Više nemamo kvalitetnu radnu snagu

U intervjuu za Politiku, Tihomir Rajlić, prvi čovek Simensa u Srbiji kaže da se trude da sirovine nabave u Srbiji, ali kako kaže, zbog lošeg kvaliteta moramo i bakar da uvozimo.

 

Mi smo prava srpska fabrika. Počeli smo pre deset godina sa 12 majstora u jednoj garaži na periferiji Subotice. Na ledini smo napravili tri hale ukupno od 36.000 kvadrata u kojoj je danas 695 zaposlenih. Radimo i poslujemo po srpskim zakonima. Svi radnici su srpski državljani. Nemamo nijednog stranca. Ovde plaćamo sve poreze, doprinose i za srpske prilike veoma visoke plate. Sve je srpsko osim početnog kapitala od koga još ni evro nije iznet, kaže za „Politiku” generalni direktor „Simensa” u Beogradu Tihomir Rajlić insistirajući na tome da je ta srpska firma prošle godine proslavila 125 godina rada u Srbiji.Jeste srpska, ali takvih je malo.

 

Da li „Simens” planira još neku takvu investiciju u Srbiji?

 

Teško je reći. „Simens” se veoma teško odlučuje da svoje fabrike seli iz zemlje u zemlju, a pogotovo na druge kontinente. O tome postoji strategija razvoja i samo jaki tehnološki ili tržišni razlozi mogu da odluče za jednu ili drugu stranu. Opet, moja iskustva u Srbiji sa realizacijom naše grinfild investicije više su nego dobra. Sve papire dobili smo za tri meseca. Možda je moglo i brže, ali nama se nije žurilo. Na primer, prošle godine smo u izgradnju treće hale i tehničko-tehnološkog postrojenja investirali oko 21 milion evra, a sledeće godine planiramo investiciju od dodatnih 10 miliona evra. Hteo bih da napomenem da investiramo svoja sredstva.

 

Čujemo da u Srbiju dolazi „Boš”? Da li su „prostudirali” ta Vaša iskustva? Ima li i drugih interesenata iz Nemačke?

 

Ima. Svi dolaze kod nas da vide kako smo mi uspeli. Da čuju naša iskustva. Po mom sudu probleme u Srbiji imaju samo firme koje se nisu dobro pripremile za rad kod nas. Otuda i te priče o sporosti naše administracije i žalbe na drugo čekanje na dozvolu.

 

Naša nevesela ekonomska svakodnevica govori da ih je malo. Nešto nam, ipak, kao zemlji domaćinu investitora, nedostaje. Šta bi po Vama trebalo Srbija više da uradi?

 

Ponoviću još jednom: „Simens” nije imamo nikakvih problema sa državnom i lokalnom administracijom u Subotici. Ne znam, pošto nemam tih iskustava, kako bi to bilo u nekom drugom gradu u Srbiji, recimo na jugu, ali moj savet svakom stranom investitoru je da se pre dolaska u Srbiju mora dobro pripremiti.

 

To je jedna strana priče, a šta je ipak samo naša?

 

Rekao bih da nam je infrastruktura slabija tačka u konkurenciji sa nekim susednim zemljama. Putevi, recimo. Železnica, IT infrastruktura…

 

Imate li nešto konkretno u vidu?

 

Nama bi zbog prirode posla i proizvoda koje izvozimo veoma dobro došla izgradnja nekoliko kilometra železničkog koloseka do luke u Bogojevu ili Apatinu. Kod nadležnih ne nailazimo, za sada, na razumevanje. Kao da ih se to ne tiče, a nama bi ta pruga veoma olakšala posao i smanjila troškove dotura materijala i otpremu generatora. Ni u te dve luke, koje su privatizovane, nisu previše zainteresovani za ulaganja u proširenje delatnosti.

 

Član ste Upravnog odbora za industriju, energetiku i infrastrukturu Nemačko-srpskog poslovnog udruženja. Kod nas bi to nazvali komorom. Na šta se još žale Vaše kolege?

 

Rekoh institucionalno nema većih problema. Rešavaju se, ali ne sporim da nema teškoća kada se dođe na konkretan teren. Recimo da li na nekoj lokaciji postoji odgovarajući priključaki snaga za struju, da li se može obezbediti, recimo, 70.000 litara vode u sekundi, kakvi su ekološki zahtevi, ima li puta za prevoz radnika, robe… telefoni.

