Usvojen zakon, svaka zgrada moraće da ima upravnika

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, koji treba da omogući minimum održavanja svake zgrade prvenstveno radi bezbednosti građana, a koje će morati da imaju upravnika.

tereni prozivka

Za usvajanje zakona, koji kao obavezne organe predviđa skupštinu stambene zajednice i upravnika, glasala su 134 poslanika, dok je petoro bilo protiv.

Utvrđeno je da skupština stambene zajednice bira i razrešava upravnika, koji je dužan da podnese prijavu za upis stambene zajednice.

Upravnika bira skupština stambene zajednice iz redova vlasnika stanova, na mandat od četiri godine.

Skupština stambene zajedice može odlučiti da za poslove upravljanja angažuje profesionalnog upravnika, a u slučaju prinudne upave bira ga lokalna samouprava.

To znači da stanari zgrade najpre mogu među sobom da izaberu upravnika, a ako se ne dogovore mogu da se odluče za profesionalnog upravnika.

Poslovima profesionalnog upravljanja mogu se baviti privredna društva ili preduzetnici, a profesionalni upravnik moraće da prođe obuku i dobije licencu.

U slučaju da stanari ne mogu da se dogovore ko će upravljati održavanjem zgrade, lokalna samouprava će im odrediti licenciranog prinudnog upravnika sa liste koju će sačiniti Privredna komora Srbije.

Kada je reč o troškovima održavanja zgrada, za građane neće biti novih troškova u odnosu na ona sredstva koja su do sada izdvajali za te namene kao stanari.

Registar stambenih zajednica, kao elektronsku javnu bazu podataka vodiće lokalne samouprave, a jedinstvenu centralnu, javnu, elektronsku bazu podataka o svim stambenim zajednicama iz svih registara na teritoriji Srbije vodiće Republički geodetski zavod.

Predviđeno da vlada, radi unapređenja i sprovođenja stambene politike, donosi Nacionalnu stambenu politiku i akcioni plan za njeno sprovođenje.

Zakon uređuje upravljanje zgradom i održivi razvoj stanovanja, koji podrazumeva unapređenje uslova stanovanja građana i očuvanje stambenog fonda, uz unapređenje energetske efikasnosti.

Prvi put detaljno je definisan odnos prema stanovanju, pre svega prema socijalnom stanovanju, kao i korisnici socijalnih stanova, među kojima su i žrtve porodičog ili partnerskog nasilja i beskućnici.

 

(Tanjug)KOMENTARI

 1. ludak kaže:

  hahhaha….koja ce ovo biti prevara!!!!!!!!!

  Kako to nece poskupeti odrzavanja zgrade????

  Svaka zgrada ce biti pravni subjekat sa svojim PIB-om, tekucim racunom, upravnikom, racunovodjem. Pa sta mislite koliko to sve kosta na godisnjem nivou, koliko kosta odrzavanje tekuceg racuna zajednu firmu, koliko kosta racunovodja godisnje, a koliko upravnik????
  Pa da nece mozda prinudni upravnik da radi besplatno???
  Cak i da upravnik bude neko od stanara( ne znam ko ce biti toliko lud da se prihvati ovakvih obaveza) i da pristane da radi za dzabe, troskovi racunovodje, tekuceg racuna, porezna na kraju godine neko mora da plati….

  Racunao sam okvirno, bez 2000-3000 dinara mesecnog novog troska po stanu ovo nece proci jeftinije. Jebali smo jeza…..Ovi su toliko gramziva sns stoka, da ce nam oguliti kozu sa ledja. Ono sto je dobro je to da ce se ovo izdesavati sve pre izbora u aprilu, pa ce onda ljuti gradjani napokon izaci na izbore i kazniti ovu sns stoku neopevanu

 2. ludak kaže:

  A zamislite kada stvarno dodje neki trosak u vezi lifta, fasade zgrade, krova popravka…zamislite tek onda mucki od strane sns upravnika koji ce da namesta poslove svojima uz veliku proviziju….Ovo ce biti pljacka veka!!!!!!!!!

 3. Lajčo kaže:

  To jeste, ako SNS ološ tu vidi priliku…biće to grozno.

 4. zorandjala kaže:

  Zamisli situaciju >od devet staniva cetiri su izSNS i oni moraju trpeti tiraniju pet idiota koji to nisu.Ovo pisem samo zato da vidite kako glupo izgleda kada ljudi bez morala komentarisu nesto.Nisam clan nijedne partije ,totalno sam apolitican ali mi domace vaspitanje nedozvoljava da bilo koga vredjam ,narocitoako te ljude nepoznajem licno.A vas koji to redite pitam .Dali vas ponekad grize savest sto vredjate ljude koje neznate ili vi uopste nemate savesti?

 5. Pajo kaže:

  Kome nedgovara neka proda stan i kupi kucu! Ovo je gotovo ni novi koju se dokopaju vlasti nece se odreci novaca! A sta ce biti kada stigne racun za popravku na Kucnom savetu a grad vlasnik Tri cetri stana pa ce iz gradske kase se odvajati za ove radove a bez tendera nema radova!Sad ce grad sve svoje stanove lokale morati dovesti u red iz nasih para a ekonomski se nikada nece izplatiti! A sta cemo kada u Kucnom savetu ima dva stana? Dali ce se tamo isplatiti nekom upravniku raditi svoj posao?Kako je definisan kucni savet ima slucajeva gde je nasledstvom kuca podeljena u tri stambena dela dali ce i ono postati kucni savet posto su tri stana postala od jedne kuce 27kroz 1,2,3?

 6. Podstanar kaže:

  Nisu spomenuki, a ukljuceno je, placanje poreza na kirije. To je i “glavna nagrada” ovog zakona

 7. bac vranje kaže:

  zanimljivo je da zakon ne predvidja kazne za upravnika ako npr ne odrzava zgradu i ne odgovara na prituzbe stanara!!! Sve kazne idu na dusu stanara ,a ni jedna na upravnika koji bi trebao biti odgovoran za odrzanje jer zato su ga i izmislili!!!

 8. Anonimni kaže:

  Mi smo zgrada od 8 stanova, i vec 5 godina idealno funkcionisemo, mesecno izdvajamo 300 dinara, bez da uplacujemo etaz, sami odredjujemo koji nam je prioritet,a za pet godina, imali smo dva krecenja u zgradi, uveden interfon, popravka krova, sa jedne strane promenjen oluk, led sijalice na svakom spratu, sve se moze, bez nekih velikih izvajanja, samo netreba kritikovati nikoga, nego zasukati rukove i biti pozitivan, jer sve se moze uz malo truda gospodo draga.

 9. Dragče Gevaravić kaže:

  Formula koja funkcioniše od uvođenja privatnih izvršitelja je sledeće, izmislim da je za vršenje nekog posla potrebno da to radi fizičko lice sa nekim javnim ovlašćenjem. (ovaj deo sa javnim ovlašćenjem ne postoji kod upravnika zgrade ali ostalo je ispunjeno)

  Propišem uslove za lica koja žele da se bave poslom. Kad ispune uslove imenuju se ili licenciraju, a imenovanje ili licenciranje vrši ministarstvo ili čitaj vlast.

  Ko od ministarstva dobije ovlašćenje ili licencu, prvo ne dobija je za džabe, pogotovo ne u korumpiranoj državi kao što je naša, a potom postaje i njihov poslušnik.

  Argument da onaj kome se ne sviđa može kupiti kuću ne stoji jer kada neko kupi stan on kupuje sa njim i deo zajedničkih prostorija i deo zemljišta na kojoj ta zgrada leži. Sve to postaje njegova PRIVATNA SVOJINA koja se ni po čemu ne razlikuje od privatne svojine na kući. Danas su izmislili neke koji će se vrzmati oko stanova sa nekim ovlašćenjima kojima će moći ulaziti u privatnu sferu stanara i uticati na odlučivanje o privatnoj svojini istih, a sutra će izmisliti upravnike kvartova koji će isto tako moći gurati nos u privatnost vlasnika kuća.

  Po mom mišljenju upravnici zgrada (pogotovo ovi profesionalni) će biti aparatura za špijuniranje stanara i još jedan alat za vršenje pritiska na građane.

  Po pitanju troškova je jasno da će zgrade imati dodatne troškove jer se stanari neće prihvatati ovog posla, a profesionalni će morati dobijati zaradu od nekud.

 10. Megille kaže:

  Gospodo nemojte biti naivni ,ovoj samo dobro režirani igrokaz. Naime mnogi će sada da se oslobađaju stanova prodajom (jer ovaj namet ne mogu plačati ) na ‘jeftinjaku’ te će kupiti još jeftinije kuće. Stanove će pokupovati SNS-ovci a nakon toga će ovaj zakon staviti van snage ili će otiči u zaborav kao ustalom i sve ostalo poput kriminalne privatizacije . Još ako u ovome učestvuje i Republički geodetski zavod koji bez znanja vlasnika vrši preparcelizacije i promene adresa nekretnina najsigurni će bit svakog meseca izvaditi vlasnički list zbog kontrole vlasništva ,jer će se desiti da si pre mesec dana bio vlasnik a danas više nisi ,pod uslivom da za svako vađenje vlasničkog lista treba ti 1600 dinara.

 11. M kaže:

  Mislim da je zakon konacno uveo red za stambene zgrade.U nasoj zgradi vec 40.godina izdaje se pet stanova a da vlasnici ne placaju nikakav porez.Tisti vlasnici ni jednom nisu dosli da ociste sneg zimi a ne zele ni da plate ciscenje bilo cega u zgradi,vec sve prepustaju na volju odnosno nebrigu podstanara.Svako kome je ovo namet neka pogleda brojne porodicne kuce koje se uredno odrzavaju i neka zameni stan za kucu.U zajednickom objektu mora manjina postovati vecinu a ne da je svaki odgovor ,,TO NE DOLAZI U OBZIR,, a da se lako trose pare na po tri kutije cigareta,umesto da se zajednicka zgrada odrzava.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 32 = 42