Više od 100 reklamacija na račune za gas

Subotičkom distributeru prirodnog gasa, Javnom komunalnom preduzeću Suboticagas upućeno je 110 reklamacija kupaca na visinu decembarskog računa za utrošeni gas.

 

U dokumentima koje je ovo preduzeće poslalo kao odgovore Ministarstvu energetike o potrošnji, načinu obračuna, kao i broju reklamacija, navedeno je da su se potrošači žalili istovremeno i na količinu i na kvalitet gasa, kao i visinu računa.

 

Kako se navodi, tehničke ekipe ovog preduzeća su na svaku pismenu žalbu izašle na teren i utvrdile da je merilo ispravno, te da nema nikakvih nepravilnosti što se tiče merenja.

Ukoliko nisu zadovoljni ovim odgovorom, potrošačima je ponuđena mogućnost vanredne kontrole mernog uređaja, s tim da će tu kontrolu, u slučaju da je merilo ispravno, platiti potrošač, a u suprotnom Suboticagas.

 

Po pitanju kvaliteta gasa, u ovom preduzeću navode podatke koji govore da im je isporučen gas koji je kvalitetniji od ugovorenog, i na osnovu kojeg je izvršen obračun.

U odgovoru Suboticagas-a se navodi da je, kada je o domaćinstvima reč, potrošnja u decembru 2013. godine manja u u odnosu na potrošnju iz 2012. godine, a da je broj potrošača u decembru prošle bio veći u odnosu na decembar 2012. godine.

 

Tako je u decembru 2013. godine 8.250 domaćinstava potrošilo skoro 1,6 miliona kubika gasa, dok su u decembru 2012. godine 8.093 potrošača utrošila više od 1,8 miliona kubika prirodnog gasa.

 

Visinu ovih računa, kao i računa Subotičke toplane za decembar 2013. godine, na koji takođe postoji veliki broj reklamacija, preispituje i komisija koju je formirao gradonačelnik Subotice Jene Maglai.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 KOMENTARI

 1. laki kaže:

  Najbitnije je da se utvrdi kako rade njihovi merni uređaji, jer mislim da u tom grmu leži zec.

 2. Nešto smrdi a nije gas kaže:

  Oni se prave malo ble… Znaju oni na šta se mi žalimo ali ne odgovaraju na to. Što ne daju te podatke o kvalitetu gasa i kada je rađena kontrola? Došli pa njuškaju oko sata da provere da li curi gas. Stvarno mislite da niko ne bi primetio da curi gas iz instalacije između sata i kotla? To smrdi kao ova njihova saopštenja.

 3. freelancer kaže:

  Princip je sledeći, u uličnoj mreži, pritisak gasa iznosi do 2 bara. U tzv "setu", onim "kutijama", koju svaki potrošač ima ispred stana ili kuće, pritisak se obara na 0,2 bara (koliko iznosi u kućnim instalacijama) i prolazi kroz merni uredjaj… E sad, kada je gas čist i kvalitetan, nikakvih problema sa tim uredjajima nema. Može da radi 100 godina i da se nekvari… Problem je tzv "prljavi gas", gas lošijeg kvaliteta i onaj tzv. "kaptažni gas". U Banatu su (u Kikindi), jedne zime pustili u mrežu DIREKTNO taj kaptažni gas pravo iz bušotine. Gas je nepročišćen (onaj iznad sloja nafte u bušotini), sadrži dosta vode i mehaničkih nečistoća (prašina). Te godine su se merni uredjaji redovono začepljivali, a plamen u pećima i na šporetu je bio izrazito oranž boje. Kalorijska vrednost 0 (nula, zero).

  Pretpostavljam da ima neko ko se razume u fiziku i može da objasni zavisnost rada mernog uredjaja od promene pritiska u mreži. O kvalitetu gasa ne treba stručnjak. Samo oko. Registrovati BOJU sagorevanja…

 4. dasHHa kaže:

  evo resenja ali daleko smo mi od danskog sindroma :/

  http://energinet.dk/Flash/Forside/UK/index.html?target=gas_now

   

 5. dasHHa kaže:

  Po pravilniku koji primenjuje Srbijagas minimalna kalorijska vrednost gasa je 33,3 kJ/m3 sto je preracunato 9,26 kWh/m3. Pravilnik o kvalitetu prirodnog gasa u EU definise minimalnu toplotnu vrednost 13,60 kWh/m3 i maksimalnu 15,81 kWh/m3.

  Referentna temperatura paljenja u Srbiji je 15 stepeni C a u EU 25 stepeni C

 6. Pravdoljub kaže:

  Ukrajina je jednom zavrnula ventil i Subotica je to osetila, neznam kako ce biti sada ali se dobrom ne nadam..

 7. JAPAJA kaže:

  Svima koji komentarišu treba da je jasno. Sve stranke bile one u vlasti ili u opoziciji su instalisane u javnim preduzećima. Sve one imaju za zadatak da finansiraju svoju stranku. Otuda računi uvećani za bar 30%. Stranka koja je dugo bila na vlasti u toj raspodeli je dobila dve najveće koke nosilje para, Toplanu ( Rikić Pero ) i Tržnica ili ti Buvljak ( Zoran Marković ). Šta mislite odakle im para da finansiraju izbore. Odakle im oni paketi koje su prošlih izbora delili. E to su od naših para. Zato su nam toliko uvećani računi. Sve ostalo su priče za malu decu.

 8. Stipan kaže:

  Subotičani, ako vam je nekakva utjeha ista priča je servirana i nama potrošaćima prirodnog plina u Osijeku kao odgovor na prigovore za prevelike račune s obzirom da je 12 mjesec bio iznad prosječno topal, meni se čini da je to sve ista banda.

 9. igor kaže:

  Citam neki dan, direktor Suboticagasa je izjavio da je kvalitet gasa u granicama dozvoljenog, cak je bio i malo jaci.Danas, u Telegrafu pise da je odnos gasa iz Rusije i Srbije 7/1 (ruski gas kvalitetniji) a da je u decembru , zbog smanjene kolicine gasa iz Rusije bio 4/1!Znaci, gas je bio slabiji i samim tim se vise trosilo.Nije dovoljno sto je direktor Sugasa, g. Horvacki svesno lagao sugradjane o kvalitetu gasa, vec im sada otima i za proveru brojila i ako je svestan da su brojila ispravna.

 10. Zigi kaže:

  MInimalna energetska vrednost kubika gasa u Srbiji iznosi 33338,35 kJ/m3.

  dasHHa je pogrešio.

OSTAVITE KOMENTAR