Vinari iz Tavankuta proizvode sve kvalitetnija vina

Kada čujete „vina sa peska“ verovatno pomislite na Palić. Međutim, vinari iz Tavankuta kod Subotice, poznatog voćarskog kraja, veruju da grožđe više voli njihov pesak, pa su pre manje od decenije počeli da podižu vinograde i proizvode vino, nakon par stoleća pauze. Sudeći po predstavljenom na Danu vina u ovom selu – dobro im ide.
Za razliku od prve godine, kada gotovo polovina izloženih vina svojim kvalitetom nije zaslužila prelaznu ocenu, vinari iz Tavankuta, kako godine prolaze, prikazuju sve kvalitetnija vina. Po šesti put su se okupili kako bi predstavili svoja dostignuća, a u međuvremenu su neki od njih osvajali nagrade i na drugim smotrama.

https://gradsubotica.co.rs/wp-content/uploads/2018/01/crno-vino.jpg

„Oni su stvarno baš, baš napredovali i drago mi je da je tako dignuto na jedan nivo, daleko veći nego što je bio“- smatra somelijer Dragan Zarić.
Cilj manifestacije jeste da predstavi pre svega vina iz Tavankuta, dok su lokalni proizvođači, njih dvadeset, formirali i udruženje koje ima velike ciljeve.
„Hoćemo da Tavankut stavimo na put vina, da ga upišemo kao put vina, hoćemo neki degustacioni podrum da napravimo, pošto imamo dosta turista koji dolaze u Tavankut, pa hoćemo i to da im prikažemo, naše domaće vino“ – kaže Ivica Davčik iz Udruženja vinara Tavankuta.
Osim vina iz Tavankuta i okoline, na ovoj smotri predstavljena su i vina iz okolnih vinograda subotičko-horgoške peščare.

 

RTVKOMENTARI

 1. Trovach kaže:

  Sto je cokot stariji daje vino boljeg kvaliteta. Normalno je da mladi cokoti daju losije vino. Bice ova vina i jos bolja. Bas me interesuje koji uzgojni oblik koriste. Po mom misljenju Gijo-Pusarev uzgojni oblik dobro uskladjuje rodnost i kvalitet, a posto je nizak grozdje dobo sazreva.

 2. croat kaže:

  Jednom je jedan vinar iz Francuske rekao da je proizvodna cena svakog vina 1Eur a sve ostalo je marketing. Tavankut ima uslove i tradiciju da proizvodi dobra vina samo im treba malo ise marketinga.
  Moj deda koji je ziveo na Palicu je bio proizvodjac vina kojega su u lokalnim okvirima vrlo cenili. Imao je cetiri razreda osnovne skole i jednu ogromnu policu punu knjiga o vinu i grozdju na madjarskom srpskohrvatskom i nemackom jeziku. Vina su mu bila strast . Stalno je nesto eksperimentisao. Sa crnim vinima nije imao previse uspeha. Isli smo u Madjarsku , Austriju i Italiju odakle je donosio lozu i eksperimentisao. Jeftina piva su ubila trziste obicnih vina koja su se pomalo pila svaki dan ali je lepo videti da se sirom Srbije vraca proizvodnja vina i da ima nekih zaista sjajnih vinarija.

 3. Co21 kaže:

  Sad pre neki dan sam pio vino da kazem po preporuci od coveka iz Tavankuta i sta reci. Pa to leci valjda sve bolesti. Nisam nekakav strucnjak za vino, ali ovo je bilo predobro.
  Tako sam i prosle godine pio, cini mi se od drugog coveka. Ima tamo potencijala

 4. Trovach kaže:

  @Croat…Opste je prihvaceno da na pesku najbolje uspevaju sorte za bela vina, ali postoji bar jedan izuzetak, a to je Kadarka. Ima visok rodni potencijal, pa joj odgovara kratka rezidba i nisko stablo da ne prerodi. Osetljiva je na sivu trulez zbog tanke pokozice bobice koja lako puca, ali se te lose osobine ublaze na pesku. Mana je i osetljivost na zimske mrazeve, pa se zbog toga nekada zagrtala, ali vise nema jakih zimskih mrazeva. Poslednji katastrofalni mraz je bio 1986./1987. Tada sam radio maturski rad u „Slovin“ Palic. Na praksi smo gledali kako specijalni plugovi vade citave hektare i hektare najboljih vinograda (koje smo samo godinu pre orezivali). To je bilo tuzno da zaplaces i to moze shvatiti samo pravi vinogradar.

 5. Trovach kaže:

  Propustio sam reci da je bio krcen uglavnom italijanski rizling koji je bio najzastupljeniji i otporniji na mrazeve, ali nista nije apsolutno. Te godine je bilo oko minus 25 i to je bilo previse za sve sorte.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 62 = 68

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: