Vandali bez sankcija

Ni posle skoro mesec dana nisu sankcionisane osobe koje su srušile bistu vojvode Živojina Mišića u Mišićevu kod Subotice.

Vinovnici ovog nedela su mladići koji su bili pod dejstvom alkohola, i tako obesni su srušili bronzanu bistu vojvode Mišića sa postolja, ali je, na sreću, nisu oštetili. Takođe, sticajem srećnih okolnosti, vrlo brzo je primećeno da je bista na zemlji, te je niko nije ukrao.

Incident se desio u noći između 17. i 18. novembra, a vandalima još uvek nije izrečena adekvatna kazna.

– To se dogodilo pred sam jubilej i proslavu u novembru, ali to nije povod. Reč je o običnim huliganima koji su slavili rođendan i iz čiste obesti su srušili spomenik – kaže Pero Šunjka, predsednik Skupštine MZ Mišićevo. – Bista nije oštećena, ali ankeri jesu i zato se sve klimalo. Odmah smo obavestili policiju i zajedno sa njima smo bistu, tešku 90 kilograma, uneli u prostorije Mesne zajednice.

Bista je sada u Zavodu za zaštitu spomenika, čiji će je stručnjaci doraditi. Na nju će biti ugrađeni novi ankeri i uskoro će biti vraćena na postolje u centar sela.

– Pre tačno tri decenije, 1. decembra, u Mionici smo na poklon dobili poprsje vojvode po kome i selo nosi ime. Čekalo se nekoliko godina da bista bude postavljena, dok nije sakupljeno dovoljno novca, i od tada je ona u srcu našeg sela i jedan je od njegovih simbola – ističe Šunjka. – Policija radi svoj posao i ne želimo da se mešamo.

 

Večernje novostiKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR