Više od 700 dece migranata je bez roditelja

Smeštaj za mlađe od 18 godina koji su bez pratnje roditelja, osim u Subotici, postoji u Beogradu i Nišu. Briga o maloletnima, čak i ukoliko su stranci, obaveza je Srbije propisana zakonom.

“Mi smo jedina zemlja od Sirije do Nemačke koja je izdala obavezujuća uputstva svim centrima za socijalni rad gde god se nalaze migranti da za svako maloletno dete mora biti određen staratelj. Obezbeđena je apsolutno zdravstvena zaštita, a sa Ministarstvom prosvete razgovaramo o modalitetima gde bismo na najbolji način mogli da uključimo tu decu”, ističe Nenad Ivanišević iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

deca-migranti-foto-ap

U Srbiji je oko 750 dece bez roditeljske pratnje, tačnije toliko ih je registrovano. Pojedine organizacije tvrde da ih je mnogo više. Upozoravaju i da su oni koji nisu registrovani u mnogo većoj opasnosti.

“Smanjene brojke nisu rezultat uspeha borbe protiv krijumčarenja dece, već rezultat toga da ne možemo da ispratimo sve procese. Često se deca šalju u radnu eksploataciju iz zemalja porekla krijumčara, kanalima da idu da rade. S druge strane, deca koja su razdvojena od roditelja, zapadnu u ruke nekog ko želi da se okoristi”, rekao je Radoš Đurović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

U jeku izbegliče krize, 2015. godine, kroz Srbiju je prošlo više od 170.000 maloletnika. Od toga, bez pratnje roditelja bilo ih je gotovo 11.000.

 

RTSKOMENTARI

 1. Vetar u granama Sasafrasa kaže:

  Jedan posebno bljutav, perverzan i odvratan vid iskoristavanja sopstvene maloletne dece za lakse i sigurnije uhlebljenje u Evropske socijalne sisteme, zivot bez rada, zderanje tudjeg znoja i novca. Poslati svoje vlastito maloletno dete na jedan enormno riskantan put, po mogucstvu sto vise njih po sistemu ako prodje – prodje, a od vise dece verovatnoca da bar jedno uspe je veca. Cim se jedno takvo maloletno ili navodno maloletno dete stabilizuje u ciljnoj drzavi, sleduje zahtev za spajanjem familije. Jedna Arapska familija to su po pravilu uz oca i majku, braca sestre njihovi bracni drugovi, njihova deca, baba i deda i na kraju jedno citavo selo. Gomila ljudi koja se nikada nece mentalno uklopiti u Zapadno drustvo a pogotovo ne u ekonomiju i privredu kao korisni i produktivni clanovi drustva, koji svojim radom doprinose prosperitetu zajednice.

 2. rax kaže:

  to je zloupotreba sopstvenog deteta, no to ne znaci da mi ne treba da brinemo o toj deci. prosli put su bile fotografije, kao maloletnih lica, a bile delija do delije. ovu decu, koju, verovatno roditelji zloupotrebljavaju pa ih ostavljaju ili salju na ovakav put, treba pod hitnim postupkom dati na usvajanje, ako ga je roditelj poslao na ovakav put, onda mu dete ne treba, ako su roditelji izginuli, opet je dobra da dete sto pre bude u porodici. drasticno bi se smanjio broj dece, koja sama tumaraju po svetu. na jedno maloletno dete racunajmo sa jos 20 ljudi, koji ce doci za njim, srbija bi trebala dobro da razmisli i da zadrzi ovu decu, jer ce nasa sva otici odavde. ni politicari a ni botovi nece biti mladji,bit ce nenaseljena drzava.

 3. Daddy kaže:

  Deci se mora pomoci ali kao sto rax kaze da budu usvojeni. Ne mogu se deca vracat nekom ko ih je poslalo (ili cak prodao) na takav put.

  Nikakvo dovodjenje familije. Neka im zemlje koje su ih masakrirale plate da obnove svoje zemlje i ostanu tamo.

 4. Safet kaže:

  Tako je dajte subotickoj deci sve! Jer mi suboticani bar iz komentara ovo trojice mizantropa zaista ne volimo decu koja su pobegla od uzasa i rata i pre bi gledali suboticku decu kojima nista ne fali nego ove jadne malisane koji nemaju nista i nikoga… Tuga kakvi ste postali jadni i bedni. Dajte subotickoj deci sve sve im preselo kad srca nemate da pomognete jadnim i bednim ljudima ugroszenim ratom i razaranjima…

 5. Vetar u granama Sasafrasa kaže:

  Posebno je ruzno i neposteno u celoj prici oko spajanja porodica ( a to je pravi razlog zasto se deca salju u emigraciju) cinjenica da stranci koji sasvim legalno borave i rade, recimo u Nemackoj, da bi doveli bracnog druga iz domovine moraju ispuniti gomilu uslova. Dokazati da imaju (rentiraju) stan sa odgovarajucom kvadraturom, dovoljno zaradjuju da bi mogli finansirati zivot i egzistenciju vlastite porodice. Bracni drug mora podneti jos u domovini zahtev za vizu sa dokazom o elementarnom znanju jezika odnosno sertifikat o tome od odgovarajuce skole. Tome treba dodati i razne obavezujuce kurseve za inegraciju. Mislim da postoje jos neki uslovi koji se takodje moraju ispuniti. Za sve one izbeglice i azilante takav zakon ne vazi i oni dovode familiju bez ikakve kontrole i niko ne zna da li su stvarno u srodstvu ili je u pitanju samo lazna izjava o rodbinskim odnosima. Takva pojava je narocito prisutna kada su deca u pitanju i niko ne vrsi DNA analizu srodstva pa se bez problema dovode i tudja deca, koja kasnije sa punoletstvom otkrivaju svoj pravi identitet i naravno zahtevaju spajanje sa porodicom.

 6. i kaže:

  Puno je tu politike i strasti ali sto se mene tice deci treba pomoci, kako nasoj tako i tudjoj i to bez rezerve!

 7. punisher kaže:

  nije tu rec o deci, nego sto iskoriscavaju sistem a tako i nas. Jeste treba pomoci svakom i svakoj deci ali kad te neko gleda ko na budalu i hoce da te iskoristi onda normalno je da ces ga oterati nazad odakle je dosao. A to je u stvari rec u celoj ovoj prici o migrantima

OSTAVITE KOMENTAR