Više od 200.000 zahteva za državljanstvo Mađarske

Do sada je više od 200.000 građana širom sveta podnelo zahtev za dobijanje državljanstva Mađarske po pojednostavljenoj proceduri, a oko 103.000 njih je već i dobilo to državljanstvo, izjavio je zamenik premijera Mađarske Žolt Šemjen.

.

Sumirajući rezultate rada iz prošle godine, Šemjen je rekao da najstarija osoba koja je predala zahtev ima 104 godine, prenosi „Mađar So“. Reč je o čoveku koji je rođen u Mađarskoj, ali sada živi u Njujorku, i koji je kroz istorijska dešavanja već dva puta izgubio državljanstvo – rekao je Šemjen.

.

Komesar mađarske vlade za pitanja dvojnog državljanstva Tamaš Vetcel je podsetio da je broj zahteva prošle godine drastično povećan u odnosu na 2010. godinu, tokom koje je predato samo 5.000 zahteva. Vetcel je dodao da su zahtevi predavani u 77 predstavništava Mađarske u inostranstvu, i u 1.325 ureda u zemlji. On je posebno istakao rad mađarskih organizacija u dijaspori, koje su u značajnoj meri doprinele tome da nijedan podatak o onima koji su dobili državljanstvo nije dospeo u javnost.

.

Ne očekujem da će u narednom periodu uslediti masovno preseljenje građana u Mađarsku jer većina onih koji su predali zahtev za dvojno državljanstvo želi da ostane u zemlji u kojoj trenutno živi rekao je Vetcel, a prenosi „Mađar So“.KOMENTARI

 1. SERbin kaže:

  Ma ovo je konstatacija a ne vest – vest bi bila da toliko osoba zatraži srpsko državljanstvo.

  Nesretna država, nesretna nacija, nesretni građani … uzimaj to madžarsko k’o još mož’ jer patrijotizam je stanje svesti a ne posedovanje papira.

 2. DR kaže:

  Preporuka: Ko moze neka siba sto pre!!!! I ja bih ali ne mogu. jbg! Takva mi sudbina da trunem u ovoj rupi od zemlje! I to zadnjoj rupi!

 3. Iby P. kaže:

  @Dr
  – obratite mi se putem e-mail-a, mozda Vam mogu pomoci (pbestia@hotmail.com)

 4. Boardwalk Empire kaže:

  Iby P.:

  @Dr

  – obratite mi se putem e-mail-a, mozda Vam mogu pomoci (pbestia@hotmail.com)

  Respect!!!

 5. gost kaže:

  ko god uzima madj pasos, ne uzima zbog iseljenja u madjarsku nego dalje u zapadnu evropu… od prvog maja 2011, madjarskim drzavljanima su ukinuta sva ogranicavanja zaposlenja u zapadno-evropskim drzavama… pravac deutschland na baushtellu.. 🙂

 6. Magelan kaže:

  Dijele Madjari svoje drzavljanstvo ko humanitarnu pomoc! Uskoro Madjara… ko Kineza 🙂 Kereke-reke-kereke-reke-kereke ha,ha,ha…

 7. 024 kaže:

  kao vas tokom 90-tih godina

 8. paja patak kaže:

  povećani broj zahteva delom je odraz nepoverenja prema državi i državnoj politici..ekonomskoj ,socijalnoj situaciji … ko se jednom opeče  kao 90 ih taj sada mora da vodi računa o svemu

 9. DoDo kaže:

  Kao sto jednom neko rece na ovom forumu:“Ko se zadnji iseli ,nek ugasi svetlo!“

 10. DoDo kaže:

  A dozvoljavam sebi primetiti da si ti, Magelan, pravi sovinista!

 11. Magelan kaže:

  DoDo,nema ti moja izjava veze sa sovinizmom,vise je to bila sala,nego je na zalost pogresno interpretirana.Ja prvi nemam nista protiv njih,neka oni djele drzavljanstvo kome god zele,pa to je stvar njihove politike!Ja se ispricavam ako sam bilo koga uvredio ovim putem,pa covjece izgleda da su suboticani izgubili svaki smisao za humor?!

 12. DoDo kaže:

  Nisam siguran u broj ali nekako znam da ti je ne mali broj suboticana zamerio na  tom postu, jednostavno, nije vreme  a ni mesto (nikad nece ni biti u Subotici) ismejavati jezik nasih komsija, bilo da su Srbi, Madjari il Hrvati. Pretpostavljam da sam glas vecine, jednostavno ti je neko morao staviti o znanja da to nije OK.

 13. Magelan kaže:

  DoDo:

  Nisam siguran u broj ali nekako znam da ti je ne mali broj suboticana zamerio na  tom postu, jednostavno, nije vreme  a ni mesto (nikad nece ni biti u Subotici) ismejavati jezik nasih komsija, bilo da su Srbi, Madjari il Hrvati. Pretpostavljam da sam glas vecine, jednostavno ti je neko morao staviti o znanja da to nije OK.

  Znam ja to i bez tvoga glasa razuma, ali sad sam video da je sve ispalo naopako zbog onog kereke-kereke 🙂 Pa šala brate, nista ozbiljno! A zamjerili su mi najvise madjari na tome. Ali vidi jednu stvar, salu sad na stranu,ja sam rodjeni suboticanin i 30 god. sam zivio tamo i morao sam uciti madjarski u skoli, i pricam ga i dan-danas perfektno ali 60% madjara u Subotici i u Backoj ne zna niti jednu rijec srpski ili zna 2-3! Cak ne zele niti da nauce a kamoli da se potrude da pricaju jezik drzave u kojoj zive! Ali je to u redu reci ti meni, posto vidim da si glas razuma. Ja sam proputovao svijeta i nisam vidio nigde takvu praksu, a nama ostalima se namece da moramo znati jezik drustvene sredine! Reci ti meni gde je tu pravda?!

 14. amacak kaže:

   

  Magelan:

  Ali vidi jednu stvar, salu sad na stranu,ja sam rodjeni suboticanin i 30 god. sam zivio tamo i morao sam uciti madjarski u skoli, i pricam ga i dan-danas perfektno ali 60% madjara u Subotici i u Backoj ne zna niti jednu rijec srpski ili zna 2-3!

   

   

  ma di 60, bar 90% ne zna ni reč srpskog.

  mislim, kad već lupamo.

 15. DoDo kaže:

  Magelan:

  Znam ja to i bez tvoga glasa razuma, ali sad sam video da je sve ispalo naopako zbog onog kereke-kereke :) Pa šala brate, nista ozbiljno! A zamjerili su mi najvise madjari na tome. Ali vidi jednu stvar, salu sad na stranu,ja sam rodjeni suboticanin i 30 god. sam zivio tamo i morao sam uciti madjarski u skoli, i pricam ga i dan-danas perfektno ali 60% madjara u Subotici i u Backoj ne zna niti jednu rijec srpski ili zna 2-3! Cak ne zele niti da nauce a kamoli da se potrude da pricaju jezik drzave u kojoj zive! Ali je to u redu reci ti meni, posto vidim da si glas razuma. Ja sam proputovao svijeta i nisam vidio nigde takvu praksu, a nama ostalima se namece da moramo znati jezik drustvene sredine! Reci ti meni gde je tu pravda?!

  Magelan,
  ruku na srce-malo si ipak preterao u tim brojkama. Mozda govoris o mladjima od 18 godina, tu ne znam kakva je situacija jer dobar broj godina unazad i nisam u Subotici tj svega par zimskih meseci boravim tu al nagadjam da na njih mislis jer sam video clanak o tome da se madjarska i ne madjarska deca sporazumevaju koristeci engleski jezik. Sta reci, nego, zalosno da je takva situacija! Iskreno govoreci, meni je to nezamislivo-rodjen sam tu i odrastao sa „gomilom“ prijatelja Madjara (uz njih sam i sam naucio madjarski) i svi bas svi govore srpski iliti srpsko-hrvatski jezik kao i njihovi roditelji Madjari. Ako mi verujes, ja u zivotu nisam upoznao Madjara u Subotici a da se nisam mogao sporazumeti s njim na mom maternjem jeziku, zato su mi ove brojke nezamislive. A sto se pravde tice, sto bi moj djed stara mudra Hercegovcina od 92 rekao: „Sine, pravdu ces uvijek prije za drugog naci nego za sebe!“ Pa nek shvati to kako ko hoce.

 16. Iby P. kaže:

  Ako ovako nastavimo, mozda za koju godinu cemo imati skole na bunjevackom, hrvatskom,crnogorskom, romskom srpskom, madjarskom jeziku, jer su oni navodno u najvecem broju zastupljeni u Subotici.

  U Subotici ima 14 osnovnih skola  i u septembru je manje od 2000 ucenika upisano u madjarska odeljenja. U odnosu na % madjarskog stanovnista sto je na osnovu poslednjeg popisa iznosilo oko 35 % ukupnog stanovnistva Subotice, onda je lako zakljuciti da mnogi madjari svoju decu ne upisuju u madjarska odeljenja.

  Na osnovu gore navedenih misljinja, ako se deca budu upisivala u crnogorska odeljenja, tesko da ce se razumeti sa decom koja pohadjaju srpska odeljenja. 

  Nagasavala sam ranije da bi meni bilo obavezno govori jezik zemlje u kome neko zivi, ali je tesko generalizovati. Trebalo bi pogledati koliki je procentualni odnos recimo srpskog, ili bunjevackog stanovnistva koji govori madjarski i obrnuto. Ovako je veoma tesko tvrditi ma sta.

  Ja sam madjarica, ali moji roditelji su smatrali, da cu madjarski svakako govoriti, citati i pisati jer mi je to maternji jezik, a od mog benefita je da pohadjam skolu na srpsko-hrvatskom jeziku. U svakom slucaju hvala im za tu odluku. U mnogim zemljama ljudi se odnose na isti nacin – ako postoji mogucnost obrazovanja na drugom jeziku, upisace dete u takvo odeljenje, jer maternji jezik svakako ce govoriti i niti ce ga zaboraviti. Perfektno govoriti 2 ili vise jezika je samo od koristi.

  Mislim da su ovakve polemike i prepucavanja vise nastala iz raznih nacionalnih netrpeljivosti, nego bazirane na stvarne podatke.

  Naravno ima manjih sela, ili gradica kao npr. Ada gde je gro stanovnistva bilo madjara i gde je odnos madjarskih odeljenja prevagnulo u odnosu na srpska. Zakonom niko nije primoran za ucenje nekog jezika, nego je samoizborno. Dete nemoze sa sebe da odluci, pa su roditelji ti koji donose odluke – ponekad ne najbolje ali sta je tu je.

  Zao mi je sto mnogi prave problem zbog nekog jezika i na odredjeni nacin podgrevaju netrpeljivost medju nacionalnostima. Trebaolo bi iskoristiti multukulturnu sredinu za usavrsavanje jezika. Deca ne uce jezik, oni ga pokupe uz igru, gledajuci filmove – i na ovaj nacin ne tereti dzep roditelja.  

  @DoDo : Slazem sa vasim dedom!

 17. dimovic trajce kaže:

  Bolje vi jos malo romske pasose da uzmete mi smo culi da ih jedino van zemaljci priznaju kao original. Jedino sa nasim dokumentima mozete da dobije ta neke pare bez dana skole bez minuta radnog odnosa i dobijete SOCIJALNU POMOC, CRVENI KRST, DECIJI DODATAK, DODATAK ZA CETVRTO DETE, INVALIDNINU, KUCU OD OPSTINE, nemorate da placate STRUJU, VODU, SMECE, TV PRETPLATU, ZDRASTVENO OSIGURANJE, NIKAKVE DOPRINOSE, pazi ovo mozes da vozis NEREGISTROVANI AUTO ILI MOTOR KOMBI KAMION BEZ VOZACKE I SAOBRACAJNE I AVION evo sad nam traze vozaca za raketu.I jos nemamo nikakva prava nepismeni smo ma gde ste vi moji pametnjakovici HA???? Isve nas stranke vole skoro svaki rom zna znm brata sa KOSOVA bio je u Subotica 4god govori SRPSKI, MADJARSKI, HRVATSKI, BOSANSKI, CRNOGORSKI, MAKEDONSKI, BUNJEVACKI, SIPTARSKI, ALBANSKI, NEMACKI a sad uci i FRANCUSKI. Francuzi su mislili da je dr.mg. nauka i sad radi u Parizu kao prevodilac za jug balkana a nema 3razreda skole. Uzmite vi romski pasos mi smo svetski LJUDI…

 18. bandzi kaže:

  Vi delite Pasose a meni jednu madjaricu dajte.

OSTAVITE KOMENTAR