Uspostavljena prva baza podataka za dijagnozu multipla skleroze

Zahvaljujući prekograničnoj saradnji, uz podršku Evropske unije, u Vojvodini je započeto uspostavljanje prve baze podataka radi bolje dijagnostike multipla skleroze.

Reč je o projektu "MultScler", realizovanom u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarske i Srbije i to između Opšte bolnice u Subotici i Univerzitetske klinike u Segedinu, čija je završna konferencija održana danas u Subotici.

Direktor Opšte bolnice u Subotici dr Goran Bićanin istakao je da je "MultScler" drugi po redu projekat koji su zajednički realizovali Opšta bolnica Subotica i Univerzitet u Segedinu.

Prema njegovom mišljenju, zahvaljujući ovom projektu uspostavljena je dobra saradnja i komunikacija između stručnjaka ove dve ustanove, s obzirom na to da su timovi koji su učestvovali u realizaciji projekta imali dvogodišnju bilateralnu komunikaciju, čime su podigli nivo svojih znanja iz ove oblasti.

"Multipla skleroza je teško oboljenje koje napada centralni nervni sistem i kroz formiranje likvorološke banke podataka ćemo značajno podići kvalitet u dijagnostikovanju pacijenata koji gravitiraju ka našoj bolnici", rekao je Bićanin novinarima.

On je dodao da je u okviru projekta ova zdravstvena ustanova dobila značajnu donaciju u opremi koja je podigla nivo kvaliteta usluga laboratorije.

"Kroz znanja koja smo dobili kroz razmenu i opremu, postali smo referentna ustanova za dijagnostikovanje ove bolesti", kazao je Bićanin.

Načelnica Odeljenja neurologije Opšte bolnice u Subotici dr Livija Despenić ocenila je da formiranje te banke podataka i registra obolelih od multiple skleroze, u smislu formi bolesti i dosadašnjeg načina lečenja, treba da omogući bolju dijagnostiku i lečenje.

"Nacionalni registar za multipla sklerozu još ne postoji, pa su ovo prvi koraci formiranja baze podataka i registra i u tome je još veći značaj ovakvog rada", rekla je dr Despenić.

Ona je precizirala da je multipla skleroza zapaljensko i neurodegenerativno oboljenje koje, uglavnom, donosi invaliditet, ne skraćujući životni vek.

U Okrugu od 200.000 stanovnika, prema podacima dobijenim kroz ovaj projekat, obolelih od ove bolesti ima 170, što se uklapa u svetsku statistiku.

Realizacijom ovog projekta, u Subotici je započeto formiranje "banke likvora", ali i istraživanje neuro-imonologije likvora, što će, prema oceni Despenićeve, biti veoma značajno za dijagnostiku.

"Kada se formira banka likvora, to će biti neizmeran izvor daljih naučno-istraživačkih projekata, kao i prekogranične saradnje", dodala je Despenićeva.

Vrednost ovog dvogodišnjeg projekta, koji je sufinansirala Evropska unija, nešto je manja od 350.000 evra.

bolnica-hodnik_660x330

izvor TanjugKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR