Viktor Vazareli

U Modernoj galeriji Likovni susret Subotica 14. aprila 2010. godine u 19 sati otvoriće se izložba velikog umetnika op arta Viktora Vazarelija. Izložba se realizuje u saradnji sa Ambasadom Republike Mađarske u Beogradu. Na ovoj postavci publika će imati priliku videti oko 140 grafika i 20 skulptura-objekata iz zbirke kolekcionara Tibora Čepeia iz Budimpešte. Izložba će trajati do 12.5.2010.

Viktor Vazareli (Victor Vasarely, 1906-1997) je bio teoretičar i najinventivniji praktičar op-arta, važnog pravca u umetnosti 20. veka, poznatog kao optička umetnost. Rođen je u Pečuju, u Mađarskoj, gde nakon završenih studija u Budimpešti upisuje Akademiju Muhej (Műhely), poznatu i kao budimpeštanski Bauhaus. Tamo se upoznaje sa tadašnjim istraživanjima na polju boje i optike koja su sprovodili Borotnjik, Moholi- Nadj (Moholy – Nagy)i Albers, kao i konstruktivisti Maljevič i Kandinski. Posle svoje prve samostalne izložbe u Budimpešti seli se u Pariz 1930. godine i posvećuje analizi grafike, kao i eksperimentima zasnovanim na interakciji oblika i boje u stvaranju iluzije pokreta i trodimenzionalnih prostora.

Slika

Jedan od njegovih najpoznatijih radova iz 30-tih godina „Zebra” smatra se najranijim primerom op-arta.

Njegova prva pariska izložba održana je 1944. godine u Galeriji Denise René, u čijem je osnivanju i sam učestvovao. U to vreme bio je prepoznat kao predvodnik grupe autora koji su bili okupljeni oko ove galerije.

Tokom 50-ih godina Vazareli je napisao nekoliko manifesta na temu upotrebe optičkih fenomena u umetničkom kontekstu. Jedan od njegovih najvećih projekata je zdanje Fondacije Vazareli za koje je 1976. u gradu Eks-an-Provans (Francuska) sačinio kompletan arhitektonski projekat, kao i optičke skulpture, ostavljajući iza sebe monumentalnu demonstraciju svojih ideja i estetike.

Njegove inovacije u domenu boje i optičkih iluzija postale su tokom 60-tih i 70-ih deo popularne kulture i izvršile snažan uticaj na savremene umetnike, industrijske i grafičke dizajnere, arhitekte, modne kreatore i mnoge druge stvaraoce. Želeo je da promeni pogled na svet, kao i da odnos umetnosti i društva u celini učini otvorenijim i koherentnijim. Nastojao je da njegova umetnička dela postanu dostupna svima uz moto „Umetnost za sve”.

Prateći programi izložbe:

* Razgovor sa kolekcionarem Tiborom Čepeiem iz Budimpešte
* Izložba dečjih radova rađenih u okviru konkursa „U dijalogu sa Vazarelijem“ (otvaranje izložbe i proglašenje nagrada petak, 16. april u 19 sati)
* Projekcija dokumentarnog filma
* Stručno vođenje kroz izložbu

Izložbu će otvoriti Njegova ekselencija Ambasador Republike Mađarske u Srbiji,

gospodin Imre Varga i gradonačelnik Subotice, gospodin Saša Vučinić.KOMENTARI

  1. Dreamgirl kaže:

    Sjajan umetnik! Baš mi je drago što ćemo imati priliku da vidimo radove ovog poznatog moderniste!!! :yes:

OSTAVITE KOMENTAR

+ 49 = 53

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: