VIII INTERNACIONALNI DŽEZ FESTIVAL „JAZZIK“ 2017.

Od 12. do 15. septembra će se u Subotici osmi put održati internacionalni festival džez muzike koji će i ove godine dovesti renomirane džez muzičare poznate svetskoj sceni, ali i najbolje muzičare iz regiona.  Ove godine to će biti muzičari iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Kube i SAD-a, a zahvaljujući pokroviteljstvu Ambasade SAD-a u Beogradu, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Grada Subotice, Erste banke, ali i pomoći drugih kulturnih ustanova, partnera festivala, kao i sponzorstvima društveno-odgovornih firmi i ljubitelja džez muzike koji nam svake godine pomažu u okviru svojih mogućnosti.

eLSA vALE

Kao i svake godine, i ovoga puta smo stavili akcenat na edukacije i potrebe mladih džez muzičara čiji je broj u našem gradu, zahvaljujući džez odseku Muzičke škole Subotica, sve veći. Kako sa Muzičkom školom delimo misiju razvoja umetničke džez muzike, edukacije i drugi prateći sadržaji su direktan način motivisanja i konkretnog rada na razvoju njihovih potencijala, čime se kontinuirano bavimo dugi niz godina, i što jeste osnovni zadatak “Jazzik”-a.

Joey Calderazzo s

Ove godine će biti realizovano osam instrumentalno vokalnih radionica koje će se dešavati u prostorijama Muzičke škole, a koje su dostupne svim zainteresovanim posetiocima; jedna “Jazz Talk” radionica koju će održati jedan od najpoznatiji svetskih džez pijanista, Džoj Kalderaco, sa svojim trijom, i jedno, za buduće studente džez muzike, veoma značajno predavanje o mogućnostima studiranja džez muzike u Srbiji i svetu, a koje će održati diplomirani muzičar Berkli koledža i jedan od našin najeminentnijih basista, Vladimir Samardžić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ono što uvek okuplja najveći broj ljudi na našem festivalu jesu koncerti čiji kvalitet beskompromisno opstaje od samog početka “Jazzik”-a, a zahvaljujući pokroviteljima i sponzorima, gde moramo posebno da istaknemo većinsko učešće Ambasade SAD-a, ali i učešće Erste banke, koji nam obezbeđuju budžet nezavisan od državnih fondova na koje sa različitim upehom apliciramo svake godine, a koji nam, nažalost, ne obezbeđuju dovoljan budžet za realizaciju kvaliteta festivala kakav želimo da održimo i razvijamo. Zbog toga nam je drago da kvalitet onoga što nudimo biva prepoznat sa više strana te upravo taj kvalitet i ozbiljan rad  obezbeđuju  opstanak festivala.

 

U okviru oficijelnog programa festivala, koji će se održati na sceni Jadran 13. i 14. septembra, publika će imati priliku da uživa u koncertima “Veselino Jazz Project” internacionalnog benda, “Elsa Valle Afrocando” kubansko-mađarskog sastava, “Shime Trio + One” sastava iz Srbije, dok je zvezda ovogodišnjeg festivala renomirani američki pijanista Džoj Kalderaco (Joey Calderazzo) koji će nastupiti sa svojim trijom 14. septembra od 22 sata.

Tradicija je da pre koncerata promotivnim nastupom predstavimo mlade subotičane i mlade džez muzičare našeg regiona pa će i ove godine nastupiti đaci Muzičke škole Subotica i jedan izuzetno mladi sastav učenika oformljen u bendu “Iz principa kvintet” čiji rad je u velikom zamahu,  kvalitetom mogu ravnopravno da stanu pored profesionalnih džez muzičara, a talentom obećavaju buduće zvezde svetskog glasa.

Veselino Jazz Project -Veselinovic

Kao i prethodne godine džem sešni će nakon oficijalnog programa obe večeri biti u umetničkoj galeriji i baru “Klen House”, mestu koje je svojim sadržajima postiglo izuzetan značaj za uticaj na kvalitetno struktuiranje vrednosti kod mladih u našem gradu. Ovde će biti upriličena i izložba reprodukcija najnovije serije slika beogradskog umetnika Vuka Vučkovića “Gradovi”, dok će u Američkom kutku biti izložene fotografije Zdenka Štrickog, oficijelnog fotografa “Jazzik” festivala, kao i literatura u oblasti džez muzike.

Ovogodišnja novina je saradnja sa “Dolce Vita” café & wine barom u čiju misiju takođe spada negovanje džez muzike i živih svirki, pa će tako 12. septembar biti dan zagrevanja za festival u “Dolce Viti” od 21 sat, a na istom mestu ćemo i zatvoriti ovogodišnji “Jazzik” festival, 15. septembra, takođe uz živu džez svirku.

Karte za “Jazzik” festival se mogu kupiti od danas u “Dolce Vita” café & wine baru (Vladimira Nazora 3), a od 4. septembra i u Amerčkom kutku Gradske biblioteke po ceni od 500 dinara po danu. Svi edukativni i prateći sadržaji su besplatni i dostupni svim zainteresovanim posetiocima.

 

Dodatne informacije ćete moći da pronađete na našem sajtu www.jazzikfestival.com

Programska mapa Jazzik 2017.indd

Programska mapa Jazzik 2017.

Programska mapa Jazzik 2017.indd

Programska mapa Jazzik 2017.

Programska mapa Jazzik 2017.inddKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR