Viktor Orban boravio u Subotici

Danas je u Subotici i na Paliću boravio mađarski premijer Viktor Orban, koji je sa mađarskom zajednicom u Srbiji sedam dana ranije obeležio praznik Svetog Ištvana. Ovaj paznik se slavi 20. avgusta, ali je on na Paliću obeležen sedam dana ranije zbog svečanosti koje se pripremaju u Mađarskoj.

Slika

Na svečanosti je premijer Orban u razgovorima sa liderom SVMa Ištvanom Pastorom obećao pomoć Mađarima u Srbiji, i to pre svega u oblasti obrazovanja i informisanja.

Mađarski premijer je kazao da je prethodno s Pastorom razgovarao o radu Mađarskog nacionalnog saveta i poručio vojvođanskim Mađarima da bez jakog zajedništva ne mogu opstati kao nacionalna manjina.

"Danas mi je predočen trogodišnji plan Mađarskog nacionalnog saveta koji ima moju podršku", rekao je Orban.

Slika
Danas na Paliću počela proslava

Sa druge strane, lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor istakao je da je ova poseta premijera Orbana izuzetno važna za Mađarski narod u Srbiji, i da se predočeni trogodišnji plan rada Mađarskog nacionalnog saveta odnosi pre svega na razvoj obrazovanja i informisanja.

"Ti su planovi vezani za unapređenje učeničkog i studentskog standarda, izgradnju domova i uvođenje đačkih autobusa", rekao je Pastor.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 6 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: