Više od polovine vozača Sutransa “na bolovanju”; Pastor: situacija neodrživa

Broj vozača Suboticatransa koji su zvanično na bolovanju, a nezvanično u “tihom štrajku” danas se popeo na 73, što je više od polovine vozača ovog javnog preduzeća.

Zbog manjka vozača, javni gradski i prigradski prevoz se i danas, kao i prethodnih dana, odvija po subotinjem redu vožnje, koji podrazumeva za trećinu ili polovinu manje polazaka, u zavisnosti od linije, u odnosu na radni dan.

Kako je rečeno RTV-u u preduzeću, svi planirani polasci tokom prepodneva su realizovani, a zbog nedostatka vozača otkazani su pojedini međugradski polasci, na linijama na kojima putnici imaju i druge polaske.

Nezvanično, u toku su pregovori između poslovodstva preduzeća i sindikata radnika. Radnici nisu zadovoljni platama i uslovima rada, dok poslovodstvo nije u mogućnosti da ih poveća s obzirom da su javno preduzeće u kojem su zarade kao i u svim ostalim preduzećima javnog sektora zamrnute.

Povodom novonastale situacije oglasio se predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor koji je ocenio da faza zamrzavanja plata i zabrane zapošljavanja treba da se završi jer je “situacija neodrživa”.

“Postoje problemi u sistemu javnih preduzeća, poput ovih u “Suboticatransu”, bez obzira da li je reč o epidemiji ili o tome da mnogi odlaze i nema ko da udovolji potrebama građana, to je neodrživo. Problemi su vidljivi i na čistoći grada, nismo toliko siromašni, da bi bilo ovako prljavi, ne sećam se da je grad bio ovako zapušten. Ne radi se tu o tome da li direktor pripada nekoj partiji, već da je preduzeće razgrađeno. Potrebno je ljudima podići plate, neće to odmah biti koliko ljudi očekuju, ali ova situacija je neodrživa” – ocenio je Pastor u intervjuu subotičkom mađarskom radiju.

 

RTVKOMENTARI

 1. Tarabic kaže:

  Nesto dobro i od njega

 2. Punisher kaže:

  “Ne radi se tu o tome da li direktor pripada nekoj partiji“
  E vec si tu pao picuka, sram da te bude sto podrzavas ovu situaciju, ti si u istoj ekipi sa onima koji su prouzrokovali propast grada i pokrajine.

 3. mihajlo kaže:

  Nista cudno kad pogledas ko je direktor Zelenila,netreba se cuditi uopste sto nam je grad sve zapusteniji i prljaviji.

 4. Istina... kaže:

  Jedno od pravila manipulacije po Čomskom:

  “STVARANJE PROBLEMA

  Ta metoda se naziva i “problem-reagovanje-rešenje”. Treba stvoriti problem, da bi deo javnosti reagovao na njega. Na primer: izazvati i prenositi nasilje sa namerom, da javnost lakše prihvati ograničavanje slobode, ekonomsku krizu ili da bi se opravdalo rušenje socijalne države.”

  Dakle: Nema većih plata jer su zakonom zamrznute, napraviš problem po “javnost”, ona reaguje “samostalno i nezavisno”, izmeniš zakon i… svi dobiju veće plate.

  Istina lupa gluposti, jel’ ?

 5. Laki kaže:

  Sad kao lepo prica- treba plate podici,situacija neodrziva,problemi ovakvi,problemi onakvi…. a i on sam je kriv sto je doslo do ovoga! Sad kao hocu da se vadim i da zaradim neke glasove…kasno bajo moj!Kasno!

 6. Gràđanin ovoga grada kaže:

  Zavadi narod pa vladaj…e zemljo otvori se…

 7. Pantelija Topalović kaže:

  Pričate nelogično, gospodo. Prošla su vremena socijalizma, ovo je liberalni kapitalizam. Ako posao ne ide kako treba, onda je logično da se Su-trans proda, a prevoz prepusti privatnom biznisu. Privatnik će ukinuti nerentabilne linije, a plate će uskladiti sa poslovanjem preduzeća…
  Kome se ne sviđa ni takav javni prevoz, zašto brinuti, pa Subotica je u ravnici 🙂 Prevoz može i biciklom

 8. Sunot'čan kaže:

  A ti si garant neki od SNS uhljeba u javnom preduzeću. Veze s vezom nemate… ni šta je grad ni šta je komunalna služba. I takve neznalice hoće da rukovode. Zato nam je grad ovako propao. Zašto lepo ne odredite sebi platu, izmislite neko radno mesto, nemojte ni da dolazite na posao. Samo pustite stručne ljude da rade.
  Ovako ….MAJMUN VOZI TENAK !

 9. Pajo kaže:

  Sta ovaj zamislja ?Ajde neko da mu objasni da on nije opozicija nego da je on vlast i da je on odgovoran zbog ove situacije! I one koja ce se desiti u drugim javnim preduzecima!

 10. pista kaže:

  Ne szarj Pista! To su tvoji koalicioni partneri, nemoj da sada ti budes neka faca po ovom pitanju. Sve vas treba oterati, preko 30 godina politizirate, aman pomerite se vec, pustite mladje i sposobnije da rade umesto svih vas visedecenijskih politikanata.

 11. stormwatch kaže:

  @mali shizoidni nazi multinik shovinista.

  Suboticatrans kao preduzece koje bas ide u korak sa vremenom koristi upute od noama Chomskog….bote….prozren si odavno…pare koje treba da idu vozacima, idu tebi u bot pixlu. Gradjani mislite o tome!

 12. rax kaže:

  Kome se oglasio pastor?
  nije pastor u pokrajinskoj vladi`? neka se dogovori tamo, a nama ne treba da se obraca, jer mi nismo zaduzeni, niti placeni da resavamo probleme. ko ima auto i vremena, neka skuplja putnike, pa ako i naplati koliko je karta, za par km moze da zaradi np. 400 dinara. to je resenje koje mi kao gradjani mozemo da organizujemo.

 13. rax kaže:

  da i jos nesto, od su-transa traziti novac od mesecnih karti nazad, svi koji imaju mesecnu-godisnju pravac kod zastitnika gradjana.
  novci od izmisljenih odvodnjavanja isl.
  spremaju se izbori, sada ce od nikud racuni za struju, vodu ili gas naprasno da se povecaju,a niko nece znati zasto.

 14. Sofronije kaže:

  E sad lepo zovite Vučkove šofere da ne razvoze ovce na mitinge, nego da voze u Sutransu građane ! Jel me čuste ?

 15. lgbtpopulacija kaže:

  Kad trebamo da placamo najskuplje autobuske karte u drzavi, ili najskuplje polaganje vozackog ispita, onda dobijemo objasnjenje takvo je trziste, a kad trebaju platiti vozace da bi nas sigurno vozili, onda je odgovor ogranicenja plata u javnom sektoru. Danas je bio i sudar kod podvoznjaka busa i dzipa. Podrska vozacima, setamo za vas u petak!

 16. Attila Schaffhauser kaže:

  ŠTRAJK,ŠTRAJK,ŠTRAJK! GENERALNI!!
  DOK TOGA NE BUDE,DRAGE BIVŠE KOLEGE DOTLE NEMA NI POVEĆANJE PLATA!
  M O R A T E. BITI SLOZNI!!

 17. Volimljude kaže:

  Podrška vozačima! Ne dajte se! Direktorima nisu zamrznute plate.

 18. Lepoje kaže:

  Desilo se da Suboticatrans nema vozace, Cistoca nema cistace, Dimnicar nema dimnjicare ali zato kancelarijskih “pacova” koji po celi dan botuju za SNS i SVM koliko hoces.

  More, dosao Istvan da nam pojasni kako dalje. Ah!!! Pista, raspasce ti se stranka ako uradis sistematizaciju javnih preduzeca i ostavis samo one koji rade. Pa niko tamo kod tebe u SVM nije zbog ideala vec privilegije da ima platu a ne zna nista.

 19. Istina... kaže:

  Pre petnaestak godina prozvah grad Nova Atlantida pa bih ismevan. Antisistem ostvaruje fantasticne rezultate! A vi se, mali ljudi, i dalje bavite malim ljudima i dogadjajima. Jugoslavija (Sjedinjene slovenske drzave), koja nikada nije umrla, je Crna rupa civilizacije, SSSR (Sjedinjene sovjetske drzave) veca, EU (Sjedinjene evropske drzave) jos veca, a SAD (Sjedinjene americke drzave) najveca. A vi slobodno placajte skupo sto ne morate uopste, budite “patriote”!

 20. mujo kaže:

  Vozači imaju dovoljno dobre plate i ako neće da rade treba im podeliti otkaze.Šta bi oni hteli,evropske plate?Malo sutra.Mi nismo i nećemo da budemo Evropa nego Srbija.I neće biti drugačije!

 21. Istina... kaže:

  Jozef Stiglic je sve objasnio u “Cetiri koraka do prokletstva” ali vi slusate Agitprop jednookog Velikog brata i verujetu mu.

 22. Petar kaže:

  Gospodo vozači ako sad popustite vozicete i za 30 000 samo slozno do pobede.

 23. gligorije kaže:

  mujo
  a da im jos malo skreses plate?
  Ma sta ce im te dobre plate, previse novca imaju, jel tako velis?
  A kolika je tvoja plata?

OSTAVITE KOMENTAR