Vinjete donose gubitak, ali kome!

Za vožnju od Subotice do Leskovca, u dužini od 442 kilometra, vozači automobila sada plaćaju 1.490 dinara putarine, što je nešto manje od 15 evra. A za 14 evra u Slovačkoj ili Poljskoj mogli bi da kupe vinjete i voze se čitav mesec, dok bi se u Rumuniji za 13 evra vozili mesec i po dana.

Slika

Da se vozimo po pisti za formulu 1 pa da čovek i razume toliku cenu putarine, nego se vozimo po nedovršenim putevima u lošem ili nikakvom stanju. Desna traka autoputa od Subotice do Novog Sada je toliko puta krpljena da je sramota naplatiti i jedan dinar za tu deonicu a ne trenutnih 330 dinara. Ako se uz to doda i radovi na susednoj traci koji već više od godinu dana ograničavaju brzinu kretanja, onda se može zaključiti da je efikasnost puteva u Bačkoj katastrofalan.

Kako pišu beogradski mediji "Putevi Srbije" zatražili su da se poveća cena putarine za još 11 odsto, usput navodeći da bi im prelazak na naplatu po sistemu vinjeta, kao u većini evropskih zemalja, doneo gubitke.

Direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak, kaže da nemaju drugi način za održavanje putne mreže osim poskupljenja putarina.
-Mi održavamo oko 17.000 kilometara puteva po Srbiji sa onim što naplatimo na oko 500 kilometara autoputeva. Znamo da postoji veliki problem sa bezbednošću, a na nekim deonicama ništa nije pipnuto već 25 godina. S druge strane, moramo da vraćamo neke ranije dugove, plus ćemo uskoro morati da izdvojimo za Koridor 10 2,7 milijardi i još 650 miliona dinara za eksproprijaciju- objašnjava Drobnjak.KOMENTARI

  1. korisnik kaže:

    Ako se uvedu vinjete, kako ce onda da "kraduckaju"?

  2. ivant kaže:

    Vinjete donose gubitak lopovima,do sad su se toliko nakrali od putarina da su mogli Celu drzavu da izkrizaju sa auto putevima a jos im nije dosta pa hoce jos da povecaju putarine a nista uradili nisu sto se tice puteva.U Madjarskoj 4 dana manje od 5 eura vinjeta a kroz Austriju 8 eura 10 dana a da ne pricamo o Nemackoj koja je uzor za celi svet sto se tice auto puta a nema putarina.A vozis se po pravim auto putu a kod nas samo cekas kada ce neko da ti uleti u makaze.

  3. Vojvodjanin kaže:

    Direktor "Puteva Srbije" kaze da odrzavaju 17.000 km puteva u Srbiji sa naplatom 500 km puteva!!?? Od tih 500 km puteva je oko 220 km samo u Vojvodini, a odrzavanje vrse u centralnoj i juznoj Srbiji!!! Kada je u Subotici ili siroj okolini Subotice "Putevi Srbije" izvrsili bilo kakvu rekonstrukciju puta bilo koje kategorije, pa cak i "Auto-puta"???? Ali zato je Cacak i mesta oko Cacka dobili nove putne pravce, kategorije Auto-puta, ako to nije vec zaboravljeno! I da podsetimo od kojih je para to gradjeno: od para za Koridor 10 i od putarina u Vojvodini!!! I TREBA DA UVEDU VINJETE, BAREM BI SE TU MANJE KRAO NAROD !!!!!

OSTAVITE KOMENTAR

+ 34 = 35

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: