Vila Ljubibratić

Na Paliću, na adresi Horgoški put 61, iza zelene živice, nazire se stara raskošna vila Ljubibratić. Projektovana 1899.godine (Maćaš Šalga), na šta nas podseća gvozdeni šiljak na tornju, na kome stoji ta godina. Decenijama dom porodice Ljubibratić do smrti Jelisavete Ljubibratić 2007. godine.

Slika

Nekad

Slika

U dvorišnoj kući, nekada je živela slikarka Angelina Mačković, kćerka Titusa Mačkovića, glavnog gradskog inženjera, vlasnika ciglane i vile na kraju grada. Iako minhenska studentkinja umetnosti, posle finansijske propasti oca, jedva je sastavljala kraj s krajem, slikajući i dajući časove crtanja. Pudarsku, dvorišnu kućicu, tridesetih joj je ustupio bankar Aleksandar Ljubibratić, gde je skromno živela i slikala, do svoje 83. godine. Umrla je 1966.g.

 

Dvorišna kućica

Slika

Angelina

Slika

Za razliku od uslova za gradnju u gradu, gde su manje parcele, na uličnoj liniji i jedna uz drugu, na Paliću se moglo graditi u slobodnom prostoru. Bogat svet je gradio letnjikovce za sebe, na velikim placevima, travnjacima ili vinogradima. Najčešće su to bile vile "Švajcarskog tipa". Osnova je bila pravougaona a akcenat je bio na tremu i njegovoj dekoraciji od drveta. Manji broj arhitekata je iskoristio svu slobodu koju im je pružalo projektovanje i gradnja vila na Paliću, kao što su Vila Lujza, Bogojvar, Vila Konen

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Stari restorani
Slika

SlikaKOMENTARI

 1. ivanSU kaže:

  Kako su ove vile prelepe.. Steta sto ih je dosta propalo.

 2. krass1 kaže:

  Zna li neko istorijat kuce sa dvanaeste slike? Znam ko je sadasnji vlasnik, ali bi me zanimalo ko ju je sagradio i ko su bili vlasnici dok im nije oduzeto posle drugog svetskog rata. Hvala.

 3. Jefimja kaže:

  Predivan tekst, kao i uvek, gospodine Lansky. Prepoznatljiv, interesantan, drži pažnju, bogat predivnim fotografijama.
  Hvala, s poštovanjem,
  Milica Paripović

 4. X-MEN kaže:

  Da sam “ bezobrazno “ bogat , kupio bi jednu od tih vila, sredio i uživao , uvek mi je to bilaželja….ali izgleda ostaće na tome !

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 6 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: