"Velosiped" u trci za NINovu nagradu

Subotička poetesa Marija Šimoković, sa svojim najnovijim romanom "Velosiped gospodina Vermeša", ušla je u izbor za najprestižniju književnu nagradu – NINovu nagradu.
Autorka je otkrila da je ovom knjigom ovekovečila mit koji ju je pratio od najranijeg destinjstva, jer je rasla u porodici sportista i prijatelja i poznavalaca Vermešovih potomaka. Ona je želela da progovori o čoveku koji je od "provincije" stvorio sportsku metropolu i govorio o olimpizmu 15 godine pre Pjera de Kubertena.

Slika

Šimokovićeva smatra da je ovo pravi čas da se oživljavaju tako herojski likovi, poput Vermeša, koji su pali u zaborav, a najbolje nas "legitimišu" pred Evropom i svetom.

Slika

Roman se odvija na fonu izuzetno uzbudljive priče o Lajošu Vermešu, intelektualcu autentične evropske osećajnosti, osnivaču i promoteru prvih obnovljenih olimpijskih igara, još jednog iz palićke galaksije, umetnika, prevratnika, mudrošću izdašnih utopista i kako to mudro isijava iz autorkinog konteksta neimara rastakanja predrasuda… Ovo je roman o zanosu, roman u kojem se događaji, kao u kakvom volšebnom kaleidoskopu, odvijaju naizmenično i u kojem se poruka o trajnoj sintagmi vezanoj za pojedinca, svet, grad, vreme i trenutak u vezi sa ličnom ili kolektivnom istorijom snažno gradi u poetičkoj ravni… Koja već po redu potvrda da kad pesnik piše prozu, proza je u najvećem dobitku, a samim tim i Njegovo Visočanstvo Čitalac…
Ime dobitnika NIN-ove nagrade za roman godine biće poznato 17. januara.KOMENTARI

  1. Aleksandar kaže:

    Na žalost, ovaj roman nije prošao u najuži izbor.

    Potpuno se slažem da treba oživljavati likove poput Vermesa.

OSTAVITE KOMENTAR

18 + = 25

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: