Velika zainteresovanost Subotičana za vakcinu protiv HPV virusa

Imunizacija protiv HPV virusa sprovodi se od prošlog ponedeljka i na teritoriji Grada Subotice, a već u petak za Severnobački okrug zatraženo je još dodatnih 125 doza vakcine protiv humanog papiloma virusa, koji izaziva rak grlića materice.

Za Severnobački okrug ukupno je stiglo 110 doza, koje su raspoređene u Domovima zdravlja u Subotici, Bačkoj Topoli i Malom Iđošu. Izražena je potreba i za novom količinom vakcina, takozvanih prvih doza, objašnjava epidemiolog Zavoda za javno zdravlje, dr Nebojša Bohucki. Ova vakcina najznačajnije je preventivno sredstvo kada je reč o HPV infekciji i značajna je za oba pola, ističe dr Bohucki.

Najviše zainteresovanih za vakcinaciju je među učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole, ali i đaka srednjih škola. Deca uzrasta do 16 godina dolaze sa roditeljima, a broj doza zavisi od uzrasta u kom se prima, precizira pedijatar dr Josipa Krajninger Parčetić, a prenosi vojvodinauzivo.

U narednom periodu stižu nove doze, vakcina je besplatna i spada u preporučene, te svi koji su zainteresovani treba da se jave Službi za zdravstvenu zaštitu žena i dece. Dostupna je devetovalentna vakcina, Gardasil 9.

 

BlicKOMENTARI

 1. smrad i kal kaže:

  saće antivaks varvari kako je medicina štetna izmišljotina a tumori najlepši božiji darovi

 2. Pozdravite vasu mamu kaže:

  110 doza na preko oko 150 hiljada u ove tri opstine je u % koliko?

  Vidim da je Bljuc izvor ovog spinovanja i kada oni napisu da je ovaj ‰ „velika zainteresovanost, to moze samo da znaci da vlada apsolutna nezainteresovanost, sto i prosta matematika dokazuje…

 3. Jelena kaže:

  Nadam se da su se roditelji dece koju dovode na vakcinaciju pre toga dobro informisali o nus pojavama, pošto im lekari sigurno neće reći (a morali bi).

OSTAVITE KOMENTAR