Veliki interes za konkurs mađarske vlade

Interesovanje za konkurse u okviru programa za razvoj vojvođanske privrede, koji sa oko 160 miliona evra finansira Vlada Mađarske, već sada prevazilazi očekivanja, rekao je danas za RTV predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor. On je ponovio da je osnovni cilj programa da se pruži podrška vojvođanskim Mađarima koji žele da ostanu i privređuju u Srbiji.

Za Vladu Mađarske program za razvoj vojvođanske privrede predstavlja istorijski korak, rekao je danas generalni konzul te zemlje u Subotici Janoš Babić, podsećajući da u proteklih 25 godina Mađarska nije nikada ulagala tako velika sredstva u jednu drugu zemlju. Novac, kako je objasnio neće biti potrošen samo u Vojvodini.

Madjarski konzulat ambasada madjarska madjari drzavljanstvo (1)

„Ako se recimo jedna određena mašina ne proizvodi u Vojvodini, nego u nekom drugom delu Srbije, onda će jedan deo novca biti potrošen tamo“, kaže Babić.

U prvom krugu mogu da konkurišu preduzetnici, poljoprivrednici i mladi bračni parovi, a na raspolaganju imaju deset različitih konkursa. Zastupnik Fondacije „Prosperitati“ Balint Juhas podseća da konkurisati mogu samo dvojni državljani, ali oni ne moraju obavezno biti mađarske nacionalnosti. Za ovu godinu Juhas najavljuje i raspisivanje novih konkursa.

„Za ovu godinu je opredeljeno 5 milijardi forinti, a u prvom krugu će biti dodeljena jedna milijarda. To znači da će uskoro biti raspisani novi konkursi“, kaže Juhas.

Građanski forumi i skupovi koji su održani do sada pokazuju da je interesovanje za ovaj program veliko. Kako je istakao Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, kao glavnog partnera Vlade Mađarske u ovom poslu, to interesovanje pokazuje da ljudi žele da ostanu i rade u Srbiji.

Program Vlade Mađarske imaće pozitivan uticaj i na vojvođansko-mađarske trgovačke odnose, zaključeno je danas u Generalnom konzulatu Mađarske, na skupu koji je organizovalo regionalno predstavništvo Mađarske trgovinske kuće u Subotici.

Pastor: SVM ne učestvuje u podeli sredstava

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je danas u Subotici da SVM ne učestvuje u dodeli 160 miliona evra bespovratne pomoći Vlade Mađarske vojvođanskim preduzetnicima, te da se sve u vezi sa novcem radi u skladu sa propisima Srbije.

Upitan da prokomentariše navode da SVM koristi donaciju Mađarske u predizborne svrhe i da je više od polovine članova Upravnog odbora tela koje će se baviti raspodelom novca blisko SVM ili učlanjeno u tu stranku, iako prema zakonima Srbije stranke ne smeju da učestvuju u podeli sredstava, Pastor je rekao da to nije istina i da nije primetio kritike te vrste u javnosti.

„Stranka ne učestvuje u bilo kakvoj dodeli sredstava. Sve što se radi, radi se u skladu sa propisima Srbije i mi ćemo se truditi da to bude poštovano do kraja. To što je neko član neke stranke to ne znači da je time isključen iz obavljanja poslova koji zakonom nisu zabranjeni, a ova vrsta angažmana to nije“, kazao je Pastor novinarima na Forumu u Generalnom konzulatu Mađarske. On je kazao da ove godine treba da bude povučeno oko 16 miliona evra bespovratne pomoći Mađarske, koja ukupno iznosi 160 miliona evra i da je interesovanje građana „iznad očekivanja“.

„Ja sam ubeđen da će se to veliko interesovanje potvrditi i kroz veliki broj aplikanata, jer je zajednički interes da se povuku sva raspoloživa sredstva za ovu godinu, što je oko 16 miliona evra“, rekao je Pastor.

 

RTVKOMENTARI

  1. Pajo kaže:

    Ali je pozeljno biti clan SvMa! Ili barem pojavljivati se na skupovima! Ni u kom slucaju imati veze sa MP!

  2. Lenin kaže:

    Ma to je Merkelova dala,pošto obožava mađare,da se prave ko sam šta sam!?

OSTAVITE KOMENTAR

+ 82 = 92

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: