Veći vernici i od patrijarha

Zajednica superligaša zbog Uskrsa promenila termine dva kola, pa se  po novom programu sledeće kolo igra u utorak 22. Aprila.

 

Ne fudbalski termin sprečio je mnoge da odu na stadion u četvrtak, a i za utakmice narednog kola može se očekivati prazan stadion. Spartaku u goste dolazi kragujevački Radnički.

 

Da li u Zajednici superligaša znaju da je cela nedelja pre Uskrsa u pravoslavnom kalendaru označena kao „velika”? Da li znaju da Uskrs, jedan od najvećih verskih praznika, traje tri dana?

Zbog čega je veliki četvrtak „beznačajan” u odnosu na veliku subotu? Zašto se 25. kolo umesto u „običnu” sredu igra u utorak na treći dan Uskrsa?

 

Ako su već želeli da poštuju verske praznike mogli su da promene kalendar takmičenja i da se utakmice ne igraju tokom velike nedelje i Uskrsa ili bar da se konsultuju sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

 

Za razliku od naše lige, u Rusiji, Španiji, Italiji i drugim zemljama koje važe za religiozne, igra se redovno kolo i ljubitelji sporta će za praznik moći da izađu i gledaju svoje omiljene klubove.

 

 KOMENTARI

 1. Robert kaže:

  Kakve to veze ima, mi u našoj zemlji možemo da pravimo red kakav nama odgovara. Na Veliku subotu se ne peva, prema tome nije zgodno da navijači pevaju na utakmicama i na taj način možda sablažnjavati one vernike koji poštuju praznik. Neka navijači provedu praznike u krugu porodca i neka uživaju, biće vremena za utakmice i pesmu. Ovi praznici su samo sada u toku godine. Isto tako treba razumeti i fudbalere, trenere i ostale sportske radnike koji žele da praznike provedu u krugu porodice, a ne po stadionima. Sve što sam napisao mislim da važi za sve Hrišćane, Pravoslavne i Rimokatoličke. Srećni i prijatni praznici svima, urednicima sajta https://www.gradsubotica.co.rs takođe! 🙂

 2. Suboticanin kaže:

  Naša kultura ponovo dolazi do izrazaja, jer ne znamo ni verske obicaje a izigravamo poboznjake, našem licemerstvu nikad kraja.

  Treba celu godinu pokazivati da si hriscanin a ne samo na veliku subotu.

 3. Grobar kaže:

   

  Suboticanin:

  Naša kultura ponovo dolazi do izrazaja, jer ne znamo ni verske obicaje a izigravamo poboznjake, našem licemerstvu nikad kraja.

  Treba celu godinu pokazivati da si hriscanin a ne samo na veliku subotu.

   

   

  Ovde napišite odgovor…Pobožnjake…treba i preko cele godine i da se uči i ponavlja pravopis…

 4. Lajčo kaže:

  Zanimljiv slučaj je zabeležen na pravoslavni Vaskrs 24. aprila 1938.  Uoči prvenstvene utakmice kapiteni beogradskog Jedinstva i splitskog Hajduka su rešili da tucanjem vaskršnjih jaja odrede ko će da bira stranu. Sekulićevom crvenom jajetu je pukao gornji deo, a Matošićevom šarenom „šotka”, pa je ipak bacan novčić.

   

OSTAVITE KOMENTAR