Večera učenika i migranata

Učenici i profesori Ekonomske srednje škole “Bosa Milićević” u Subotici pripremili su za migrante večeru na kojoj su služena avganistanska i pakistanska jela.

U restoranu “Spartak” uz večeru su se družili mladi Subotičani i migranti, a recepti za jela prikupljeni su od izbeglica koji borave u subotičkom Prihvatnom centru.

restoran spartak

Akcija “Za istim stolom” organizovana je u okviru projekta “Mobilni omladinski klub – tolerancijom i solidarnošću do održivog društva”, čiji je cilj smanjenje verske, rasne i etničke radikalizacije u Srbiji kroz informisanost, povećanje empatije i edukaciju primarno mladih.

Učenica Ekonomske srednje škole i aktivistkinja u gradskoj Kancelariji za mlade Danica Dašić rekla je agenciji Beta da većina mladih Subotičana ima jako loše mišljenje o izbeglicama.

Prema njenim rečima, razlog za takav stav je negativan uticaj društva, medija i politike.

“U svakoj državi ima i dobrih i loših ljudi. Važno je da građani kroz ovakve zajedničke aktivnosti shvate da nisu svi isti i da ne treba suditi na osnovu nekoliko osoba koje su počinile neko loše delo”, rekla je Danica Dašić.

Azar Džavid (31) iz Pakistana, koji je pre godinu dana napustio svoju državu i porodicu, a u Prihvatnom centru u Subotici boravi pet meseci dao je recepte na osnovu kojih je sinoć pripremljena hrana.

“Ovo je lepa ideja. Kada vidim da nam je pripremljena pakistanska hrana osećam se kao kod kuće. Prvi put jedem pakistansku hranu od kad sam otišao. Nigde toga nije bilo, ni u Turskoj, Bugarskoj, ni u Grčkoj, samo u Srbiji”, kazao je Džavid agenciji Beta.

Dodao je da želi da ide u Nemačku i da je dva puta pokušao da pređe mađarsku granicu ali je pretučen i vraćen nazad. “Moram da čekam, ali ako budem imao izbora, ja ću da idem dalje ili ću raditi i živeti u Srbiji”, rekao je Džavid.

Predstavnica Centra za omladinski rad iz Novog Sada Ivana Novaković rekla je da je zbog prevazilaženja predrasuda važno da mladi razumeju probleme sa kojima se migranti suočavaju, da razgovaraju sa njima i da uče o kulturi jedni od drugih.

Ona je rekla da se često stvaraju predrasude o nekim narodima na osnovu njihovih vlada.

“Tada često imamo predrasude prema čitavom narodu i zaboravljamo da je reč o ljudima”, kazala je ona i dodala da “građani najviše predrasuda imaju prema onom što ne poznaju” i da je bitno da učimo jedni o drugima jer je to osnovni uslov da se smanje predrasude.

Akciju sprovode Centar za omladinski rad, u partnerstvu sa Omladinom JAZAS iz Novog Sada, Udruženjem “Mali princ 2010” iz Šida i Kancelarijom za mlade grada Subotice, a projekat finansira UNDP.

 

Beta

 KOMENTARI

  1. Metuzalem kaže:

    Čim Azar podnese zahtev za azil i reguliše svoj status u Srbiji, primam ga na svoje imanje na rad.
    Satnica 200 din netto, radno vreme 10 sati, bez toplog obroka i putnih troškova, jer ga hrane NVO i očigledno vrlo dobro poznaje okolinu grada te će lako naći put do mene i pešice.
    Dođi brate Azare da radimo i ostarimo ovde zajedno, ne nasedaj više na lažna obećanja one zločeste Angele iz Nemačke!

  2. stormwatch kaže:

    Konacno se kvaliteta sluzila u Subotici!

OSTAVITE KOMENTAR