Ustavni sud: Odluka o sahranjivanju nezakonita

Ustavni sud Republike Srbije ocenio je kao nezakonitu Odluku o uređenju i održavanju grobalja i sahranjivanju na teritoriji Subotice, zbog toga što pojedine njene odredbe koje se tiču angažovanja privatnih preduzeća nisu u saglasnosti sa zakonom.
Kako je navedeno u odluci suda, na osnovu podnete inicijatije za ocenu ustavnosti i zakonitosti, utvrđeno je da nadležno javno preduzeće ne može poveravati drugim preduzećima poslove iz ove oblasti, jer je to u suprotnosti sa Zakonom o komunalnim delatnostima.

palic groblje

„Ustavni sud ukazuje da, za razliku od prethodnog Zakona o komunalnim delatnostima, koji je predviđao da pojedine poslove iz okvira svoje delatnosti javno komunalno preduzeće može poveriti drugom preduzeću ili preduzetniku – važeći Zakon ovu mogućnost ne poznaje. Komunalnu delatnost održavanja groblja, sahranjivanje ili kremiranje mogu obavljati isključivo javna preduzeća ili privredna društva u kojima je većinski vlasnik od najmanje 51% Republika Srbija ili jedinica lokalne samouprave“ – navedeno je, između ostalog, u odluci suda.

Takođe se navodi da Skupština grada Subotice spornu odluku, koja je doneta 1998. godine, nije uskladila sa novim zakonskim rešenjima iz 2012. godine, iako je imala prelazni period od šest meseci.

Ustavni sud je takođe našao da je nužno ocenu zakonitosti osporene Odluke proširiti i na ostale odredbe kojima se uređuje obavljanje ove delatnosti.
Na osnovu Ustava Republike Srbije, sporne odredbe Odluke o uređenju i održavanju groblja i sahranjivanju, prestaju da važe danom objavljivanja Odluke
Ustavnog suda u „Službenom glasniku Republike Srbije“.

 

RTVKOMENTARI

 1. Prozivka kaže:

  Šta ovo tačno znači? Funero više nema ekskluzivno pravo na sahranjivanje? Opa..

 2. Pravdoljub .. kaže:

  Da li će sada neko da odgovara zbog nepoštovanja zakona? Ili je ovo samo predizborni marketing? U ovom profitabilnom poslu, valjaju se velike svote novca. samim tim, država ili grad će sa svojih 51% kapitala, sakupljati kajmak i imati monopol. Sa druge strane možda i nije loše da država preuzme možda čak i sve.

 3. ferrari kaže:

  „Pravdoljub ..“
  Izgleda da ste premladi i ne sećate se ono što je nekad bilo u Subotičkim grobljima. Brzo ste zaboravili kako su radili pogrebnici (neobrijani, pijani, psovali za vreme sahrane – lična iskustva,…) i kako su izgladeli groblja pre 90-te godine, kad je postojajao samo Pogrebno….

 4. laki kaže:

  menjaju se rukovodioci u gradskoj upravi i mpguce celnici zakonodavaaca ???

 5. marko kaže:

  Sad će nas sahranjivati predsednik republike, on ima i diplomu i licencu i preduzeće 🙂

 6. nata kaže:

  Opet je nekog zaboleo zub za „izgubljenom“ zaradom…Kada ne budu imali konkurenciju, Pogrebno ce nas opaliti sa cenama po svom nahodjenju.Proci cemo kao sa Subotickom toplanom.Ko ne plati grejanje pa se smrzne morace da plati sahranu …:(

 7. Pravdoljub .. kaže:

  @ferrari. Kakve veze imaju moje godine,kojih uzgred nemam malo. Ja iznosim svoje mišljenje. Ima li išta loše ako čovek iznosi svoje mišljenje? Napisaste nesećam se? Itekako se sećam toga vremena, Zašto sam napisao da će država imati monopol? A zašto sam napisao da je možda i bolje da država uzme sve?

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 7 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: