Veći broj noćenja turista u Subotici nego na Paliću

Statistički podaci o broju dolazaka i noćenja turista u periodu januar – oktobar 2010 godine pokazuju pad u oba segmenta na teritoriji R. Srbije. Pad u broju dolazaka iznosi 3%, a pad u broju noćenja iznosi 8%. Broj ostvarenih dolazaka u Srbiji iznosi 1.744.088, a broj ostvarenih noćenja iznosi 5.613.925.

 

Broj ostvarenih dolazaka u turističkom mestu Subotica koje obuhvata naselja Suboticu, Kelebiju, Šupljak i Hajdukovo iznosi 29.468 i za 1% je manji nego u istom periodu prošle godine, dok je broj ostvarenih noćenja 51.172 i za 5% je veći negu istom periodu 2009. godine.

 

Broj ostvarenih dolazaka u turističkom mestu Palić je 15.914 i za 13% je manji nego u istom periodu prošle godine, dok je broj ostvarenih noćenja 35.522 i za 23% je manji nego u istom periodu 2009. godine.
Ukupan broj dolazaka na destinaciji Subotica-Palić je 45.382, a broj noćenja 86.694.

 

S obzirom na podatke Republičkog zavoda za statistiku, pitali smo za komentar statističkih podataka Nebojšu Daraboš, direktora Turističke organizacije grada Subotice.

 

„Statistički podaci pokazuju da u Republici Srbiji postoji pad turističkog prometa i u segmentu dolazaka i u segmentu noćenja turista. Kada pažljivije sagledavamo podatke uočićemo da udeo domaćih i stranih gostiju u broju noćenja ima odnos 78 : 22 u % u korist domaćih gostiju, a da je pad u u segmentu noćenja domaćih gostiju 9% dok je u segmentu noćenja stranih gostiju 3%, na nivou republike. S obzirom na visoko učešće domaćih gostiju u turističkom prometu i na veći pad broja noćenja u tom segmentu, realno je zaključiti da je ekonomska kriza uzrokovala da se mnogo manji broj domaćih gostiju ove godine odluči na putovanja unutar Srbije, i pri tom mislim na sve oblike turizma od poslovnih do porodičnih putovanja. Naravno detaljnije zaključke tek treba doneti, ali gore navedeni je sigurno jedan od glavnih uzroka ovakvih podataka.

 

Slika

Svakako da se po turističkim mestima podaci razlikuju pa tako imamo primer Zlatibora koji je nakon velikog pada u zimskoj sezoni uspeo da dovede 2% veći broj gostiju zaključno sa oktobrom. S obzirom da ta turistička destinacija ima razvijene turističke sadržaje to pokazuje da gosti mnogo više pažnje posvećuju vrednosti koju dobijaju za dati novac. “- navodi Daraboš.

 

Analizirajući promet turista u Subotici i Paliću u proteklom periodu, direktor Turističke organizacije grada Subotice je istakao da „turistička destinacija Subotice i Palića ima pad od oko 10% na nivou broja noćenja za 10 meseci 2010. godine u odnosu na isti period prošle godine. Ali ako se pogledaju podaci dobijeni od RSZ vidi se da je turističko mesto Subotica ostvarilo veći broj noćenja nego prošle godine, dok je turističko mesto Palić u padu koji je mnogo veći od republičkog proseka.

Slika

Turističko mesto Subotica sa zaustavljanjem pada broja noćenja ove godine, ima dobru šansu da sa novim turističkim programima, boljom saradnjom davalaca usluga i saradnjom sa drugim gradovima u regionu taj broj noćenja u sledećoj godini poveća.

 

Ja više pažnje posvećujem broju noćenja jer noćenja ostvaruju prihod i vidi se da je na Paliću broj dolazaka u manjem padu od pada broja noćenja što jasno ukazuje da su i gosti koji su boravili na Paliću ove godine skraćivali svoj boravak. Ovoliki pad broja gostiju na Paliću nije rezultat koji svoje korene ima u radu turističkih radnika ove godine već je to jedan trend koji traje unazad nekoliko godina i predstavlja rezultat nečinjenja u razvijanju sadržaja Palića.

 

S obzirom da sam vodio „Elitte-Palić“ 5 godina, smatrao sam da je postojalo veliko nerazumevanje turizma, njegove funkcije i značaja od strane lokalne samouprave koja će rezultirati padom broja noćenja na Paliću. Nažalost to se i obistinjuje i ne predstavlja dobru vest ni za privrednike koji posluju na Paliću ni za lokalnu samoupravu.

 

Rešenje je u intenziviranju investicija na Paliću koje će dovesti do podizanja kvantiteta i kvaliteta ponude i u paralelnom radu na povezivanju davalaca usluga, otvaranju novih tržišta i pozicioniranju destinacije. Na tim poslovima su angažovana preduzeća Park Palić i Turistička organizacija koja su aktivno počela sa radom ove godine i smatram da će se prvi veći rezultati videti tokom 2012. godine. Nažalost, isto tako smatram da je sve moglo biti mnogo bezbolnije po turističke radnike da je taj proces investiranja i pravilnog upravljanja turističkom destinacijom počeo bar 2007. godine kako je bilo nagoveštaja“ – navodi Daraboš.KOMENTARI

  1. Gost ali ne turista kaže:

    Bar cetvrtina manje nocenja. E nek je neko napisao istinu koja boli, a ne ko ostali sto na osnovu svojih procena daju rezultate za koje svi znamo da su netacni. Lazu i mazu narod. Ova godina je bila katastrofalna a sledeca je jos gora.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 58 = 66

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: