Višnjevac, Čantavir i Žednik doživeli 100% štetu od grada

Svako novo nevreme moglo biti fatalno po useve – ukoliko ne stignu nove količine raketa.

 

Kako je Tanjugu izjavio direktor Poljoprivredne stručne službe Damir Varga, nakon što je jaka kiša počela u subotu oko 18:30, već oko 19 časova dejstvovala je protivgradna odbrana, pa je na širem području Subotice bilo samo sugradice koja nije nanela nikakve štete.

 

Mađutim, protivgradna zaštita je zakazala na pojedinim lokacijama, tako da je potez između sela Čantavir i Višnjevac, kao i potez od Novog Žednika ka auto-putu pretpreo najveću, stoprocentnu štetu na poljoprivrednim kulturama.

 

“Stradali su tek zasejani suncokret, kukuruz, dok je najveća šteta kod strnih žita koja su bila pri kraju vegetacije. U Čantaviru je bilo čak i razbijenih crepova, stakala na automobilima, a sve kao posledica grada veličine kokošijeg jajeta”, rekao je Varga Tanjugu.

 

On poljoprivrednicima preporučuje da preseju jare useve koji su uništeni, dok se kod uništenih strnina prvo morati usitniti zelena masa, nakon toga sledi plitko oranje, a tek onda presejavanje.

 

Varga napominje da većina poljoprivrednika još nije ni stigla da osigura useve, s obzirom da je nevreme došlo nešto ranije nego što je uobičajeno, a što je – kako smatra – sve posledica klimatskih promena.

 

“Još jedan veliki problem predstavlja to što je Subotica praktično ostala bez protivgradne zaštite. Prema mojim informacijama, većina raketa je ispucana, tako da će u slučaju evenutualnog novog naleta štete biti mogle biti daleko veće, da ne kažem nesagledive”, rekao je Varga Tanjugu.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR