Van snage Regulacioni plan centra grada

Subotička Skupština stavila je van snage Regulacioni plan centra grada. Kako je za RTV rekao predsednik gradske Skupštine Balint Pastor ovim se, nakon povlačenja Plana detaljne regulacije za datu zonu, dodatno štiti graditeljsko nasleđe, jer su zahvaljujući regulacionom planu koji je na snazi više od dvadeset godina, i pored povlačenja plana detaljne regulacije, rušenja bila moguća.

Javna rasprava sredinom marta o predlogu Plana detaljne regulacije za centar Subotice izazvala je veliki interes javnosti.

Pod njihovim i pritiskom dela političara iz vlasti predlog plana je odbačen jer, kako je ocenjeno, nije u dovoljnoj meri vodio računa o centru grada kao jedinstvenoj kulturno-istorijskoj celini.

Mesec i po dana kasnije, subotička skupština povukla je još jedan potez u cilju potpune zaštite graditeljskog nasleđa od rušenja, a to je stavljanje van snage i Regulacionog plana pomenute zone.

„Ukoliko bi ovaj plan regulacije iz 2000. godine ostao na snazi, ta rušenja koja su bila predviđena i PDR-om koji je vraćen sredinom marta obrađivaču bila i dalje moguća“- rekao je Pastor.

On se nada da će ubrzo biti ponovo izrađen Plan detaljne regulacije, koji će ponovo biti pred građanima na javnoj raspravi i veruje da će u roku od nekoliko meseci taj Plan detaljne regulacije biti usvojen na način da čuva graditeljsko nasleđe Subotice.

„Ono što ćemo videti u narednom periodu jeste da li paralelno sa izradom novog PDR-a još nešto treba da se izmeni da bi ti dokumenti u potpunosti bili usaglašeni, pto nije bio uvek slučaj u prethodnih dvadesetak godina“- dodao je on.

Pomenuti planovi su odbačeni jer su u nekoliko ulica centralnog gradskog jezgra stvarali mogunost rušenja postojećih objekata i podizanje višespratnica, što je za brojne građane, stručnjake, organizacije, ali i deo vlasti bilo neprihvatljivo.


RTVKOMENTARI

 1. Istinom protiv lazi kaže:

  Za vlast ne prihvatljivo?? Ko je ovde lud,a ko zbunjen?? Pa isti ti koji ga sad ukidaju su ga doneli 2000 !! trebalo je politicarima 20 godina da dodje nesto iz dupeta u glavu. Sta da radimo takva nam je vlast!!

 2. Normalno kaže:

  Odbačen je Regulacioni plan da bi se sačuvale od rušenja zgrade koje su već srušene (kao Hajzlerovo kupatilo i druge u P.Drapšina), zgrade koje su toliko devastirane da će se same srušiti, jer vlasnici nemaju para da ih obnavljaju a Grad (država) nema pravo da ulaže u privatnu svojinu, i zgrade koje su tokom godina tako unakažene “obnavljanjem” i “dogradnjom” da ih je bolje srušiti nego da stoje kao ruglo. Na primer u P.Drapšina novogradnja na mestu srušene kuće 90-ih.

 3. Normalno kaže:

  OVO hoćemo da čuvamo od rušenja???

 4. ua sns lopovi kaže:

  Neki su tu placeni od investitora da zagovaraju rusenje stare Subotice da bi zidali visespratnice na sve strane. Dotrajale kuce se mogu srediti ili zameniti novima ali ovi ce tamo da zidaju zgrade sa po 90 stanova

 5. Normalno kaže:

  ua sns lopovi! – Kenjaš bez veze!

 6. Mates kaže:

  Ovo je potpuno protivzakonita odluka!!! Staviti plan van snage a pritom odmah ne izglasati novi je skandal.Pa nije vam ovo srednji vek luzeri! Tek ce se videti rezultati ove debilne odluke koja sluzi iskljucivo za jeftino politikanstvo.I ta glupa prica “sprecili smo rusenje” pa od koga bre??? Pa ako tako gledate 99 % subotice moze da se “srusi” jer samo objekti koji su pod zastitom to ne mogu. Ali vlasnik objekta ISkljucivo odlucuje o njemu i ako nece da ga “srusi” ostace tamo 1000 godina.Potpuni diletalizam ! I samo za podsetnik,slicno se desilo i 2013 godine,ista ekipa,ista prica i sta se desilo??? Proslo je 9 godina…..sve je jos gore i zapustenije,zivi bili pa videli,za deset godina kako ce izgledati

 7. Normalno kaže:

  Mates -Konačno da je neko nešto razumeo! A da nije pomenuo “SNS lopove”. Naravno da sve zavisi od vlasnika, ali jedino nisu u pravu da će objekti ostati 1000 godina ako on neće da ih sruši, jer – srušiće se sami! Zavod za zaštitu spomenika služi samo da ispostavi uslove vlasniku ako mu se objekat nalazi u zaštićenoj zoni, uslove kako može i sme da ga popravlja. A od tih uslova “boli glava”, naravno, jer renovirati nešto onako kako je bilo krajem 19. ili početkom 20. veka je finansijski zahtevan posao. Ova jedna budala ovde napamet izvodi zaključak: “Dotrajale kuce se mogu srediti ili zameniti novima ali ovi ce tamo da zidaju zgrade sa po 90 stanova”. Pa mogu se srediti, ali vlasniku nije u interesu i ne može da renovira objekat iz 19. veka, a investitor naravno da razmišlja kako će uloženi novac da oplodi, a to sigurno neće time što će isti taj objekat iz 19. veka da obnovi. Šta će mu to? Naravno da hoće profit, da mu treba na tom mestu nešto što će biti upotrebljivo i na čijoj prodaji će moći da zaradi! Kao što već rekoh, grad ne može da ulaže u održavanje privatne svojine, niti ima mogućnosti da to otkupi da bi se sačuvalo – a i kada bi otkupio, šta bi sa tim? Da deli socijalnim slučajevima kao stanove? Prema tome, rešenje NE POSTOJI, osim da se tamo isplanira nešto što će biti i staro i novo, i komercijalno ali i sačuvati ambijent stare Subotice, u isto vreme i isplativo potencijalnim investitorima – prosto NEMOGUĆA MISIJA! Ko napravi takav regulacioni plan, zaslužio je Nobelovu nagradu.
  Ambijent nad kojim plačemo: makar šta!

 8. MILENIJA kaže:

  Rkonstrukcije treba dozvoliti. Srušiti, ako je dotrajala, ali nova zgrada mora imati identični spoljni izgled.

 9. Nadj Janos kaže:

  Ulica treba da bude šetalište sa restoranima a ne da u njoj stavite tri kontejnera i ostavite ruševinu dvadeset godina. Da nije tako zapuštena ljudima bi se isplatilo i da obnavljaju nekretnine u njoj. I saobraćaj treba zabraniti jer se tu ne može peške ni proći od parkiranih automobila, žena sa detetom u kolicima može samo da sanja da nesmetano prođe tamo.

 10. Subot’canin kaže:

  Povucen je regulacioni plan centra grada i on se ne odnosi samo na ulicu Petra Drapsina vec na ceo centar.

  Ono sa cim se slazem je da trenutne aktivnosti u centru samo pogorsavaju situaciju jer se stvari ne resavaju planski vec stihijski. Ne grade se centralne garaze, ne grade se biciklisticke staze i ne prosiruju se setalisne zone i trgovi, saboracaj se ne izmesta iz centra grada vec suprotno ugurava u te male ulice. Infrastruktura ulica u toj zoni je losa i zapustena.

  Novi plan detaljne regulacine je ok, ali njega mora da pocne da sprovodi sam grad kroz investicije. Ako to ne urade onda je to mrtvo slovo na papiru kakvo je bilo i poslednjih 30 godina. Caba donosite plan koji niste u stanju da realizujete.

