoj Jugoslaviji. Od 60-ih godina su iz bolnica nestajala deca, što je dugo bila tabu tema, tek se od 2000-te štampa počela baviti njome.

 

vajma.infoKOMENTARI

  1. Lord Sidni kaže:

    Kakav je to pehar? Izgleda ko Pinokio na stereoidima

OSTAVITE KOMENTAR