 

Kod nas se još smatra da Srbija ima kvalifikovanu i jevtinu radnu snagu. Kakvo je Vaše iskustvo?

 

Ako ju je i imala – danas je više nema. Nažalost. Izgubila je u prošle dve decenije i dobre inženjere i radnike. Mi smo u Subotici, sa srednjoškolskimobrazovanim centrom dogovorili školovanje đaka dva odeljenja, mašinskog i elektro smera, da bismo imali odakle da podmladimo radni kadar. Šaljemo ljude u Nemačku da se obuče za veoma specijalizovane poslove. To se u Srbiji ne može naučiti.

 

Šta je sa inženjerima? Ima li ih?

 

Nedovoljno. Pogotovo elektro struke. Inženjer koji nije radio u struci u poslednjih dvadeset godina danas je neupotrebljiv. Ni za električara. Tehnologija i znanje otišli su predaleko. Zbog toga Srbija, država i njeno školstvo, mora više pažnje da posveti školovanju kadrova ne za danas ili sutra, već za naredne dve do tri decenije, ako nam je stalo do budućnosti i industrije.

 

Sudeći po informacijama koje stižu iz Subotice ta fabrika, iako srpska i jaka, kako kažete, nije slučajno u samom tehnološkom vrhu u svetu. Kako?

 

„Simens” na globalnom nivou ima 375.000 zaposlenih u 192 zemlje, koji pravi godišnji obrt od 80 milijardi evra i ima samo dve fabrike generatora za vetroelektrane. Jednu kod nas, tu u Subotici, i drugu u Kini. Zbog visokog i standardnog kvaliteta proizvodnje fabrika u Subotici dobila je poslednju reč tehnologije i po njoj radi već godinu dana. I sve što se proizvede, generatori za vetrogeneratore od šest megavata, isporuči se kupcima u Americi i Evropi. Vrednost te proizvodnje je oko 150 miliona evra godišnje.

 

Odakle nabavljate materijale, delove… jer se kod nas, opet, stalno podgreva priča da nam je šansa u malim preduzećima? Mogu li da Vas prate?

 

Iako je „Simensova” fabrika u Subotici srpska, ona, ipak, najveći deo materijala i delova mora da uvozi. Čak i bakar.

 

I bakar?

 

Da. Bakar.

 

Zašto?

 

Bakar je berzanski proizvod. Cena mu je svuda ista, ali ne i kvalitet. Mi u Srbiji još ne možemo da dobijemo dovoljne količine bakra određene čistoće i ujednačenog kvaliteta. Zato ga kupujemo u Švajcarskoj. Do prošle godine sve smo uvozili, a sada nešto kupujemo i u Srbiji.

 

Ima li nade?

 

Definisali smo 37 komponenti koje bi mogle i kod nas da se proizvode. Nekoliko naših veoma iskusnih inženjera rastrčalo se po celoj Srbiji ne bi li među malim i srednjim proizvođačima našli pouzdane i kvalitetne dobavljače. Nije im to, za sada, pošlo za rukom. Imamo jednog u Bačkom Petrovcu i svi su izgledi da još jednog dobijemo u Šapcu. Izgubili smo, nažalost, dobre inženjere i majstore elektro i mašinske struke. Ne gubim nadu, verujem da ćemo za neko vreme pronaći dobavljače i u Srbiji koji će biti u stanju da naprave bar 50 do 60 odsto delova za generatore i ostalu opremu.

 

Proizvodite tolike mašine i opremu, ali nijedan Vaš generator nije montiran u Srbiji. Zbog čega?

 

U svet je otišlo generatora koji su u stanju da proizvedu 109.581 megavat struje ili 450 puta više nego što je instalisana snaga u Srbiji. Ali, nijedan još nije montiran kod nas. Za to nismo mi „krivi”. Prvu vetrenjaču koja će praviti struju Srbija bi trebalo uskoro da dobije u Dolovu kod Pančeva, ali to je posao, pre svih, države, investitora i EPS-a, a ne „Simensa”.

 

Ima li razlike u proizvodnji od pre deset godina, kada ste počeli, i danas?

 

Prosto ne znam kako da opišem tu razliku. Možda ovako. Razlika između sadašnjih generatora od šest megavata i onih s kojim se počelo, od 500 i 800 kilovata, otprilike je kao kada bi se uporedile hidroelektrane „Đerdap 1” i recimo „Bajina Bašta”. Ta razlika je u težini još upečatljivija – sa 200 kilograma stiglo se do mašina od 68 tona. I najveća tehnološka tajna u proizvodnji generatora nije u mehanizmima ili menjačima već u elisama. U njihovim uglovima koji će uhvatiti svaki dašak vetra.

 

Može li svaki vetar da pravi struju?

 

Oluje ne prave struju. Za vetrogeneratore najoptimalnija brzina vetra je od šest do osam metara u sekundi. Ispod toga je slabo, ali posao ne čine ni olujni udari vetra. Ta struja je neupotrebljiva. Tada se zbog mogućih oštećenja menjača, vetrenjače isključuju. „Simens”, recimo, u takvim prilikama ne „gasi” vetrenjaču, već elise postavi tako da propuste udare vazduha. Nama se sa zemlje, kada ih gledamo, čini da se elise veoma sporo okreću, a prava je proizvodnja kada se svaka okrene šest do osam puta u minutu.

 

PolitikaKOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  Videti polja vetrenjaca koja prave struju je neverovatna stvar. To je buducnost elektricne energije, to i Solarni Paneli. 

 2. Ivica kaže:

  stormwatch:

  Videti polja vetrenjaca koja prave struju je neverovatna stvar. To je buducnost elektricne energije, to i Solarni Paneli. 

  A vetrovita Subotica još savršena za ovo…mogli bismo sami proizvoditi za sopstvenu potrošnju i ne bismo ni od koga zavisili…to bi se naravno moglo odraditi u nekoj kombinaciji sa privatnim kapitalom…

  Međutim, to je u Srbiji, u kojoj se apsolutno ne isplati podizanje vetroparkova zbog odsustva subvencija, podsticajnih tarifa i ostalih podsticajnih mera, bacanje para u ovom trenutku…a o monopolu EPS-a da i ne govorimo… 

 3. djomla kaže:

  stormwatch:

  Videti polja vetrenjaca koja prave struju je neverovatna stvar.

  Neverovatna stvar je videti TE Nikola Tesla sa sve kopom.

  Termoelektrana “Nikola Tesla A” u Obrenovcu (TENT A), 16. februara 2011. godine, proizvela je i elektroenergetskom sistemu Srbije isporučila rekordnih 37.099.000 kilovat-sati električne energije. Ove rezultate u proizvodnji električne energije pratile su rekordne proizvodnje uglja na kopovima Kolubare. Tog dana se 62 vozne kompozicije TENT-a dovezle iz Kolubare gotovo 96000 tona uglja, što je najveći dnevni dovoz u poslednjih osam godina. Toliko se odprilike i spali u elektrani.

  Što ne znači da nam vetrenjače ne trebaju. To je svakako neminovna budućnost u koju smo mogli ući i 2002. možemo i danas, ali koliko vidim nećemo ni 2015. godine. Nekako uvek kasnimo sa tim korakom u budućnost.

 4. stormwatch kaže:

  Ivica:

  stormwatch:

  Videti polja vetrenjaca koja prave struju je neverovatna stvar. To je buducnost elektricne energije, to i Solarni Paneli. 

  A vetrovita Subotica još savršena za ovo…mogli bismo sami proizvoditi za sopstvenu potrošnju i ne bismo ni od koga zavisili…to bi se naravno moglo odraditi u nekoj kombinaciji sa privatnim kapitalom…

  Međutim, to je u Srbiji, u kojoj se apsolutno ne isplati podizanje vetroparkova zbog odsustva subvencija, podsticajnih tarifa i ostalih podsticajnih mera, bacanje para u ovom trenutku…a o monopolu EPS-a da i ne govorimo… 

  Eto jedne iz mog komsiluka. 

 5. radnik kaže:

  Priče za malu decu, sve što dolazi u “Siemens” je iz Nemačke, drugo ne mogu ni da nabavljaju, a radnici se tretiraju kao roboti.

 6. naIvan kaže:

  Ivice, Subotica uopšte nije vetrovita, ali ima mesta u Vojvodini, gde skoro uvek duvaju vetrovi.
  Ali sve to ništa ne vredi, jer Vojvodina ima i naftna polja i nalazišta gasa, a građani Vojvodine nemaju ama baš nikakve vajde od toga.
  Vojvodina ima žitna polja, kukuruz, suncokret, hranu, meso, mleko, energiju, a stanovnici su ipak toliko siromašni da je to za nepoverovati.
  Kod nas se skoro ništa ne isplati raditi, za većinu stanovnika su bilo kakva velika ulaganja bez nekog finansijskog efekta.
  Jako smo mi čudna država.
  Ispod nas su milijarde kubika tople vode, a ništa od toga mi nemamo, ne umemo to iskoristiti.
  A nije tu sitan narod kriv što je to tako, već neko ko vodi ovu državu, a trenutno se čini da se sve više ide u pravcu propasti, a ne napretka i nekog prosperiteta.

 7. stormwatch kaže:

  radnik:

  Priče za malu decu, sve što dolazi u „Siemens“ je iz Nemačke, drugo ne mogu ni da nabavljaju, a radnici se tretiraju kao roboti.

  Tebi izgleda da se radnici tretiraju kao roboti jer nemas radnu naviku niti si naucen da radis iako si mozda pola zivota proveo u tome sto ti mislis da je “rad”, rad na zapadu nije isto sto i rad u SFRJ kada se svakih 10-15 minuta posle zavrtanja jednog srafa islo na pauzu, sendvice, kafu, pricu sa kolegama ili u grad da se obavi nesto a “radilo” se u proseku oko 2h 15 min dnevno od predvidjenih 8h. Ovde na zapadu se rad ceni i zna se kada je radno vreme za RAD a kada je vreme za odmor. Rad koji se obavlja ozbiljno mora biti i ozbiljno organizovan, svaki radnik MORA da ispunjava svoju kvotu i radne zadatke. Nema nista lose u tome sto ti neko drugi naredjuje od gore sta i kako moras da uradis, problem sa vasom radnom snagom je i u tome sto iako izuzetno niskog obrazovanja, skoro svaki radnik misli da moze biti sve – od Doktora, preko direktora do elektroinzinjera, takva radna “snaga” ne moze biti od koristi napretku zemlje, samo napretku pripovetki o teorijama zavere protiv svemocnog naroda. 

 8. Mirko kaže:

  Koji to radnik pise komentare u 11:34 ?
  Mozda radnik na drzavnim jaslama 🙂 jedva cekam da vidim takve kako traze posao u proizvodnji, ili komercijali u nekoj fabrici. Ako nista drugo, cekacemo na komentar bar do 17h 

 9. kercanin kaže:

  uskoro necemo imati zitna polja,suncekreta,kukuruza…jer plodne njive prodajemo strancima da podizu fabrike…mali bajmok jedan od primera.

  a obnovljivu energiju necemo imati sigurno jos 20godina a kad je budemo imali,placacemo je skuplje nego sad.
  mislite o tome

 10. kercanin kaže:

  Mirko:

  Koji to radnik pise komentare u 11:34 ?

   

  Mozda radnik na drzavnim jaslama :) jedva cekam da vidim takve kako traze posao u proizvodnji, ili komercijali u nekoj fabrici. Ako nista drugo, cekacemo na komentar bar do 17h 

  Ovde napišite odgovor…radnik koji radi drugu ili trecu smenu…

 11. kercanin kaže:

  stormwatch

  ti si neki moralista?mnogo pricas a malo radis

 12. Anonimni kaže:

  Kakvo je stanje u gradu i državi treba da se šutamo u dupe što imamo posao, nije sve sjajno i bajno, ni plate nisu 2x veće od proseka u Srbiji (kao što je naveo finansijski direktor Knežević u prošlom intervjuu), ali su barem na vreme i uglavnom se sve plati, naglasiću UGLAVNOM…Ne može se svima ugoditi  :mrgreen:

 13. Mihalj Kertes Braca kaže:

  Kakvo je stanje u gradu i državi treba da se šutamo u dupe što imamo posao, nije sve sjajno i bajno, ni plate nisu 2x veće od proseka u Srbiji (kao što je naveo finansijski direktor Knežević u prošlom intervjuu), ali su barem na vreme i uglavnom se sve plati, naglasiću UGLAVNOM…Ne može se svima ugoditi  :mrgreen:

 14. of kaže:

  tenk ju stormwatch!ljudi su zaboravili da moraju da rade da bi zaradili novac.da, ah, velike nepravde, katastrofa poslodavci!osam sati rada, pola sata pauza, da, gospodine, to je normalno!

  btw,nisam poslodavac nego zaposlena osoba koja razume par osnovnih stvari.

   

 15. amacak kaže:

  djomla:

  ….

  Što ne znači da nam vetrenjače ne trebaju. To je svakako neminovna budućnost u koju smo mogli ući i 2002. možemo i danas, ali koliko vidim nećemo ni 2015. godine. Nekako uvek kasnimo sa tim korakom u budućnost.

  vetrenjače verovatno nisu neminovna budućnost.

  ubijaju milione ptica i slepih miševa, štete zdravlju ljudi, u slučaju kvara razbacuju šrapnele i preko pola kilometra daleko ali najvažnije, nemoguće su za regulaciju i jednostavno ne mogu da zamene klasične izvore energije. kada je energija najpotrebnija vetar stane ili slabije duva i moraju da uskoče satre, loše termoelektrane.

  više o tome ovde:
  http://www.aweo.org/problemwithwind.html
   

 16. stormwatch kaže:

  Mirko:

  Koji to radnik pise komentare u 11:34 ?

   

  Mozda radnik na drzavnim jaslama :) jedva cekam da vidim takve kako traze posao u proizvodnji, ili komercijali u nekoj fabrici. Ako nista drugo, cekacemo na komentar bar do 17h 

  I ja sam ti dao + iako se ovo tvoje lupetanje odnosi na mene jer ti nemas pojma sa zivotom pa bar da dobijes i nezasluzeni plus jer ga sam ne mozes zaraditi. Ja sam ti juce dete bio na zadatku (Nedelja) koji je trajao 14h (cetrnaest sati), sa jednom pauzom od pola sata i dve pauze od po ~15 minuta koje nisu uracunate u radno vreme, i zamisli sta – imam slobodan ponedeljak. Mogu da pisem koliko hocu, mogu da kazem sta mislim jer znam kakve su “radne” navike u Srbiji gde svi zele para bez motike. Nema toga nigde! RAD I RED!

 17. Mirko kaže:

  stormwatch – komentar se odnosio na na nekog ko se potpisao kao radnik. Dugujes izvinjenje 🙂 nisi pazljivo citao komentar. Mislim da si i ti napisao odgovor na isti komentar, samo usmeren drugacije

 18. djomla kaže:

  amacak:

  vetrenjače verovatno nisu neminovna budućnost.

  ubijaju milione ptica i slepih miševa, štete zdravlju ljudi, u slučaju kvara razbacuju šrapnele i preko pola kilometra daleko ali najvažnije, nemoguće su za regulaciju i jednostavno ne mogu da zamene klasične izvore energije. kada je energija najpotrebnija vetar stane ili slabije duva i moraju da uskoče satre, loše termoelektrane.

  više o tome ovde:

  http://www.aweo.org/problemwithwind.html

   

  Trenutno nista ne moze u Srbiji da zameni TE Nikola Tesla i to ce tako biti jos dugo. Remontovana je i sada radi ko sat.

  Medjutim sve to sto ste naveli su aktuelni problemi kojih imas i svugde u drugacijem obliku. Kisele kise oko TE je problem koji je oduvek postojao i postojace i nijedna TE nece zbog toga stati sa radom. Sava je nekoliko stepeni toplija nizvodno od Obrenovca, a u samom delu gde se uliva voda koja hladi generatore postoje problemi sa biljnim i životinjskim svetom.

  Pre određenog vremena, kada su na Đerdapu radili nešto oko turbina, nastao je pokolj riba. Tone i tone riba su plutale po Dunavu. I? Pa nista, HE je platila odstetu riblji svet je obnovljen i vozi dalje.

  Prosto i jednostavno, problema uvek ima zato ima i inženjera koji rešavaju te probleme ukoliko im se to omogući. Vetrenjače su budućnost jer je vetar “besplatan”. Poput vode, ne moraš da kopaš, transportuješ, i prebacuješ iz jednog oblika u drugi (gas, toplotna energija, mehanička energija ili atomsko gorivo, toplotna energija, mehanička enetgija) zbog čega je koeficijent efikasnosti mnogo veći a struja mnogo jeftinija.

  Naravno, masovna upotreba dodatno obara cenu.

  U budućnosti će svaki grad biti elektrana i svaka zgrada. Neće biti jednog veliko izvora, već mliona malih. Pisao sam o tome u “Stiroporizaciji Subotice”.

 19. emanuel kaže:

  Ja bi pre FREE ENERGY … umesto ove koja se naplaćuje 🙂 

   

 20. Anonimni kaže:

  Mirko:

  stormwatch – komentar se odnosio na na nekog ko se potpisao kao radnik. Dugujes izvinjenje :) nisi pazljivo citao komentar. Mislim da si i ti napisao odgovor na isti komentar, samo usmeren drugacije

  Oprostite predragi Mirko.

 21. Double P kaže:

  amacak:

  djomla:

  ….

  Što ne znači da nam vetrenjače ne trebaju. To je svakako neminovna budućnost u koju smo mogli ući i 2002. možemo i danas, ali koliko vidim nećemo ni 2015. godine. Nekako uvek kasnimo sa tim korakom u budućnost.

  vetrenjače verovatno nisu neminovna budućnost.

  ubijaju milione ptica i slepih miševa, štete zdravlju ljudi, u slučaju kvara razbacuju šrapnele i preko pola kilometra daleko ali najvažnije, nemoguće su za regulaciju i jednostavno ne mogu da zamene klasične izvore energije. kada je energija najpotrebnija vetar stane ili slabije duva i moraju da uskoče satre, loše termoelektrane.

  više o tome ovde:

  http://www.aweo.org/problemwithwind.html

  Zna se da su fuzione elektrane buducnost.

 22. freelancer kaže:

  Ne razumem baš najbolje polemiku, koja se ovde vodi. Ljudi, NEPREVAZIDJENA je glupost da se Srbija oslanja na TERMO elektrane. Pod jedan. Pod dva, što se radnika tiče (stormwatch), ko je HTEO da radi, taj je I IMAO! Nema to veze sa komunizmom!!!! MENI su uzeli par stotina hektara zemlje! A L O!!!! P A R stotina HEKTARA!!! U Djali. Hoćemo li o tome? MOG dedu su UBILI BOSANCI od batina, jer nije hteo “otkup” 1953. Ironijom sudbine, bio sam profesor u SELU IZ KOG SU UBILI MOG DEDU!!!!! Kada sam saznao, ISTOG jutra, pre prvog časa, dao sam OTKAZ!!! I rekao: “Mrš u ****, kad tad ću vam se majke naj**ti!

  I hoću… Uskoro…

 23. stormwatch kaže:

  @freelancer….hmmm….kako da pocnem od toga sta je mojoj porodici sve oduzeto, lopovi su nam npr. oduzeli Zobnaticu (opa bato!) na cistu zelenasku prevaru, i to mom direktnom pra pra pradedi. Posle toga su nam komunjare cistile tavane u vise navrata, cupale brkove mom dedi a o zemlji koja nam je oduzeta i poklonjena necu ni da ti pocinjem pricu…nakon toga je stecajna mafija iz devedesetih ostavila moju porodicu bez hleba i buducnosti….Sto se tice rada, ja sam vise naucio da svako ko je krao u ona vremena TAJ JE IMAO! Postenim radom se malo sta moglo zaraditi i molim te nemoj mi prodavati tu pricu. 

 24. freelancer kaže:

  stormwatch:

  @freelancer….hmmm….kako da pocnem od toga sta je mojoj porodici sve oduzeto, lopovi su nam npr. oduzeli Zobnaticu (opa bato!) na cistu zelenasku prevaru, i to mom direktnom pra pra pradedi. Posle toga su nam komunjare cistile tavane u vise navrata, cupale brkove mom dedi a o zemlji koja nam je oduzeta i poklonjena necu ni da ti pocinjem pricu…nakon toga je stecajna mafija iz devedesetih ostavila moju porodicu bez hleba i buducnosti….Sto se tice rada, ja sam vise naucio da svako ko je krao u ona vremena TAJ JE IMAO! Postenim radom se malo sta moglo zaraditi i molim te nemoj mi prodavati tu pricu. 

  APSOLUTNO te razumem…

 25. Samo tiho kaže:

  Ma kakve vetrenjace , samo se nakacis na zice na banderi i eto  …..

OSTAVITE KOMENTAR