 11. Milos kaže:

  bravo. kriminalci nek grade visespratnice na prozivci ili u sandoru. Namerno su unistili centar grada da bi mogli za sitne pare da pokupuju placeve gde bi sad zidali visespratnice.
  Ista sema je i sa palickomo jezerom. Sve dok ne pokupuju celu obalu, koce sanaciju jezera. Jednom recju MAFIJA

 12. Ferika kaže:

  @Normalno
  Ma jok nećemo da sačuvamo gradsko jezgro! Nego ćemo spojiti Radijalac sa Prozivkom kroz Gradsku kuću! Ma šta će nam stare zgrade i secesijska arhiteltura! To je simbol prošlosti je li… U novogradnju će svakako da se usele “stranci” a ne mladi subotičani je li?

 13. Upucen kaže:

  Kriminalci? E moj Milose, ako su ti ovi sto po Subotici grade kiminalci, ti stvarno nikada nisi bio i ziveo u Beogradu, Novom Sadu, Zlatiboru ili Kopaoniku. Da nam dodju ti “investitori” ovi planovi bi se usvajali po hitnom postupku bez da postoji javni uvid i jos manje da se narod pita. Ne bi mali Pastor serendao unaokolo. Gradilo bi se u centru 20+ spratova i to na mestu velike crkve. Moli ti druze Bog da ti ostanu Suboticani kao najveci i glavni investitori jer kada oni od dole dodju tu se rusi i gradi sa fantokama, pa se ti seli u Nemacku.

 14. Normalno kaže:

  Ferika – To se kaže: ja te krstim a ti prdiš. Očigledno da nisi jedini ovde koji ništa nije shvatio. Gde nađe secesiju u Petra Drapšina i okolini?
  MILENIJA – Rekonstrukcije niko ne sprečava, naprotiv. Samo, budi ti ta koja će to da plati. Pa kao investitora da te pitam šta ćeš sa tim rekonstruisanim?

 15. Ferika kaže:

  @Normalno
  Dođi u Suboticu sinko, pa prošetaj u okolini. Naćićeš secesiju sam.

 16. Nikola kaže:

  Sad je super situacija, novog plana nemamo, stari je stavljen van snage, dakle po sadasnjem receptu svm-a u narednih 10 godina nista ama bas nista nece moci biti izgradjeno u ovoj zoni jer planskog osnova nema. Kaze Pastor “za par meseci” pa te procedure oko planova traju uzasno dugo, onda on sa ekipom dodje pa sve obori pa ispocetka i tako dok on ne ostane bez naslednika u Subotickom centru se nece nista osim devastacije i propadanja desiti.

 17. Normalno kaže:

  Ferika – U Bledskoj i Endrea Bajči Žilinskog? E pa stvarno si “upućen”. Doći ću u Suboticu da prošetam, ionako nikuda ne idem iz nje.

 18. Rade neimar kaže:

  Mislim da ne treba praviti nikakve posebne generalne planove i slicno. Dovoljno je da se svaki gradjevinski projekat ispita. Ko gradi kako gradi i zasto gradi. Da li su unapred cvrsto obezbedjena finansijaska sredstva za troskove gradnje i naravno vizuelno uklapanje objekta u opstu sliku tog dela grada, regulisanje vlasnickih odnosa i isto tako ispitati da li objekat zadire u necija prava. ili na neki nacin negativno zadire u opste prihvacene gradjevinske norme. To znaci unapred se ispituje da li ce biti objekat isplativ, ucesce investora i poreklo njegovog kapitala kojim ucestvuje, garancije banke ili sainvestora itd. Racunica je prosta. Novac ulozen u objekat treba da se nakon 20 +/- 5 godina sam isplati ,odnosno kroz kiriju koju donosi. Nakon dve decenije treba da donosi investoru ili ako je njih nekoliko – profit. To je cela mudrost. Planirati, u stvari stihijski donositi odluke i onda ih isto tako radikalno i stihijski ponistavati je potpuno kontraproduktivno. Gradovi nisu nastali odjednim i preko noci i sva je prilika da ce tako ostati i u buducnosti.

 19. Amelia kaže:

  Nema problema, kako kuce tamo izgledaju, srusice se gradsko jezgro samo od sebe….

OSTAVITE KOMENTAR

6 + 2 =