Virus kriv za pomor ribe u Palićkom i Ludaškom jezeru

Za uginuće babuški u Palićkom i Ludaškom jezeru svakog proleća odgovoran je virus, a ne kvalitet vode kako se do sada mislilo, utvrdio je Naučni institut za veterinarstvo Srbije. Tim naučnika sproveo je istraživanje koje je trajalo od aprila do avgusta prošle godine uzorkujući ribe u šest navrata i ustanovio da je za pomor isključivo odgovorna infekcija virusom herpes 2.

Istraživanjem je potvrđeno i da ovaj virus nema nikakv uticaj na zdravlje čoveka, ko ni na ostale vrste riba, već da napada samo babuške. Međutim, pronađene su i žive babuške inficirane herpesom, a naučnici su ustanovili da je okidač za pomor – spoljni faktor stresa, poput temperature vode, prenamnoženosti i mresta.

Kako se na na temperaturu vode ne može uticati, kao ni na mrest, jedino što preostaje je biomanipulacija – selektivni izlov  babuški koji se radi već nekoliko godina u okviru projekta „Ecolacus“.

Kako pojašnjavaju stručnjaci, uginuće ribe u Paliću i Ludašu dešavaće se i ubuduće sve dok se ne postigne bioravnoteža u jezerima, zbog čega i ove godine najavljuju kampanju selektivnopg izlova babuški.

TV SuboticaKOMENTARI

 1. Djuro kaže:

  A koja vakcina će im se dati.El kineska el ruska… lezijebovici jedni.
  Deset godina i više zajebavate narod Subotice.Te kriv ovaj te kriv onaj ,te nema para ,te ajmo u nemačku da vidimo kakva su njega iskustva. More bre treba vas sve zajedno sa samzvanim gradonačelnikom prvo javno 25 pa najuriti vas sto dalje od Subotice.Sve stručnjaci ,moj do mojega.
  ..

 2. Milos kaže:

  Ja bi rekao da politicari su krivi. Vise decenije pricaju da ce ovo i ono da urade, potrose silne milione i nista ne bude uradjeno. Jezero treba da se isusi kompletno, da se iskopa mulj i tek onda mozemo pricati o jezeru, do tada je samo septicka jama. To je jedini i pravi nacin da se Palic dotera u red. Sve ostalo je samo bla bla bla

 3. ŽIGMUND kaže:

  Pa ovi ni sami ne veruju u to sto govore, eto sta rade politika i lova…

 4. Trovach kaže:

  Babuska se prenamnozila jer je malo ko peca zbog prljave jezerske vode. Da je jezero cisto, bilo bi vise pecarosa, a najbrojnija vrsta (u ovom slucaju babuska) bi bila najcesci ulov. Na Palicu i Ludosu vise ne pecam skoro 20 godina, a bilo bi mi najzgodnije i najblize. Posto cesto jedem ono sto upecam, nije mi svejedno iz kakve vode je ta riba. Samo potpuno ciscenje jezera i sprecavanje da nepreciscena voda udje u njega moze da ga spase, a mi da uzivamo u njegovim lepotama.

 5. NC kaže:

  Čitajući komentara na raznim platformama vezano za ovaj (po meni) super vest, zaključio sam da običan čovek nikome ne veruje. Razlog je verovatno to da nema osnovno znanje iz biologije, hemije, geografije, tačnije zaboravio je sve što je učio u osnovnoj školi i možda u srednoj školi, a nešto je pročitao negde na internetu ili u šasopisu Zona sumraka. Sve je logično. Zašto umire masovno samo srebrni karaš a ostale osetljive vrste (štuka, smuđ) ne, ako već toliko forsiraju online stručnjaci zagađenost kao razlog?

OSTAVITE KOMENTAR

54 + = 56