Vaspitačica suspendovana zbog nesvestice!

Vaspitačica iz Subotice Nataša Kljajić, suspendovana je već dva meseca, pošto joj je pozlilo tokom smene u jednom vrtiću, zbog čega je morala da napusti radno mesto i ode kod lekara.

Vaspitačica sa dvanaestogodišnjim iskustvom tvrdi da je sankcionisana bez razloga, a kao samohrnanu majku sa dvoje dece i podstanara, suspenzija, tokom koje prima samo deset odsto plate, dovela je na rub egzistencije.

vrtic_1000x0

– Da nema prijatelja da mi pomognu, ne znam kako bismo preživeli sve ovo vreme sa 3.500 dinara koje primam. Ali najteže  je što se mojoj agoniji ne vidi kraj – priča Nataša i sleže ramenima.

– Činjenica je da sam ja već 32. vaspitačica koja je suspendovana od septembra prošle godine, ali je istina i da sam nepravedno kažnjena. Žao mi je mališana iz moje grupe koji zbog svega što mi se dogodilo nisu otišli na „Klincijadu“, ali mi je još više žao moje dece kojoj ne mogu da pružim ni najosnovnije. Iako bi neki možda voleli, ne želim da dam otkaz jer zaista volim svoj posao i uživam u radu sa najmlađima.

Tog 16. marta Nataša Kljajić je trebalo da radi od 10.40 do 16.40, ali joj je tokom smene, oko 13.30 pozlilo. Imala je blagu nesvesticu i tom prilikom je udarila glavom o radni sto u sobi. Mališani su u to vreme bili budni i igrali se.

– Izašla sam napolje i u pomoć mi je pritekla koleginica – priča Nataša.

– Potom sam zvala zamenicu šefa objekta da dođe, da rasporedi moju decu po drugim grupama, što je njena obaveza, ali me je ona ignorisala. Kako mi nije bilo bolje, a smatrala sam da je neodgovorno da u polusvesnom stanju budem sa decom, nadređenoj sam rekla da idem kod lekara, a ona me je prilikom izlaska iz sobe grubo uhvatila za nadlakticu i okrenula me prema sebi i rekla da ne mogu da idem nikuda dok deca ne spreme igračke. Bila sma zaista revoltirana, izvukla sam ruku i napustila vrtić.

Posle pregleda, Nataša je otvorila bolovanje, a od rukovodioca objekta tražila da joj da slobodan dan, što joj je odobreno. Međutim, sutradan su je pozvali iz uprave predškolske ustanove da dođe da potpiše papire o suspenziji. Nataša se tereti za težu povredu – nedolično ponašanje prema drugim zaposlenima.

– Advokat koga sam angažovala je konstatovao da je suspenzija neosnovana i da je bila bez pečata i potpisa, doneta još dok sam bila u hitnoj pomoći -dodaje Nataša.

– Uložili smo žalbu Upravnom odboru ustanove, obratila sam se za pomoć i sindikatu, čiji sam član, koji je tek posle mesec dana obavešten o mom slučaju. Obratila sam se i inspekciji rada i dobila pismeni odgovor da ovaj slučaj nije u niihovoj nadležnosti. Pomoć sam tražila i kod Agencije za mirno rešavanje radnih sporova, koja može da reaguje samo ukoliko se i direktor složio da se problem reši mirnim putem.

Dok je na snazi suspenzija Nataši je zabranjen ulaz u vrtić, ne može ni da uzme svoju stručnu literaturu i razgovara sa kolegama.

U predškolskoj ustanovu kažu da se radi o disciplinskom postupku i o zakonskoj proceduri, o kojoj ne može da se komentariše jer se sve radi unutar ustanove.

– Ako ona misli da je neosnovano kažnjena, kada se završi postupak ima pravo na žalbu, a ako UO odbije žalbu ima pravo na sudski postupak – rekli su u predškolskoj ustanovi.

 

NovostiKOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  Klasicno nacifasisticko delovanje u Subotici. Kada jednom dobrom i marljivom radniku pozli ili mu bude i najmenje lose. – momentalno je diskvalifikovan, bez obzira sto vredi bar 5x vise u odnosu na onu nazi fasisticku mjeshinu beskorisnu koja mu sedi iznad glave i zhdere i loche njegove novce.

 2. Mihaly kaže:

  Prblem u drzavnim poslovima je sto svako mozeda ode sa radnog mesta kad god zeli da nistane radi i da za to ide plata. Idu za svaku sitnicu na bolovanje. Plata 60postoa nista ne rade e to je problem

 3. giga kaže:

  Mozda je pogresno prezime u pitanju. Kada je jedna poznanica pokusavala tamo da se zaposli otvoreno joj rekose da je njeno prezime NEODGOVARAJUCE… Nije hrvatsko…

 4. srbenda iz b.topole kaže:

  ..@..Giga…Ma to je poznanica trebala nekoga da istambura ..pa bi se lakse zaposlila ..garant!!

 5. antifašista kaže:

  Nemogu da verujem kakve komentare čitam !
  @ mihaly – VAŠI to kadrovi tako rade, prednost je biti član stranke, po mogućnosti nebiti iz ovih krajeva rodom, obavezno sa diplomom nekog privatnog ili univerziteta iz Bosne ! Ako nema diplome, može i tako, ako je izgubljena u ratu, može i tako, ako imaš samo upisan fakultet, može i tako ! Tako radi SNS, pa se čudite da se ljudima svašta dešava, da se ubijaju i umiru od bede, da mladi i stručni odlaze ? Prodajete Srbiju MMF-u, svetskoj banci, Arapima koju upropašćavaju sve ! Otvorite oči, pogledajte oko sebe u stranci, pogledajte ko je oko vašeg vrhovnog vezira – dovodi kriminalce na kafu u vladu, pa se tamo slikaju ! Ajde više otvorite oči, sutra više ništa u Srbiji imati nećemo, ni fabrike, ni rudnike, ni prirodne resurse a bogami ni omladinu, koja treba da nosi teret ove zemlje u buduće !!!

 6. štaraditebre kaže:

  @antifašista
  Ne mogu da verujem da ne možete da verujete. U PU „Naša radost“ mogu da se zaposle, i opstanu, gotovo isključivo Hrvati. Bunjevci i Srbi tamo ne mogu ni da privire, a Mađare moraju primiti za rad u grupama na mađarskom jeziku. To je javna tajna već godinama. Osim toga potpuno ste promašili temu.
  I stvarno, promenite Nick, kad već ostavljate fašističke komentare.

 7. JAPAJA kaže:

  Ako se podje od cinjenice da je na trzistu rada ogroman visak vaspitaca i da radno mesto kosta od 3000 do 5000 evra onda nije tesko shvatiti zasto se rukovodstvo ovako ponasa i sta joj je cilj obzirom da od septembra ima cak 32 suspenzije. Posebno je interesantna nacionalna struktura ove ustanove koja je rezultat prijema radnika odredjene nacionalnosti a koja se sprovodi godinama.

 8. Mihaly kaže:

  @anti fasista nisam clan ni jedne stranke niti podrzavam ikoga. A sve mi se cini da je ovo klasicna namestaljka za kadrive vladajuce stranke da se kompromituje ugled snsa itd…

 9. Nataša kaže:

  Sramota za sve drzavne vrtice sta se radi u njima.Gl.vaspitaci zatvore oci na one vaspitacice koje imaju „zaledjinu“kad uspavljuju decu i klece im na ledjima ili drze nogu na dvogodisnjem detetu…Te koje imaju „zaledjinu“mogu da rade sta hoce da podmecu otkaz postenim radnicima sa znanjem a one do juce drzale metlu pa misle mogu sve samo da bi zadrzale posao …ovo pisem zato sto sam se uverila u to i ima toga joššš……

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 5 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: