Više za stranke, manje za socijalnu zaštitu

Zahvaljujući izmenama Zakona o finansiranju rada lokalnih samouprava, po kojem će opštine i gradovi samo od poreza na zarade umesto dosadašnjih 40 dobijati 80 odsto sredstava, Subotica će svoj budžet dopuniti sa još 186 miliona dinara.

.

To je gradskoj Skupštini omogućilo da usvoji odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu, kojima se predviđa povećanje rashoda grada, a Savet za finansije je skupštini predložio da se uvećaju rashodi gradske uprave, troškovi za kulturu, kapitalni rashodi (za elektroenergetsku infrastrukturu za kapitalne investicije), poveća fond za zaštitu životne sredine i izdvoje sredstva za pojedine gradske projekte.

.

Takođe je predviđeno i povećanje sredstava koja se izdvajaju za rad političkih stranaka. Deo sredstava će otići i na povećanje plata u javnom sektoru kao i za isplatu jubilarnih nagrada.

.

Opozicija je kritikovala ovu tačku dnevnog reda, ocenivši da se i dalje radi o održavanju virtuelnog budžeta, koji nema nikakve osnove u realnosti, dok se s druge strane u stavkama na rashodnoj strani ne pominje socijalna zaštita i zdravstvo, iako je siromaštvo u gradu sve aktuelniji problem.

.

Jene Maglai, odbornik SVM, napomenuo je da je neshvatljivo da u budžetu od preko 4,3 milijarde dinara čak 690 miliona dinara čine troškovi opšte uprave, te da su oni veći nego razvojni fond.

.

Radmilo Todosijević, odbornik SNS, takođe je insistirao da gradska uprava pokloni više pažnje socijalnoj oblasti, jer se očekuje sve veći broj socijalno ugroženih građana, ali je ocenio i da je nužno da se više sredstava usmeri na razvoj poljoprivrede, koja je tradicionalno bazna privredna grana ovog kraja. Gojko Radić, takođe odbornik SNS, novi budžet je ocenio kao predizborni, navodeći da su sve stavke „prenaduvane“, a da zbog zapostavljanja socijalne oblasti postoji opasnost od sve ozbiljnije egzistencijalne ugroženosti najsiromašnijih građana.

.

DanasKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Sve bolje od boljeg!!!Jel ima neka imalo pozitivna vest?U Srbiji ne vredi covek da bude optimista.i to malo snova ti sruse.Taman se ponadas da ce biti bolje kad ono spici te parlamentarska struja ko grom iz vedra neba.Uzas!!!!!

 2. Limun kaže:

  Zna se unapred ko će pokupit kajmak !
  Kako su samo suptilno na kraju stavili za rad političkih stranaka i na na povećanje plata u javnom sektoru…

 3. adkersu kaže:

  Ne davati strankama ni paru!!!!!!! POPRAVITE FASADU MUZIČKE ŠKOLE BITANGE BELOSVETSKE!

OSTAVITE KOMENTAR

9 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: