Više od polovine srednjoškolaca konzumira alkohol

Svaki četvrti srednjoškolac u Srbiji priznao je da se opio u poslednjih mesec dana. To pokazuju istraživanja o odnosu mladih prema alkoholu, a subotička deca se ne razlikuju u mnogome od ostatka zemlje.

Kraj osnovne i početak srednje škole je period kada mladi, kako pokazuju istraživanja, otvaraju vrata alkoholu da uđe u njihov život. U kojoj meri?

“Ne znam, ja ne pijem”, kazao je jedan srednjoškolac.

“To zavisi od osobe do osobe. Najčešće se pije na nekim proslavama, rođendanima i tako to. Dosta mojih prijatelja pije, ali ne u nekom preteranom smislu. Solidno”, ocenio je drugi srednjoškolac.

“Pa, mogao bih reći previše”, dodaje njihov vršnjak ispred jedne od subotičkih srednjih škola.

Prošlogodišnje istraživanje Zavoda za javno zdravlje u Subotici pokazuje da više od polovine srednjoškolaca ponekada pije. Devojčice čak i više nego dečaci. Najčešće vikendom. Najčešće tri pića po prilici. I to žestoka.

“Mi imamo podatak da već u toj populaciji, posebno među dečacima, imamo jedan mali procenat njih koji već imaju, kako mi to kažemo, rizičan obrazac upotrebe alkohola. To podrazumeva da četiri ili više dana tokom nedelje piju alkohol. I to je naša ciljna grupa kojom se moramo posebno baviti – i mi, i škola i roditelji”, ističe načelnica centra za promociju zdravlja ZZJZ Subotica dr Nada Kosić Bibić.

“Alkoholizam kod mladih, i ne samo kod mladih, završava se iza rešetaka. Rešetaka odeljenja psihijatrije u Bolnici. Skoro polovina njihovih pacijenata ima problem sa alkoholizmom, a u toj grupi svaki deseti je mlad čovek. Iako biste sada očekivali da vam kažem da je broj mladih koji konzumiraju alkohol i završavaju na ovom odeljenju u porastu – zapravo je obrnuto. Tako da nije nešto što je vanredno, alarmirajući broj, ali, naravno, to je statistika. Ja uvek kažem da je statistika jedna stvar, a život je druga stvar. Sigurno da, kada je u pitanju mlad čovek, mlad organizam, višestruko štetno dejstvo ima alkohol, nego na neke zrelije biološke godine”, smatra načelnik psihijatrije Opšte bolnice u Subotici dr Zoltan Šagi.

Ako se istraživanje odnosa mladih i alkohola u Subotici uporedi sa ostatkom Srbije, nema neke velike razlike. Niti su bolji niti gori.

 KOMENTARI

 1. Vojvoda kaže:

  I sta je tu lose?

 2. Bob Smrdi kaže:

  Pa ovo nista nije novo.

 3. Bunjivac765 kaže:

  Bolje pitajte ko je ona polovina sto ne konzumira 😀

 4. Oki kaže:

  Oduvek se pio alkohol, sredinom i krajem ’80-ih sa svojih 14-15 godina celo društvo je uglavnom pilo vekiju i štok, sa koka-kolom, bilo je i ljubitelja piva, itd.
  Ima ih upravo iz tog našeg društva koji su nažalost i nastavili, neki su i umrli, ali 85-90%,su stadali u prave domaćine, poslovne ljude, roditelje,….
  Možda bolje u tim ranim godinama ” isterati kera ” nego kasnije pa da trpi porodica.

 5. Mario Popovic kaže:

  Ovi sto ne piju su 100% narkomani

 6. Sava golobradi kaže:

  Menjam litije za litre

 7. su kaže:

  Pa, AV savetuje dete kako je rakija dobra!

 8. SU kaže:

  Na žalost oduvek se pilo, ali nikada ovoliko mlada deca.

 9. Istina... kaže:

  Genocid nad hrišćanima.

 10. Lošmi98 kaže:

  Istina…ajde izbaci ime svoje, reci mi to u oči pi…..

OSTAVITE KOMENTAR