Veliko priznanje za subotički Zavod za urbanizam

Na 23. Međunarodnom salonu urbanizma u Beogradu otvorenom 7. novembra  u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, JP "Zavod za urbanizam grada Subotice" osvojio je PRVU nagradu u kategoriji “istraživanje i studije iz oblasti  prostornog i urbanističkog planiranja”. 

Autori studije su Dragana Mijatović, dipl. inž. arh.  i  Tanja Mijatović dipl. inž. arh. 

Salon je ove godine okupio planere i urbaniste iz oko 20 država koji su predstavili više od 150 radova u 11 kategorija. Pored zemalja bivših republika SFRJ radove su izlagali i urbanisti iz Engleske, Meksika, Rusije, Rumunije, Grčke, Izraela, Australije i dr.

Subotički zavod za urbanizam učestvovao je na 23. Salonu sa 3 rada:

Plan generalne regulacije VII  za Zone „Kertvaroš“ i „Novi grad“ u Subotici

Studija stanovanja za Generalni urbanistički plan grada Subotica –Palić

Životna sredina kao socijalno-ekonamska dimenzija planskog dokumenta

 

Direktorica Timea Tripolszki , dipl. ekonomista istakla je da je međunarodni žiri Salona dodelio I nagradu Subotičanima i Studiji  stanovanja ispred  radova izrađenih od strane : Isia Roma Design iz Italije; Urbanističkog zavoda Beograda;  Northumbria University Newcastle upon Tune, UK; Instituta za urbanizam i arhitekturu Srbije ; Faculty of Arcitecture, Building and Planning University of Melbourne, Dea home.d.o.o. Podgorica Crna Gora; University of Edinburgh, UK…

– Studija analizira stambenu izgradnju u periodu od 2006-2013. godine i  definiše smernice za budući razvoj funkcije stanovanja u građevinskom području Subotica -Palić.

Dragana Mijatović kojoj je ovo do sada peta nagrada na Salonima urbanizma naglasila je da je  neophodno funkciju stanovanja, kao i stambenu arhitekturu u gradu  prilagoditi širokom spektru potreba stanovnika, različitim strukturama porodica i novonastalim društveno ekonomskim prilikama.

 

DSCN6578

DSCN6607KOMENTARI

 1. ivan kaže:

  Cudi me sto nisu dobili nagradu za stvaranje novih gratskih getoa ili kako na prostoru manje porodicne kuce sagraditi sestospratnicu bez propratne infrastrukture. Bravo u svakom slucaju uvek kada prodjem gradom vidim vase fantasticne rezultate. Sto bi nas premijer rekao rezultati se nemogu osporiti

 2. Zdravo pametan kaže:

  @ivan

  Jako površno razmišljanje, ali na žalost, prisutno kod 90% naših ljudi. Neću ovde objašnjavati šta je INVESTITORSKI urbanizam, ili buldožerski urbanizam, to se može "izguglati". Ja ću samo reći da nije baš tako. Osnovni problem nije u urbanističkim planovima, već u njihovoj primeni. Urbanisti poštujuću niz zakona, i boreći se sa raznim pritiscima donose planove, koji su kvalitetni, i koje STRUKA ocenjuje kao uspešne, kao što je to sada slučaj. Međutim, ono što vi vidite je rezultat i delo investitora, koji neretko izvade dozvolu samo da imaju NEKI papir, a šta tamo piše, to nije nikome bitno (ni inspekciji naravno). Ovi investitori imaju podršku (dil sa) lokalnim političarima na vlasti, i zato nam je tako kako je.

  Na kraju krajeva, kad je gradska vlast odlučila da (nezakonito) ugasi urbanizam, i ljude pripoji Direkciji, sve sam sigurniji da ti ljudi ipak rade za dobrobit društva pre svega, jer da rade za investitore i političare, ne bi ih gasili.

  I na kraju, ponavljam, ovo je priznanje STRUKE struci, i niko i ne očekuje da to politika pohvali, jer to politika ni ne razume. Politika razume samo interes…

   

OSTAVITE KOMENTAR