Video pauk i parkiranje po minutama

Subotički parking je na VI Međunarodnom i regionalnom sajmu privrede predstavio inovacije za ovu godinu. Reč je o četiri projekta i to: „ Su bike “, sistem iznajmljivanja gradskih bicikala, “Start – stop“ parking sistem, plaćanje parkinga po utrošenim minutima, Video pauk, sistem odnošenja nepropisno parkiranih vozila uz pomoć „pauk video nadzora“ i Auto depo, usluga parkiranja teretnih, kombi i putničkih automobila uz obezbeđen nadzor i rasvetu. Parking će uskoro da građanima ponudi novu uslugu i reč je o takozvanom Start-stop parking sistemu.

 

Reč je o štedljivoj i fleksibilnoj opciji koja u neuporedivo manjoj meri opterećuje građane da parking produžavaju na svakih sat vremena. Osnovna prednost ovog servisa je ta što će korisnici plaćati efektivno vreme koje provedu na parkiralištu u nekoj zoni, budući da će se, na kraju meseca, minuti provedeni na parkingu sabirati i zaokružiti na prvi veći ceo sat, a zatim pomnožiti s redovnom cenom u odgovarajućoj zoni. Korisnicima mobilnih telefona biće omogućeno da sa sajta “Parkinga” gde će biti instalirana aplikacija, preuzmu aplikaciju prilagođenu svom modelu i prate uputstvo. Oni koji više vole internet, moći će da beleže vreme parkiranja preko istog sajta. Račun stiže na kućnu adresu na kraju meseca – objašnjava pr JKP “Parking” Jasmina Stevanović.

 

Na primer, ukoliko u crvenoj zoni ukupno vreme za mesec dana iznosi 121 minut, korisniku će se ukupno obračunati 3 časa (180 minuta) provedena u crvenoj zoni po važećoj tarifi za crvenu zonu. U upotrebi će i dalje da ostane plaćanja naknade za parkiranje, putem kartica i putem SMS servisa. Kao novina, uvodi se i sistem “Video pauka”.

 

– Sistem “video pauka” biće realizovan u saradnji sa saobraćajnom policijom i komunalnom inspekcijom, i Subotica će na taj način dobiti uređen sistem koji već imaju Beograd, Novi Sad, Požarevac i Kragujevac. Reč je o vozilu koji je video linkom povezano sa centrom, tako da se čitav proces uočavanja nepravilno parkiranog vozila i njegovog odnošenja snima. Uvođenjem pomenutog sistema omogućiće se efikasniji rad „pauk službe’“ i izbećiće se bilo kakva selektivnost u odnošenju vozila. Sistem video pauka je u potpunosti u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja i funkcioniše tako što kamere snimaju i prave fotografije nepravilno parkiranih vozila, a određeni uređaji sliku odmah prenose u dispečerski centar. Kada saobraćajni policajci dobiju snimak preko dispečera izdaju elektronski nalog za njihovo uklanjanje “pauku”. Nalog za prenos vozila sa fotografijama saobraćajne situacije i tačnim vremenom predstavlja potpun dokaz o nepropisnom parkiranju. Svi snimci se odmah arhiviraju i ne mogu da se izbrišu – kaže Jasmina Stevanović.

 

SU BIKE

 

Realizacijom projekta „SU BIKE“ Subotica postaje drugi grad u Srbiji, posle Novog Sada, u kome će funkcionisati sistem za rentiranje gradskih bicikala. SU BIKE projekat podeljen je u nekoliko faza a prva faza realizuje se u toku 2012. godine i cilj je da se urede 4 stanice za bicikle na nekoliko lokacija u gradu. Projekat Su Bike, tačnije njegova implementacija je pri kraju. Završene su tri stanice: na parkingu iza Otvorenog univerziteta, kod Hale sportova u Dudovoj šumi, i na Paliću, na parkingu kod „Male gostione“. Uskoro će biti postavljena i četvrta stanica na Prozivci, neposredno pored Bazena.

 

Subotičanima će po završetku projekta, biti na raspolaganju 56 gradskih bicikala, a sve biciklističke stanice će biti pod video nadzorom, uz postojanje bezbednosnih sistema koji će štititi bicikle od eventualnih krađa.

 

Građani će moći na bilo kojoj od ovih lokacija da iznajme bicikl i da ga, po završenoj vožnji, vrate na neku od ovih lokacija. Kako bi mogli koristiti usluge „Su Bike“ sistema, korisnici su dužni da se, uz ličnu kartu, registruju na licu mesta. Registracija podrazumeva izradu čip kartice, što predstavlja jednokratni trošak za korisnika i neograničenog je trajanja. Građani, dakle, postaju korisnici „Su Bike“ sistema prihvatanjem Pravilnika o iznajmljivanju i upotrebi bicikala na teritoriji Grada Subotice i dobijanjem korisničke kartice.

 

Cenovnikom su utvrđene cene iznajmljivanja bicikala, kao i visina naknade štete pri korišćenju bicikala u SU BIKE sistemu:

 

– Cena izrade korisničke kartice 500,00 dinara

– iznajmljivanje bicikla u trajanju/sat 20,00 dinara

– dnevno iznajmljivanje bicikla 100,00 dinara

 

U ove cene uračunat je porez na dodatu vrednost, a sav prihod ići će u humanitarne svrhe, za doniranje đačkih užina.

AUTO DEPO

 

Proširen je postojeći teretni terminal na Prozivci, u Pazinskoj ulici, na prostoru pored Autodepoa. Na površini 2,17 hektara izgrađen je terminal za oko 40 teretnih vozila.Pritom, omogućeno je i parkiranje putničkih vozila, izgradnjom novih 50 parking mesta za koja se mesečne pretplatne karte mogu kupiti po vrlo povoljnim cenama.

 

Ovom inovacijom utiče se na stvaranja komunalnog reda i što kvalitetniju uslugu parkiranja, jer su na Auto-depou sva vozila pod nadzorom čuvara i uz obezbeđenu rasvetu, a cilj je bio da se teretni saobraćaj izmesti iz centralnih zona grada.KOMENTARI

 1. Perix kaže:

  Bukvalno postanem ponosan što sam iz Subotice!
  Samo napred – Subotica je često prednjačila u uvođenju novina (setite se kablovske, koju smo imali među prvima u Srbiji) i sviđa mi se ta hrabrost da se pokrene nešto novo i da se koliko-toliko prate trendovi modernih gradova…

 2. NS kaže:

  U Novom Sadu se ovakve bicikle voze polako druga  godina!! 🙄 tako da …

 3. Šandor kaže:

  Sviđa mi se projekat! Jedino me brinu biciklističke staze kojih nema dovoljno.

OSTAVITE KOMENTAR