Vinski podrum porodice Šinka

Vinski podrum porodice Šinka tradicionalno postoji godinama i prenosi se generacijama sa oca na sina. Tako i danas, zajedničku ljubav prema vinu dele otac i sin. Vina ove vinarije osvojile su brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima u Mađarskoj i širom Vojvodine. Vinarija sa svojim vinima izlazi i na mnoge sajmove kao što su sajam u Temerinu, u Kelebiji (Mađarska)…
Na površini od oko 3 jutra na pesku Hajdukova gaje se različite sorte belog i crnog grožđa. Najveću površinu zauzima autohtona vrsta kevidinka, koja broji oko 3000 čokota kao i ezerja, takođe autohtona sa ovih prostora, sa 1200 čokota. Ove sorte vina, kao i bjanka i souvignon blanc sa oko 2500 čokota, daju kvalitetno belo vino. Ova vinarija proizvodi takođe i crno vino sa sortama frankofka, sauvignon i merlot, i ima ukupno oko 2300 čokota.
Godišnja proizvodnja vina ove vinarije iznosi oko 7000 litara. Belo vino bjanka flašira se od 1986. godine i od tada se prenosi dobra reč o vinu ovog vinskog podruma. Čuvena izreka među vinarima je da "kvalitetnom vinu ne treba reklama", pa se ovom krilaticom vodi i gospodin Šinka. Jedini vid reklame, a po ekonomistima i najbolji, je usmenom prenosom od čoveka do čoveka. Tako se lepa reč o ovim vinima prenela i van granica naše zemlje i veliki broj gostiju iz Slovenije, Austrije i Nemačke dolaze po preporuci da degustiraju vina.

Slika

S obzirom da na mestu samog vinograda ne postoji objekat koji bi bio u mogućnosti da ugosti turiste, domaćini ih ugošćavaju u kući na Paliću gde se ujedno i nalaze podrumi. Međutim, postoje planovi da se u Hajdukovu pored vinograda napravi i manja etno kuća, sa autentičnim nameštajem, u kojoj bi se dočekivali i služili strani i domaći turisti.

Slika

Vlasnik ovog podruma je sa još 12 vinara sa ovih prostora osnovalo Udruženje vinara i vinogradara severne Bačke, koje na žalost nije uspelo da opstane. Ovo udruženje imalo je u planu osnivanje nekoliko manifestacija koje bi promovisale vina sa peska. S obzirom da udruženje treba ponovo da se formira, u planu je da se u toku leta 2011. godine održi manifestacija "Festival vina Palić", na kojoj bi se nalazilo i međunarodno takmičenje u vinu, predstavila bi se sva vina ovog područja, a ono što je za posetioce možda i najznačajnije, imali bi mogućnost i da degustiraju ova vrhunska autohtona vina.

SlikaKOMENTARI

  1. Anonimni kaže:

    Pozdravljam razmišljanje gosp.Šinka da pored svog vinograda podigne etno kuću; konzumirao sam vina: kevedinka, italijanski rizling , merlot i frankovku , to su autohtona vina ovog podnevlja i veoma mi se dopadaju.

  2. Šinka Samko. /Šid/ kaže:

    Bravo sviđa mi se.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 10 = 11

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: