Uspesi ŽFK Spartak najbolja promocija ženskog fudbala

Fudbal je muški sport. Jedan od uvreženih stereotipa koji ruše devojke Ženskog fudbalskog kluba Spartak, koje osim titula mogu da se pohvale i činjenicom da su u odnosu prema njima u potpunosti ravnopravne sa svojim muškim kolegama. I uspešnije. A ti uspesi privlače mlade devojke i sa druge strane okeana koje u Subotici beleže svoje prve minute u profesionalnom fudbalu.

Šutiraš kao devojčica. Stereotip sa malog fudbala kod muških. A ako šutiraš kao neka od ovih devojaka, to znači da imaš prilično jak šut. I lepši dribling, i precizniji pás od mnogih koji sebe doživljavaju kao fudbalere. Potvrda za to su višestruke titule najboljih u zemlji i igre u Ligi šampiona.

Da su dobra sredina čulo se i preko okeana, pa su od skora novi članovi Ženskog fudbalskog kluba Spartak dve devojke iz Sjedinjenih Američkih Država i jedna iz Kanade, kojima će Subotica biti prva stanica u profesionalnoj karijeri nakon koledža.

„Nedavno sam završila koledž karijeru i želela sam da igram profesionalni fudbal i Spartak je pravo mesto. Sviđa mi se stil igre, sa dosta poseda, sa stilom, brzo i tehnički dobro, tako da sam znala da ću ovde postati bolja “- kaže amerikanka Amber Trejs.

„Igram na poziciji napadača i nadam se da ću doprineti boljem napadu našeg kluba i većem broju golova. Nadam se da ćemo sačuvati prvo mesto“- dodaje kanađanka Ema Lefebr.

„Sjajni su jer su šampion Srbije mnogo godina unazad i to me je i dovelo ovde. Uzbuđena sam što mogu da pomognem i nadam se da ćemo nastaviti s uspesima i igrati Ligu šampiona“- smatra Karolina Luis iz SAD.

Ove dame su u mnogo čemu ravnopravne, ako ni i ispred svojih muških kolega. Ako se gleda po trofejima, sigurno su uspešniji.

„Mislim da smo se svojim rezultatima izborili za jedan dobar status, da su one na terenu potvrdile svoj kvalitet godinama unazad i do nas je izbilo u jedan plan da praktično ono što ima muškarac, ima i devojka i sa te strane smo mi ponosno jer je to zapravo i politika evropske kuće fudbala za budućnost, da ne sme da postoji ta diskriminacija u položaju žena u odnosu na muškarce i mislim da je Subotica jedan od najboljih primera kako to treba da se na delu sprovede“- rekao je generalni sekretar ŽFK Spartak Boris Arsić.

Međutim, džentlmeni ostaju džentlmeni, pa su nakon današnjeg osmomartovskog treninga šampionke mogle da se zaslade poklonima muških kolega, a od sutra – u nove pobede.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

7 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: