Voćnjake od migranata brane psima

Meštani pograničnih mesta navode da migranti  koji i dalje pristižu u improvizovane kampove na granici sa Mađarskom, prave veliku štetu u voćnjacima. Kažu da su štete velike, a neki od njih su se odlučili da svoje voćnjake brane psima.

vocnjak

Jolan Tot iz Horgoša jedan je od brojnih vlasnika voćnjaka u blizini granice sa Mađarskom. Kaže da su mu migranti načinili veliku štetu. Ona za RTV navodi da je računala na rod bresaka od oko 2,5 tone, ali da je sada sve uništeno, te da su migranti izlomili i nekoliko desetina mladih stabala višnje, što dodatno uvećava i ovako veliku štetu.

U susednom voćnjaku, njen komšija Ištvan Sič uspeo je da zahvaljujući psima, koje je vezao na nekoliko lokacija sačuva jedan deo roda. Migranti se kaže boje pasa, ali ne i ljudi, zato on i ne može da nađe osobu koja bi prihvatila da za sasvim pristojnu zaradu čuva njegov voćnjak.

„Ja nudim 50 hiljada samo budu u voćnjaku, ali ljudi neće ni za 100 hiljada. Razgovarao sam i sa jednim policajcem u penziji i zamolio sam ga da barem jedno vreme bude u voćnjaku, ali on neće ni da čuje. Kaže da je to gore nego kada je on bio u službi“, objašnjava Sič.

Predsednik mesne zajednice Horgoš Robert Šorš kaže da su upoznati sa problemom i da koliko je to moguće pokušavaju da pomognu voćarima. Do sada se kaže u mesnu zajednicu javilo blizu 15 voćara a kolika je šteta učinjena još uvek ne može tačno da se utvrdi.

„Te štete su različite i u ovom trenutku još ne možemo da kažemo kolike su. Voće sazreva u različitim periodima pa je sigurno da će biti još štete. Kada se sezona završi znaćemo konačnu sumu i veličinu štete koju su migranti napravili“, kaže Šorš.

Voćari iz Horgoša ističu da po njihovom mišljenju migranti nisu prinuđeni da kradu njihovo voće. To dokazuju bačene konzerve i druga hrana koju migranti svakodnevno dobijaju od humanitarnih organizacija.

 

RTVKOMENTARI

 1. Wolf kaže:

  Ovo je cisto zlostavljanje zivotinja molim nadlezna udruzenja da reaguju na ove nehumane uslove po zakonu o dobrobiti zivotinja!

 2. Erzsi kaže:

  Molim vas reagujte na ovaj zločin,prijava za gazdu,kao i Wolf je napisao!

 3. Niko kaže:

  Voleo bih ja videti šta bi se desilo sa nama da smo mi migranti i da prolazimo kroz njihove teritorije i da kojim slučajem uđemo na njihovu plantažu banana da uberemo samo jedan komad njihove banane.
  Ja mislim da bi momentalno proradila puška, nemaju tamo ni obzira ni milosti, tamo se za krađu seku ruke.
  Ali migranti su tako čuli da se ovde svašta sme raditi i niko te neće nizašta kazniti..
  Prevelike su ovde slobode, tako da neki to zloupotrebljavaju.

 4. punisher kaže:

  kakva prijava? kakvi nehumani uslovi? znas sta znaci rec human? jel ker human? jel muci ovaj covek ove zivotinje? jel bi bilo bolje da ih pusti pa da budu lutalice? kad ih bude mucio onda se javite

 5. komsinica sa kelebije kaže:

  Pas je da cuva imanje,ako je sa upozorenjem na ulazu to je zakonski,o ne humanosti nema price,zakon kao u texasu-NE POZVANI ,NEMAJU ŠTA DA TRAŽE NA TUĐEM IMANJU.NUDIM SE ZA ČUVARA.065/859-859-4.

 6. Lenin kaže:

  Treba par koza vezati uz voćnjak,onda bi albabe bili zauzeti sa drugom rabotom,a ne sa krađom tuđog voća.
  Sad se setio jednog starog vica:
  -Do you speak english?
  -Yes.
  -Name?
  -Abdul Al-Rhasid.
  -Sex?
  -Three to five times a week.
  -No,no…I mean male or female?
  -Yes,male,female,sometimes camel.
  -Holy cow!
  -Yes,cow,sheep,animals in general.
  -But isn’t it hostile?
  -Horse style,doggy style,any style!
  -Oh dear!
  -No,no!Deer runs too fast…
  😀 😀 😀

 7. Rastafarijanac kaže:

  Umesto te bisne kere, tribo bi na keriteš obistit kaku divenicu, jal prosut po pisku malo žmara. Ne bi ovi prišli ni blizo, već bi sve kesali naokolo.

 8. graditelj kaže:

  Predlažem da se okače šunke po drveću i napravi prsten od čvaraka oko voćnjaka pa da vidim kako bi dolazili…

 9. Revizor protiv EU kaže:

  Ne bi njima baš vredelo mnogo okačiti divenice, oni samo poziraju kada je u pitanju svinjetina. Bili smo jedne godine u Balatonfeldvaru u Mađarskoj na letovanju i bili smo u kući gde je bila smeštena i jedna grupa Alžiraca. Ujutro smo doručkovali na terasi, i pili mleko, a jedan od njih je prišao i pitao: „Is that milk from pig?“ (Da li je to mleko od svinje?) Gazda kuće je inače bio mesar u penziji i jednog dana došao je smejući se, sve mu se stomak tresao. Šta je bilo? Kaže, u poverenju, Alžirci tražili da peku meso, pa ga zamolili da im kupi, samo da ne bude svinjetina. Smeje se čovek, kaže, eno uživaju, sve mljackaju, a ne znaju šta jedu! I ništa im nije falilo, niti ih je Alah pokarao!

 10. Gornjak kaže:

  Branite sa čim oćete samo nemojte da se bacaje žmare i divenice , i ovako nemamo krmetine:-).

OSTAVITE KOMENTAR

+ 80 = 81

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: