Velika terasa se otvara prvog maja?

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja, Nebojša Ćirić juče je nakon sastanka u Gradskoj kući rekao da će objekat Velike terase biti otvoren Prvog maja! Velelepno zdanja je izgrađeno 1912. godine i godinama je propadalo, dok 2006. godine JP "Direkcija za izgradnju grada Subotice" nije pokrenula projekat rekonstrukcije objekta. Velika terasa se radila u pet faza i prema rečima Ćirića za nepunih mesec dana zasijaće u punim sjaju.

Slika

Izgrađena je u stilu secesije i zauzima površinu oko 3.300 m2. Radovi su tekli po nekoliko faza. Prvu fazu finansiralo je Ministarstvo ekonomije sa 45 miliona dinara, druga faza koštala je 78 miliona i novac je izdvojio NIP, dok je treću fazu finansiralo Ministarstvo ekonomije. Čekalo se na četvrtu fazu zbog nedostatka novca više od godinu dana i radovi su počeli 2010. godine kada su se obavljali radovi na unutrašnjim instalacijama, izloaciji zidova, postavljanje poda i slično. Vrednost pomenute faze iznosila je 50 miliona dinara, a novac je opet obezbedilo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

Peta, i poslednja faza je trenutno u pripremi i ona će obuhvatiti uređenje enterijera onih delova Velike terase koji će biti od opšteg interesa i neće se davati u zakup privatnom licu. Taj deo se može svesti na prvi sprat na kom je predviđena kongresna sala koja će za vreme Filmskog festivala služiti i kao bioskop, a za vreme drugih festivala na Paliću kao prostor u kome se može organizovati i koncert ili neki drugi sadržaj. Za krajnji izgled će se pobrinuti Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture koji radi na tome da se unutrašnji enterijer prilagodi stilu u kom je obejkat i sagrađen. Nakon izrade projekta, uslediće potraga za finansijerom i raspisivanje tendera za izbođača radova. Ova, peta faza će koštati 90 miliona dinara i u najboljem slučaju će biti gotova tokom sledeće godine.

Nebojša Ćirić nije precizirao koliko će novca da dobije Palić, ali je rekao da sama činjenica da su u protekle tri godine uložili kao Ministarstvo oko pet miliona evra govori o činjenici koliko je Palić važan za razvoj turizma.KOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Čuvši, ili bolje rečeno pročitavši izjavu ministra Ćirića, juče sam tokom celog dana razmišljao šta da napišem a da to ne bude glupo.

  Prvo da razjasnimo svima onima koji gaje nadu da će Velika terasa biti završena do maja. Neće, jer se radovi ne mogu fizički obaviti u tom period.

  Slika

  Drugo postoje dva scenarija koja su uzrok ove izjave.

  1. Ministar nikada nije video Veliku terasu niti zna gde se nalazi, a još manje zna u kojoj fazi se radovi vrše, pa je potpuno nespreman izjavio nešto, ne znajući da je to što je izjavio nebuloza (u najmanju ruku). Objekat je još uvek u fazi 4 i iz te faze treba da izađe u maju, a za fazu 5 još treba sigurno godinu dana (najmanje).
  Ako je ovo u pitanju, onda savet za ministra: Sledeći put kada krenete put severa i budete planirali da pričate o Velikoj terasi, molim vas da nazovete Direkciju za izgradnju grada, koja je nadležna za ovaj objekat i da od njih zatražite presek stanja na tom objektu. Čisto reda radi, da znate o čemu pričate.

  2. Malo lošiji scenario za građane ali i slabo izvodljiv je scenario da se naglo kupi par kanti farbe, malo pločica i dasaka i da se Velika terasa ekpresno dotera za mesec dana, i da se napravi toliki fušeraj da u istoriji građevinarstva ne bi bilo većeg (sem naravno platoa dr. Zorana Djindjica, on je daleko na prvom mestu po tom pitanju).
  Za takav poduhvat je potrebna saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture koji bi morao da ukloni sve uslove i da se praktično bez ikakvih kriterijuma krene u krečenje. Sav trud do tada uložen bi bio bačen u jezero jer bi se objekat takvim enterijerom obesmislio. Takođe, pošto vremenski nije izvodljivo, cela akcija bi prošla bez javne nabavke za koju je potrebno minimum 3 meseca, što bi u prevodu značilo "ja tebi ti meni"…
  Čitava stvar bi ličila na mnoge druge investicije koje se ne završe ali se doteraju radi otvaranja i promocije, da bi pola godine kasnije iznova radili isti posao.

  Zaista duboko u sebi verujem da novi Ministar ekonomije nema pojma i da je u pitanju prvi scenario.

 2. Filip kaže:

  djomla bravo za komentar, ali bice ovo drugo.

 3. glibavi kaže:

  U djomla, al si ih opleo. Sve sto si rekao i ja mislim. Veliki like od mene.

 4. Majka kaže:

  Kako Dinkic uvek zna i na kom gradilistu uvek ima koliko mesalica. Znaci da neko mu kaze ranije. Kako ovaj moze da bude ministar ako nista ne zna???

 5. emanuel kaže:

  a nek otvore samo PROLAZ ispod velike terase .. da mogu vec ko covek da se prosetam do jezera.. a ne da zaobilazim Terasu u sirokom luku vec 5 godina

 6. sanja kaže:

  Očigledno politički odgovara nekome pa je ministar. U svakom slučaju, mnogi ministri olako daju izjave o rokovima, pa ih stalno pomeraju. Samo to da će Palić dobiti pare za nastavak započetih projekata, a ne reći cenu govori o mnogo o samom Ćiriću. Ja kada im postavim pitanje i čujemo odgovore, nekada se pitam koje je sa koje planete i da li oni stvarno veruju u to što kažu.

 7. V.terasa kaže:

  Prošle nedelje smo suprug i ja prošetali kroz Palić, a i gde bi kada je tu još uvek najlepše. Videli smo Veliku terasu i zapanjili se. Ovakav fušeraj u životu nismo videli.Koliko je to neprofesionalno odrađeno,neviđeno.Otpadaju "ukrasne" lasnice koje su od vidno nekvalitetnog drveta, krive se i stiskaju i ispadaju. Fasada se načela i ljušti se, prozori su od izuzetno lošeg materijala, sve u svemu ako je izvođač radova mislio da su svi Palićani i Subotičani naivni i ne vide kako je sve neprofesionalno urađeno, grdno se vara. Bilo bi lepo kada bi položili računa o utrošenim sredstvima i o uplaćenim sredstvima. Za ovakavo neprofesionalno izvođenje radova treba tražiti odštetu od izvođača, i naravno oduzeti mu pravo, za u buduće, na učešću na tenderima, nemaju subotičani novaca za bacanje, jer je očigledno, da se posao mora ispočetka odraditi.

 8. Tata kaže:

  Mnogo ste se navatali na Leninu patku. Ona misli da je Velika terasa onaj veliki trem (terasa ) koji se u dva segmenta nalazi u gabaritima objekta koji se zove Velika terasa. Znači, Lena misli da će taj trem biti završen s do 1. maja i to če biti ako iz Beograda pošalju jedno 5oo milijona za10 kila farbe. Ima da dođe Ćira dovešće Mlađu, malo će da propovedaju regionalizam, biće na televiziji, obavezno, a onda dolazi faza 4a i pripreme da se unutar Velike terase otvori jedno krilo.

 9. djomla kaže:

  Lena nije napisala nista sto nije receno.

 10. lena kaže:

  Gospodine, Tata Vi očigledno nemate pojma šta znači biti novinarka, pa ću Vam ja reći. To je osoba koja postavlja pitanja, kontroliše vlast zbog čega ne rade svoj posao kako treba i informiše građane. Na moje pitanje koliko će se uložiti u Palić? Ministar odgovara da ne zna cifru, ali se Velika terasa otvara prvog maja, što je svakako zanimljiva informacija.
  Prema tome gospodine Vi ne možete da znate šta ja mislim i znam, ali očigledno nezadovoljni sobom stavljate komentare na osnovu kojih se osećate kao neko moćan.
  Ja verujem da Ćirić, novi ministar ne zna gde je terasa,ali to nije moj problem. A Vi gospodine Tata, mogli biste da pišete konstruktivne komentare iz kojih se može nešto novo saznati ili naučiti, a ne da omalovažavate mene, samo zato što ne znate šta biste rekli.

  Lena, a ne patka
  p.s. čitajte vest celu, a ne šta želite da pročitate,možda i shvatite priču. (sada ja dajem sebi za pravo da pretpostavim šta Vi znate)

 11. Tata kaže:

  Baš mi je žaao nisam gledao televizor nisam ni znao kad je ministar Čirović bio ali bi baš voleo da napišeš onako novinarski kad su dali pet milijona evra i gde su sve to potrošili. To je baš lepo nisam znao a volo bi više da se o tome priča. Ako je pet miliona onda značinije patka.
  Ja razumem ako je Čirović reko da prvog naja to se otvara onda, molim lepo.Znači nesporazum . Samo bi mnogo volo da se malo više obkasni to za tih pet iliona

OSTAVITE KOMENTAR

+ 42 = 46

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: