Više računa – veća šansa za dobitak

Ovih dana se mnogo govori o igri na sreću koja se pokreće pod državnom kapom. Ulog će biti fiskalni računi i slipovi koji se dobijaju u radnjama kod plaćanja roba i usluga karticama. Nagradni fond biće pozamašan. Više detalja znaće se za nekoliko meseci jer nadležni očekuju da se prvo kolo odigra već oko kraja ove godine.

fiskalni-racun-tekst1

Do sada je formirana i radna grupa koja radi na tom projektu. U njoj su predstavnici ministarstava za finansije i za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Poreske uprave Srbije. Tu su još i predstavnici NALED-a, Lutrije Srbije te Republičkog sekterarijata za javne politike. To je prvi korak u realizaciji tog projekta. Kada oni naprave predlog igre, on će se naći na dnevnom redu jedne od sednica Vlade. Ukoliko tamo dobije zeleno svetlo, kreće realizacija.

Za sada se znaju osnovne ideje. Potrošači će sakupljati fiskalne račune i slati ih u kovertama organizatorima. Osim njih, u igri će učestvovati i lokalne samouprave, odnosno gradovi i opštine. U oba slučaja u obzir će se uzimati broj računa i sume na njima. Osim fiskalnih računa, učesnici će sakupljati i slipove koji se dobijaju kada se plaća karticama – to zbog toga što bezgotovinska plaćanja plastičnim novcem utiču na to da se broj transakcija neregistrovanih preko fiskalnih kasa znatno smanji.

Što se tiče nagrada, za sada je poznato da će biti robne te da će pojedine biti vredne. To mogu očekivati potrošači koji budu slali račune i slipove. Što se tiče lokalnih samouprava, one koje budu najbolje, mogu očekivati da će dobiti nešto novo i renovirano. Da li će to biti dečje igralište, park ili adpatacija nekog zapuštenog prostora takođe će biti poznato uskoro.

Pre nego što su počeli da razrađuju ideju, u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj su pručili iskustva drugih zemalja. Prva je lutriju kao način borbe protiv sive ekonomije pokrenula Malta. Zanimljiva je bila i portugalska fiskalna lutrija. Oni su težište stavili na sektor usluga, gde je siva ekonomija najzastupljenija. Nagrade su bile i više nego primamljive: autombili marke „audi”. Hrvatska je delila putovanja i novčane nagrade.

Šteta od sive zone

U Srbiji će nagradnu igru pratiti i odgovarajuća medijska kampanja o štetnosti sive ekonomije. Jer, plaćanjem bez evidentiranja preko fiskalnih računa u suštini krademo sami od sebe, uzimamo novca namenjen obrazovanju, kulturi, zdravstvu.

Za prvih osam meseci ove godine Poreska policija je otkrila da je u Srbiji utajeno 59 miliona evra poreza. Najviše je bilo fantomskih preduzeća preko kojih se ostvaruju utaje kod poreza na dodatu vrednost. Kod fiskalnih računa to su manje sume, ali ne prođe nedelja a da poreznici ne otkriju bar desetak radnji koje su na fiskalne račune zaboravile. Malo-pomalo pa se skupi. Koliko će poreski Deda Mraz koji stiže pre Novu godinu pomoći da se to izmeni, tek će se računati.

 

DnevnikKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

4 + 6 =