Vatrogasni bazeni

Za vreme Drugog svetskog rata, usled opasnosti od bombardovanja, izgrađeno je nekoliko betonskih bazena za eventualne potrebe vatrogasaca. Jedan kod Gradske kuće (danas plava fontana), drugi kod Katedrale (trg Žrtava fašizma – danas u njemu raste cveće) , jedan na raskrsnici Maksima Gorkog i Beogradskog puta (danas zatrpan ) i par manjih . Mislilo se i na estetiku pa su poslužili i posle rata jer nije bilo lako uklanjati ih. Onaj na Majmunu je 1985. zatrpan a beton koji je ostao iznad površine zemlje, služio je za sedenje (popularno JAJE), sve dok nije napravljena plava fontana u čijim temeljima je zauvek ostao betonski vatrogasni bazen.
Slika

1944. godina
Slika
Slika

Nekadašnje „jaje“
Slika
Trg Žrtava fašizma sedamdesetih
Slika
Subotički vatrogasni bazeni, šezdesetih godina :
Slika

Slika
danas
SlikaKOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Na raskrsnici Maksima Gorkog i Beogradskog puta (krivina) postoji fontana, ili bazen!? Sta je ona tregao da gasi u slucaju pozara? Tamo nema nekih bitnijih građevina u rangu Gradske kuće i Katedrale.

 2. Lansky kaže:

  Pretpostavljam da im je zbog blizine vatrogasne stanice,tamo bilo najzgodnije mesto za tank.
  Jedina znamenitost tamo je dugo bila kafana "kod Ćure",gde se pičio najjači kartanjac u gradu.

 3. Ivica kaže:

  Ja nikako ne mogu da skopčam gde je na toj krivini bazen, u stvari, njegovi ostaci. Baš ću baciti oko kada budem prolazio. Da li je uopšte ostalo nešto od njega?

  A za Trg Žrtava Fašizma sam se i ranije pitao, gotovo da sam bio siguran da je to bio bazen, fontana il nešto, al nisam imao nikakvu informaciju. Eto, sad znam…

  Možda treba pomenuti i bazen ispred zgrade nove opštine. Uskoro ga se mlađe generacije neće sećati, pošto je zatrpan pre jedno dve-tri godine (konačno)…Ja ga i pamtim kao zapuštenu rupu koja mi je bola oči kad god sam prolazio…

 4. Lansky kaže:

  Ostaci kamenog bazena ispred kafane Zlatni Golub (Kod Ćure).
  Slika

 5. Gost kaže:
  Lansky napisao: Subotički vatrogasni bazeni, šezdesetih godina :
  Slika

  Slika

  Malo pa malo grafičar se seća. Bilo je vatrigasnog bazena i kod škole Ivo Lola Ribar sada je to škola Sečenji Ištvan, i to sadašnja velika fiskulturna sala leži na zatrpanom bazenu koji je i po veličini i po izgledu više ličio na onaj kod velike crkve, više je bio jajastog oblika. Dok kod mijane ĆURU bio je više okruglog oblika. Čak jedan deo od bazena je ostao i služi za parking ispred tih kuća. g.YUL.a D-ch.

 6. Gost kaže:
  Gost napisao:Malo pa malo grafičar se seća. Bilo je vatrigasnog bazena i kod škole Ivo Lola Ribar sada je to škola Sečenji Ištvan, i to sadašnja velika fiskulturna sala leži na zatrpanom bazenu koji je i po veličini i po izgledu više ličio na onaj kod velike crkve, više je bio jajastog oblika. Dok kod mijane ĆURU bio je više okruglog oblika. Čak jedan deo od bazena je ostao i služi za parking ispred tih kuća. g.YUL.a D-ch.

  l Lansky me pitao za bazen na današnjem Puškinovom trg. da li sam zaboravio – ili siti se Stipane – zbilja je bio bazen i tek kada sam video sliku tada sam se trgao detinjstva.

  Da nastavim sa bazenima na uglu kod Stadiona i to prema pomoćnim terenima bila su i to dva betonska bazena, koja više ne postoje, jedino je ostao visoki vodo toranj. ALUGY

 7. gosca kaže:

  Ne mogu da ne primetim kako su nekadasnje javne povrsine bilo tako lepo uredjene . Gde nestadose ti bastovani i pejzazne arhitekte koje su tako lepo osmisljavale cvetne trgove? Ne kazem da se danas ne trude, imamo i lepih primera , kao na primer Trg Zrtava fasizma, ali mi ostalo nekako deluje bledo u odnosu na bogatstvo boja , oblika i biljaka koje vidim na starim fotografijama. Steta .

OSTAVITE KOMENTAR

9 + = 10

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: