Vivaldi za početak velikog odmora

Dekicu koji je udarajući u malo zvono na školskim hodnicima javljao početak i kraj časa odavno je zamenilo električno zvonce. Savremene tehnologije i način odrastanja u istoriju su brzo oterali i prepoznatljivi zvuk zvona, pa u mnogim subotičkim školama đake na čas i odmor teraju poznate muzičke numere – od Mocartovih arija do „Motora“ i filmskih songova.

.
Praksu Srednje medicinske škole, gde se već duže vreme umesto klasičnog zvona puštaju moderne kompozicije, preuzele su i druge subotičke osnovne i srednje škole.

 .

– Na taj korak smo se odlučili posle konsultacija sa pedagozima i psiholozima i razgovora sa đacima – kažu u Srednjoj medicinskoj školi, i dodaju da je na početku među profesorima bilo otpora.

.

– Vremenom je muzičko školsko zvono postalo deo atmosfere i nema neprijatnosti kada čas počne pesmom „Don“t Worry Be Happy“. Izbor kompozicija prepustili smo đačkom parlamentu.

.

.

Sledeći primer medicinara muzika se pušta i u Gimnaziji „Svetozar Marković“ i OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“. U početku je početak časa oglašavala pesma „Motori“ grupe „Divlje jagode“, ali je ubrzo zamenjena Vivaldijevim „Prolećem“ i filmskim songovima. Po predlogu psihologa za početak nastave pušta se veselija i glasnija muzika, dok kraj časa označavaju laganije melodije.

 .

Izvor: Večernje novostiKOMENTARI

 1. Double P kaže:

  Bezveze. Skola i skolsko zvono idu zajedno kao nokat i meso. Skola bez zvona jednostavno nije skola.
  A zivo me zanima koji bistri um je dosao na ideju da se deci 10 puta na dan pusta Vivaldi. Mrzim kada se na ovakav nacin forsira klasicna muzika. Deca ce samo zamrzeti jadnog Vivaldija 🙁
  Bolje da puste Pink Floyd – The Wall

 2. o kaže:

  Pa da zamrze Pink Floyd? Koja glupost. Nemaš ti pojma zajedno sa izvorom vesti.
  Muzika umesto zvona je super ideja i realizovana je i u Politehničkoj školi još pre dve godine.

 3. Nemanja kaže:

  o: Čovek je mislio da će zamrzeti Vivaldija ako im se na silu pušta ceo dan, i da je bolje da puštaju Pink Floyd jer im se on sviđa

  Double P: Isto to su rekli za batine, klečanje na kuruzu i ostale sada već antikvitetne pojave. Ne znam zašto bi zamrzeli Vivaldija ako im označava kraj časa 🙂 Takođe, koliko sam razumeo tekst, u barem jednoj školi đački parlament odlučuje o repertoaru. Pretpostavljam da se ni u jednoj školi ne pušta ni jedna pesma po ceo dan već da se smenjuju. 

  U svakom slučaju pozdravljam svaku promenu koja će uneti malo više boje i života u škole. Ako su ljudi konsultovali pedagoge i psihologe ne znam zašto laici smatraju da znaju bolje od njih šta je dobro a šta nije za decu?

 4. samotnik kaže:

  Ovo je ogledalo danasnjice! Zvono oznacava pocetak i kraj nastave, bio to Vivaldi, Pink Floyd ili obicno zvono! Sa ovom promenom niti smo dobili sta niti smo izgubili sta. Status quo! A citava drzava samo sto neplace za ozbiljnim promenama. Pocevsi od obrazovanja pa nadalje… Ili samo hocemo da izgledamo bas „super i otkaceno’? U tom slucaju je sve u redu.

 5. Kertvaros kaže:

  Pre nekih 50 godina izgradjena je prva posleratna osnovna skola u Subotici – „Jovan Mikic“ Bila je to, za ono vreme najmodernija skola na daleko. U svakoj ucionici je bio postavljen zvucnik i kraj casa je obavljen tako da se je ukljucio program Radio Beograda ili bi posluzitelj rucnim bronzanim zvonom pozvonio direktno u mikrofon. Dakle nista novo pod kapom nebeskom.

 6. mjolk kaže:

  Upravi ove skole sve cestitke! Dokaz ste da postenje, inicijativa, pamet, postoji. Trebali bi svi da sledimo Vas primer. Sve cestitke!!!

OSTAVITE KOMENTAR