VELIKA RASKRSNICA

Od bezbrojnih gradskih raskršća, prvo mesto po svom značaju ima ono gde se sastaju ulice Đure Đakovića i Maksima Gorkog. Tu je glavna gradska arterija i istočna kapija grada – podvožnjak.

Slika

Slika

Najstariji objekat na njoj je zgrada nekadašnjeg Sudbenog Stola i zatvor. Kada se sud preselio u novu zgradu, prostor je ustupio Grafičkom zavodu Panonija.

Slika

 

Dijagonalno od zatvora je za vreme okupacije 1942. podignuta zgrada za činovnike nove vlasti. To je jedina veća zgrada izgrađena za vreme rata. U prizemlju je bila kafana sve do 1968. godine, kada je tuda probijen prolaz. Zgrada je imala i lift ali je posle rata on prenet u Gradsku kuću.

Slika
Slika
Slika

Slika

Šezdesete su bile godine velikih promena na Velikoj raskrsnici. Prvi semafor u varoši, funcionisao je tako što ga je palio i gasio saobraćajac iz kućice.

Slika
Slika

Na prostoru Oficirske bašte i predratnih teniskih terena, podignuta je nova moderna spratnica za gradske službe, zvanično skupština opštine a u narodu prozvana Nova Gradska kuća.

Slika

Tada je izgrađen i hotel Palić, potonja Patria, na mestu parka u čijem je središtu 1944. bomba napravila ogroman krater. Toliko veliki da je uređen kao arena za boks mečeve.
Pored velike terase novog hotela, najveseliji deo tog prostora bila je bašta Doma JNA. Ostatak Oficirske bašte iza zgrade Opštine, sve do kraja osamdesetih bio je prijatna hladovina gde se u letnjim noćima izlazilo „na muziku“ bilo da je svirao vojni orkestar ili bit i rok bendovi šezdesetih i sedamdesetih. Popularno mesto za mlade ali su i stariji parovi izlazili tamo na dancing. Koncert su jednom, ali samo jednom, imali i pankeri.
Sada u toj bašti klinci duvaju u kesu, muzike odavno nema a raskrsnica je tačka sa najzagađenijim vazduhom u gradu. Kao eho starih vremena izgleda Klub usamljenih srca koji se sastaje u holu Skupštine Opštine. Po njihovim pravilima nikom ne možete odbiti poziv na ples a uslov za članstvo u klubu je potvrda da niste u braku ili da ste razvedeni.

 

Bezbrižna vremena 1967.
Slika

 

 

 KOMENTARI

 1. Lansky kaže:

  1900. sa Prokešove palate
  Slika

  Slika

 2. Lansky kaže:

  Raskrsnica pre rata, iza je prostor današnje Opštine
  Slika
  isti ćošak 1941.
  Slika

  U pravcu MESŠCa i ćošak na kom će nići nova zgrada 1942.
  Slika

 3. Lansky kaže:

  Dvodimenzionalna banka (džepni kalendar iz sedamdesetih)
  Slika

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 6 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: