Velebit kao izletnička destinaca

Izašli smo na jedno podvodno izviđanje na akumulaciono jezero Velebit poznat po jednom u nizu vodenih površina spremnih da daju vode Palićkom jezeru .

Nevelika ekipa Dane , Milan , Edi i ja krenuli smo snimiti situaciju prije nego što dovedemo mlađe i manje iskusne ronioce na trenažna ronjenja. Preko Bikova i Oroma krenuli smo automobilima prema Senti i negde na pola puta je bilo odvajanje levo za jezero. Neobeleženo jer eto niko se nije dosetio da malo komercijalizuje ovu vodenu površinu, tek pecaroši koji plaćaju godišnje 5000 dinara za mesto (kolibicu sa molom) i
godišnju dozvolu za pecanje još 5000 din.

Dužina 2km, širina 400 m. dubina 5-7 metara je obećavao lep zaron. Pri temperature vode od 22 stepena celziusa , dovoljna su bila ronilčka – neoprenska odela za ostanak u vodi oko dva sata jer na dnu teperatura pada za nekoliko stepeni. Prozirnost vode je od 20-30 cm što jer bilo dovoljno da se pregleda sastav dna ali se već fotografisati nije moglo. Mulj ,ali srećom tanak , je uglavnom taj koji vlada , izgleda sa svim što je vezano za Palić . Ipak još čista zdrava voda mami na kupanje i ronjenje.

Jezero je prestalo biti ribnjak i osim DTD firme pojavljuju se i neki novosađani koji su iznajmili jezero na više godina.

Slika
Momci su rutinski odradili povodno izviđanje i pomoću pruženog konopa ponovo se popeli na platformu brane. Za mlade ronjenje može da počne.

Slika
Nesebičnost i entuzijazam ovih ljudi govori da za nas ipak još nije kasno . Stare vrline i vrednosti polako ali sigurno ponovo traže svoje nepravedno izgubljeno mesto u društvu.

Đ.B.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

1 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: