Više gradskih lokala uskoro menja vlasnika

Predlogom novog zakona o restituciji, koji bi trebao da se usvoji polovinom septembra, naslednicima i starim vlasnicima u Vojvodini, biće vraćeno više od 4  000 zgrada, lokala i poslovnih objekata, kojima su do sada gazdovale lokalne samouprave.
Eksluzivni prostori u Subotici, u prizemlju Manojlović palate, kojima je do sada gazdovao grad, biće vraćeni Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Desetak stanova na spratu koji su u međuvremenu prodati, neće biti vraćeni, jer imaju nove zakonite vlasnike. Rimokatolička crkva ima pravo na objekat u ulici Braće Radić 9 i Harambašićevoj 5. Zatim na zgradu koju koristi Politehnička škola u Matije Gupca 10 i na objekte na putu JNA 41.

Biće vraćeni i drugi objekti pa će gradski budžet zbog izgubljene kirije godišnje ostati bez više miliona evra – kaže Ana  Fodor Lacković, šef Odeljenja za imovinsko – pravne odnose Uprave grada Subotice.

 .

Laslo Varga, predsednik Odbora za evropske integracije u republičkoj Skupštini, kaže da je u centru Subotice oko 200 otuđenih lokala. Neki od njih su vlasništvo države.
„Biće komplikovan svaki slučaj gde je država vlasnik, a opština korisnik. Postoje dva načina za vraćanje tih objekata – da ih država vrati bivšim vlasnicima, ili ustupi lokalnoj samoupravi, a ona obešteti vlasnike koji godinama čekaju lokale“ – kaže Varga.

. 
U Srbiji više od 142 000 građana traži vraćanje imovine, ali država još nema tačan uvid koliko imovine treba vratiti u pojedinim opštinama.KOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  još jedna od laži :Biće vraćeni i drugi objekti pa će gradski budžet zbog izgubljene kirije godišnje ostati bez više miliona evra – kaže Ana  Fodor Lacković, šef Odeljenja za imovinsko – pravne odnose Uprave grada Subotice.

  Subotica već decenijama ostaje bez miliona prihoda od zakupa poslovnih prostora iz prostog razloga što se lokali dodeljuju POJEDINCIMA po mizernim cenama a onda isti ti izdaju te lokale u podzakup (što inače nije dozvoljeno) po 10 puta većoj ceni i NIKOM NIŠTA. Javna tajna.

  Primera radi na jednom lokalu mesečno im ostaje između 1000 i 3000 evra čistih para. I to se naravno sve radi uz popuni blagoslov gradske uprave. Pojedinci u Subotici imaju i po nekoliko takvih lokala pa pomnožite to sa onih par hiljada evra.Tako da i oni što hoće da rade ne mogu jer ih u startu ubijaju kirije. Lokal ispod gradske kuće opština izdaje po ceni od nekih 300-350 evra. Kiriju koju zakupac naplaćuje podzakupcu iznosi 2500 evra. Ponosni zakupci tih lokala se u Subotici nazivaju BIZNISMENIMA.O tome koliko lokala je prodato, poklonjeno tj. otuđeno je teško i govoriti ali doći će vreme i za to…. Čak ima i situacija gde jedan od lokalnih BIZNISMENA sa najviše lokala u gradu (koje je pošteno zaradio :cry:) dopisom se obratio da mu se iz određenih razloga smanji kirija sa tih 300 evra jer je on uložio određena sredstva u isti, te je naravno brižna gradska uprava njemu izašla u susret. Doduše ni sam ne mogu predpostaviti koliki mu je sada zakup, ako ga uopšte i plaća. I onda se Ana Lacković obraća sa ovakvim saopštenjem.

  Pa ANA;ANA kako te nije sramota, to i jeste uglavnom tvoje maslo. Ali kako kažu OBRAZ-ĐON,ti ga pljuješ on kaže VIDI PADA KIŠA. Evo predlažem dotičnima da javno objave ugovore o zakupu opštinskih lokala u strogom centru grada (što ne može biti tajna jer to nisu lokali u njihovom vlasništvu već vlasništvo grada Subotice) pa da vidimo ko od zakupaca zaista koristi te lokale i kolike su cene zakupa. DOKAŽITE DA JE SVE OVO ŠTO JE NAPISANO LAŽ I POKUŠAJ DA SE OMALOVAŽITE PRED IZBORE.

 2. Anonimni kaže:

  Jedna od ideje da se poboljsa stanje u Subotici je da se pohapse isti ti koji su otudjili gomilu lokala i da im se oduzmu.Sta se s tim dobija ? Vracate u vlasnistvo grada lokale koji su i otudjeni na kriminalan nacin.Pustate te ih u promet putem licitacija za zakup.Licitacijom opstinski budzet dolazi do para( iz istorije znamo kad su bile postene licitacije ,ljudi su se gadjali velikim ciframa sto gradu i gradjanima ide u prilog) i posle se gradski budzet puni zakupninama tj kirijama( sto su velike svote).Takodje u zakup nece biti jedna ili 2-3 osobe nego daleko vise lica sto nosi i razlicitost delatnosti pa ponovo popunjavate ispraznjene lokale pa + zaposleni u svakom ,pa + novi gazda u svakom .I to dobija sasvim nove i sarene boje i zivost u Subotici.

 3. nekoime kaže:

  :Lokal ispod gradske kuće opština izdaje po ceni od nekih 300-350 evra. Kiriju koju zakupac naplaćuje podzakupcu iznosi 2500 evra.

  hoces reci da npr mac placa 2500 eura za zakup? ili champion? i kao isplati im se to? nesto nisam siguran u to,moze konkretan dokaz?

   

  i treba da vrate, crkvama su vratili dosta, sad je red i narodu da vrate

 4. jovan kaže:

  nekoime da te  ispravim chapion neostiji vise adidas se premestio na mesto championa

 5. Anonimni kaže:

  Planeta plaća 2500 evra,a zakup tog lokala prema opštini iznosi 300 evra

 6. highlander kaže:

  Sve se treba vratiti…objekat bivseg bioskopa zvezda pa ugao kod Sraicevog spomenika, itd itd…licemerje gradskih zvanicnika je nezdrava i bolesna, nema tu sta da se jada…neka razmisle o tome da smanje broj zaposlenih sa 400 na 250 u gradskoj upravi, da ukinu duple plate na osnovu partijskih knjizica…ako neko ne zna imena , nabrojacemo….a stos e tice sprata Manojloviceve palata „kao ….neće biti vraćeni, jer imaju nove zakonite vlasnike….nisu zakonite jer su oni  ukradeni otudjeni objekti od pravih vlasnika..neka nove vlasnike obesteti grad,ako nije hteo da razmislja na vreme

 7. nekoime kaže:

  hvala na ispravci jovane

  @bezimeni, posto si upucen, kome placa zakup? ali meni i dalje nije jasno kako nekoj maloj prodavnici obuce (ako mislim na dobru prodavnicu) se isplati samo za zakup da daje 2 500 e, u subotici, danas

 8. neko kaže:

  nekoime:

  :Lokal ispod gradske kuće opština izdaje po ceni od nekih 300-350 evra. Kiriju koju zakupac naplaćuje podzakupcu iznosi 2500 evra.

  hoces reci da npr mac placa 2500 eura za zakup? ili champion? i kao isplati im se to? nesto nisam siguran u to,moze konkretan dokaz?

  i treba da vrate, crkvama su vratili dosta, sad je red i narodu da vrate

  Kladionicu su „Red Horn“ iznajmljivali za vise od 2000 evra mesecno pa ti vidi

 9. Anonimni kaže:

  a na koji način je crkva zaradila tu imovinu??? Sjaši Murta da uzjaši kurta i tako u krug….Da možda crkva neće poklanjati korišćenje poslovnog prostora..?Pa,ako su do sad svi išli po partijske knjižice,sad će svi u crkvu i opet isto…dok ne promenimo naše ponašanje i dok ne pronadjemo one moralne vrednosti koje smo tako lako pogubili….svejedno je ko je vlasnik…

OSTAVITE KOMENTAR

70 + = 78

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: