„Klasici na trgu“

Kao svojevrsno zagrevanje pred 26. izdanje Festivala evropskog filma Palić, u subotu 13. jula na Gradskom trgu u Subotici počeo je predfestivalski program „Klasici na trgu“, i trajaće do srede, 17. jula. Tom prilikom biće prikazano pet vrhunskih klasika evropske kinematografije, restaurisanih i pripremljenih za savremenu digitalnu prikazivačku tehniku.

Program je u subotu otvorio film „400 udaraca“ čuvenog francuskog reditelja Fransoa Trifoa. Reč je o debitantskom filmu koji je Trifoa učinio jednim od začetnika francuskog novog talasa, i doneo mu nagradu za najbolju režiju na Kanskom festivalu 1959. godine. Film prati tešku životnu priču četrnaestogodišnjeg Antoana Duanela ispunjenu siromaštvom i lošim odnosom njegovih roditelja, što ga navodi da pobegne iz škole i dodatno zakomplikuje njegov već dovoljno komplikovan život.

U nedelju, 14. jula biće prikazan film „Veronikin dvostruki život“ Kšištofa Kišlovskog, jednog od najznačajnijih reditelja poljske i evropske kinematografije. Film kojeg je Kišlovski svojevremeno opisao kao „osećajan film za osećajne ljude“ prati dve paralelne priče o dve identične žene, Poljakinji i Franuskinji čiji su životi duboko povezani iako se one međusobno ne poznaju.

U ponedeljak, 15. jula od 21.30 publika na Gradskom trgu imaće priliku da pogleda dramu reditelja Vim Vendersa pod nazivom „Pariz, Teksas“ za koji je Venders svojevremeno osvojio Zlatnu palmu u Kanu. Ova drama govori o čoveku izgubljenog identiteta koji nakon četvorogodišnjeg lutanja po pustinji pokušava da ponovo uspostavi odnose i nekadašnju harmoniju vlastite porodice u rasulu.

Francuski film „Sreća“ nedavno preminule maestralne rediteljke Agnes Varda biće prikazan četvrto programsko veče, u utorak, 16. jula od 21.30. Film prikazuje Fransou i njegov naizgled savršen i idiličan život sa suprugom i decom, koji Fransoa „upotpunjuje“ vanbračnom vezom sa Emili.

Program „Klasici na trgu“ zatvoriće mađarski film „Krunski svedok“ Petera Bačoa u sredu, 17. jula u 21.30. Prikazivanje ovog filma bilo je zabranjeno više od decenije zbog do tada nečuvene kritike posleratnog komunističkog režima u Mađarskoj, a koji od tada dobija jedinstven kultni status u svojoj rodnoj zemlji. Poznat kao najbolja satira o komunizmu ostaje kultni klasik, podjednako dobro prihvaćen od strane kritike i publike kada je konačno prikazan i van granica Mađarske.

Ovogodišnje, dvadeset šesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, i to u 15 različitih selekcija i programskih celina. Većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru.KOMENTARI

  1. Ljubitelj kinematografa kaže:

    Film “400 udaraca” sam odgledao kao golobrado momce u skoro praznoj sali bioskopa Zvezda u Subotici. Njegov sadrzaj i pojedine scene pamtim i dan danas. Ne secam se tacno koje godine je to bilo. Film je ponovo stigao u Suboticu, a ja nisam vise golobrad,osedeo sam, postao u medjuvremenu penzioner i sada setam unuke.

OSTAVITE KOMENTAR