Više o pljački Dečjeg pozorišta

Slučaj pljačke Dečjeg pozorišta tokom prošlog vikenda. U nastavku više o tome.

U noći između subote i nedelje za sada nepoznati počinioci provalili su u subotičko Dečje pozorište u zgradi „Jadran“ u centru grada i iz kancelarija odneli tri kompjutera, štampač i fotokopir, dok je iz sale u kojoj su u toku radovi na rekonstrukciji i drugih prostorija nestalo dva hiltija (velike bušilice), kompresor, oko 300 metara kablova i drugog kabastog alata. Marta Aroksalaši Stamenković, direktorica Dečjeg pozorišta, kaže da je krađa prijavljena policiji u nedelju pre podne nakon što je spremačica alarmirala zaposlene o nestanku računara.

– Vrednost računarske opreme je oko 200.000 dinara, ali je problem što su u kompjuterima važni dokumanti. U nedelju smo mislili da je pokradena samo oprema iz kancelarija, ali kada su juče na gradilište došli radnici jedan po jedan su počeli da se žale da im nedostaje alat koji je kabast i koji ne bi stao u putničko vozilo, zbog čega verujemo da su provala i krađa osmišljeni i dobro organizovani unapred – kaže Marta Aroksalaši Stamenković.

Prema njenim rečima prijatelj gostujuće rediteljke Kate Čato iz Mađarske je u subotu oko 20,15 časova došao u pozorište gde je za vreme boravka u Subotici i noćio i dok je otključavao vrata „odjednom se iz pravca terase pojavio smeđi muškarac, star oko 40 godina i uljudno ga pozdravio na mađarskom jeziku“.

– On mu je otpozdravio misleći da je jedan od radnika sa gradilišta, a kada se ponovo vratio sa rediteljkom kasno noću ona je primetila da su vrata koja vode na terasu, a potom i druga kroz koja se ulazi u foaje, otvorena. Ne misleći da je u pitanju provala oni su otišli u svoju sobu. Na vratima se jasno vide tragovi obijanja i mada smo osigurani veoma smo uznemireni što se u centru grada i to u jednom od najznačajnijih objekata dogodilo ovako nešto – kaže Marta Aroksalaši Stamenković.

Podsetimo da je rekonstrukcija Dečjeg pozorišta započeta pre četiri godine i da glumci i uprava već nekoliko sezona rade u veoma lošim uslovima. Ove godine teatar je dobio na privremeno korišćenje bivšu scenu pozorišta „Deže Kostolanji“ u Harambašićevoj ulici, ali su kancelarije ostale u objektu „Jadran“ gde je i gradilište na kome se trenutno uvode nove instalacije.

– U subotu smo imali premijeru predstave „Baba Hola“ na mađarskom jeziku od 17 časova u Harambašićevoj i posle toliko problema zbog adaptacije konačno smo puni volje da izdržimo još malo do završetka radova krenuli u nove projekte, ali sada smo opet u problemima. Pitali smo i taksiste koji imaju stanicu preko puta našeg objekta da li su nešto ili nekog videli, ali nažalost ceo događaj je još uvek pod velom misterije – kaže Marta Aroksalaši Stamenković.

Šef računovodstva Dečjeg pozorišta Ištvan Pertić kaže da je nestanak računara ove službe neprocenjiva šteta za ustanovu, jer je u njemu desetogodišnja arhiva, počevši od ličnih dohodaka i završnih računa.

– Sam računar nema veliku vrednost, ali se u njemu nalazilo na desetine hiljada podataka. Onaj kod koga se kompjuter nalazi neće imati nikakve koristi, ali je pozorištu naneta ogromna šteta. Ne mogu doći sebi i uopšte ne znam kako ćemo se osposobiti za dalji rad. U četvrtak bi trebali da primimo akontacije, ali sada ne znamo kako da započnemo taj posao – kaže Ištvan Pertić.

info: BlicKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR