Veliko interesovanje za testiranje na korona virus

Testiranje na korona virus na lični zahtev i o sopstvenom trošku moguće je svakog radnog dana u periodu od 7 do 9 časova, a uzorci se uzimaju u Zavodu za javno zdravlje Subotica. Interesovanje Subotičana je veliko,  do sada se njih više od stotinu obratilo radi ovog testa, poručuju iz Zavoda.

Da se po ceni od 6000 dinara testiraju na korona virus uglavnom se odlučuju oni koji putuju u zemlje koje za ulazak zahtevaju negativan PCR test. Nakon što se donese potvrda  o uplati na jedinstveni žiro račun, u Zavodu za javno zdravlje Subotica uzima se bris, koji se potom šalje na analizu u Institut za javno zdravlje Vojvodine.

O svom trošku mogu da se uzorkuju i oni koji ne putuju, dodaje naš sagovornik, a uglavnom se radi o osobama koje dolaze u kontakt sa osetljivom populacijom, poput starijih lica i hroničnih bolesnika i koje žele da znaju da li su nosioci ovog virusa.

Iako je negativan test u nekim zemljama neophodan, za ulazak u našu više nije, što je pred sezonu letovanja svakako smanjilo troškove potrebne za put. Epidemiološka situacija na evropskom kontinetu je ujednačena,  pa nema razloga za bojazan od putovanja, ali uz opšte preventivne mere, poput nošenja maski, redovnog pranja ruku, držanja rastojanja i provetravanja prostorija, napominje naš sagovornik.

Epidemiološka situacija u Subotici je stabilna, ali neizvesna, pa je važno da ne dođe do prevelikog opuštanja. Stoga  su mere prevencije preporuka, kako u našem gradu, tako i na putovanju, dodaje dr Bohucki.

 

TV SuboticaKOMENTARI

  1. Subotica kaže:

    Niti gde putujem, niti ćemo se testirati. Mi od svojih primanja ne možemo ni jedno ni drugo priuštiti. Tužno je, ali važno je da deci ima za hranu, higijenu i odeću.

OSTAVITE KOMENTAR